Tippjuhid jagasid Ida-Viru koolides oma elukogemust

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja, Eesti kaubandus-tööstuskoja juhatuse liige Enn Veskimägi inspireeris eile parema tuleviku nimel pingutama Jõhvi põhikooli õpilasi.
Ettevõtja, Eesti kaubandus-tööstuskoja juhatuse liige Enn Veskimägi inspireeris eile parema tuleviku nimel pingutama Jõhvi põhikooli õpilasi. Foto: Peeter Lilleväli

Neljas Ida-Virumaa koolis astus eile tavapärase õpetaja asemel klassi ette seitse oma valdkonnas tunnustatud tegijat, kes kõik kuuluvad Tallinna Vanalinna Rotary klubisse. Järgmisel nädalal toimuv "Tagasi kooli" toob elulist vaheldust lisaks.

Kiviõlis, Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Lüganusel andsid külalistunni meediaärimees, Ekspress Grupi asutaja Hans H. Luik, ehitusvahtude tootja Krimelte omanikud Jaan Puusaag ja Jaanus Paeväli, mööblitootja Standard juhatuse esimees Enn Veskimägi, tipplavastaja Neeme Kuningas, põrandakattematerjalide müüja Floorin juht ja üks omanikest Arvi Mägin ning internetiärimees Raivo Hein, kes on muu hulgas tööpakkumiste portaali CV Keskus looja.

Hiirvaikne publik

Jõhvi põhikooli aulas seisis 8. ja 9. klasside õpilaste ees lausa kaks ettevõtjat: Enn Veskimägi ja Arvi Mägin. Külalisõpetajad kõnelesid elus tehtavatest valikutest ja soovitasid edasiõppimiseks kaaluda mitte ainult gümnaasiumi, vaid ka kutseõppekooli.

"Saalitäis noori kuulas hiirvaikselt, mis näitas, et õpilastele oli see eluline loeng huvitav," kommenteeris Jõhvi põhikooli direktor Liina Mihkelson. "Võtame alati külalisi rõõmuga vastu. Ainsana välistame päevapoliitika − esinevad kas kõikide erakondade esindajad koos või üldse mitte."

Tippjuhid tõi Ida-Virumaale sihtasutus Noored Kooli, kes kutsub noori kandideerima programmi ning töötama vähemalt kaks aastat õpetajana koolides, kus nende panusest on kõige rohkem kasu.

Kiviõli 1. keskkoolis külalislektoriks olnud Jaan Puusaag kinnitas, et läks õpilaste ette suure rõõmuga.

"Tahtsin anda õpilastele väikese motivatsioonisädeme ning juhtida tähelepanu nendele vägevatele noortele õpetajatele, kes on otsustanud olla igapäevaselt meie Eesti tulevikule inspiratsiooniks ja suunanäitajaks," märkis Puusaag, kes on kandideerinud maailma ettevõtja tiitlile.

Noored Kooli tegevjuht Kristi Klaasmägi rõõmustas, et Vanalinna Rotary klubi seltskond tuli kaasa Ida-Virumaa külalistundide ideega. "Olen kindel, et see koolipäev jääb pikaks ajaks meelde nii nende nelja kooli õpilastele kui külalisõpetajatele endile."

Külalistundidega sooviti juhtida tähelepanu Ida-Virumaal leiduvatele võimalustele. "Loodame, et see aitab meil teha seda piirkonda atraktiivseks töötamise paigaks ka võimalikult paljudele järgmistele programmis "Noored kooli" osalejatele," lisas ta.

Ida-Virumaal eritähelepanu

Praegu töötab Ida-Virumaal õpetajana kuus programmis "Noored kooli" osalejat; neist viis Kiviõli 1. keskkoolis ja üks Sinimäe põhikoolis. Programm on välja pannud eristipendiumi 1000 eurot aastas, mille saavad uuest õppeaastast Ida-Virumaal alustavad "Noored kooli" õpetajad.

Kuni 13. märtsini võetakse "Noored kooli" kümnendasse lendu vastu avaldusi kõrgharidusega inimestelt, kes on valmis oma karjääris suure muudatuse tegema ja soovivad alustada tööd õpetajana, aga kellel puudub pedagoogiline haridus. Väljavalitud osalejate ettevalmistuskoolitus algab aprilli lõpus ning sügisest jõuab koolidesse ligi 25 värsket õpetajat.

Kõigil neil, kes pole veel valmis õpetamisest oma põhitööd tegema, soovitab Noored Kooli kommunikatsioonijuht Helen Sabrak anda üks külalistund, et jagada oma kogemust ning süstida noortesse usku ja motivatsiooni parema tuleviku nimel pingutamiseks.

Järgmisel nädalal toimub "Noored kooli" algatusena juba kümnendat korda üleriigiline "Tagasi kooli" nädal. Kõik, kes soovivad anda külalistunde, saavad end registreerida külalisõpetajate andmebaasi aadressil www.tagasikooli.ee.

"Ka meie õpetajad kutsuvad oma tundidesse inimesi eri elualadelt," ütles Liina Mihkelson, tuues näiteks, et Jõhvi põhikooli ühiskonnaõpetuse tundi oodatakse justiitsministeeriumi vanglate osakonna nõunikku Pille-Riin Kristmanni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles