Inimesed tulest ja veest välja toonud päästjad said tunnustuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Štšerbakov (vasakul) ja Dmitri Maksimkin said eile päästeameti kõrge tunnustuse selle eest, et nad mullu suvel päästsid Narva ühes korteris puhkenud tulekahjust kaks inimest.
Sergei Štšerbakov (vasakul) ja Dmitri Maksimkin said eile päästeameti kõrge tunnustuse selle eest, et nad mullu suvel päästsid Narva ühes korteris puhkenud tulekahjust kaks inimest. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile siseminister Hanno Pevkurilt ja päästeameti peadirektorilt Kuno Tammearult tunnustuse saanud elupäästjate seas oli ka kolm Ida-Virumaa päästetöötajat, kes mullu suvel tõid inimesed välja tulest ja tormisest merest. 

Möödunud aasta 3. juulil kell 16.11 said Narva-Jõesuu päästjad väljakutse, mille kohaselt vigastas 16aastane tüdruk merre ujuma minnes jalga ja oli uppumisohus 30 meetri kaugusel Narva-Jõesuu rannast, Venemaa piiri lähedal.

Tundis õnnetuskohta

Narva-Jõesuu komando kaks päästjat jõudsid sündmuskohale esimesena ja nägid, et laine oli tüdruku viinud 50 meetri kaugusele rannast ning ta hoidis kinni vana muuli metallkonstruktsioonist. Keegi puhkajatest ei julgenud lapsele appi minna, sest puhus tugev tuul ja laine oli kõrge. Politsei- ja piirivalvekaater ei saanud samuti appi minna, sest merel oli torm. Teades, et Narva veepääste üksus jõuab kohale alles 10 minuti pärast, otsustas päästja Pjotr Karu (48) kiiresti tegutseda. "Olen selles kohas lapsest saati ujunud ning tunnen seda kohta hästi, vastasel juhul poleks ma läinud," rääkis Karu Põhjarannikule, lisades, et laine kõrgus võis sel ajal merel olla poolteist meetrit.

Mees teadis, kust tüdruku poole kõige ohutum on liikuda, ning seetõttu sai enamiku vahemaast mööda põhja kõndides läbitud ning ujuma pidi umbes 10-15 meetrit. Kui ta metallkonstruktsiooni külge klammerdunud tüdrukuni jõudis, hakkas ta temaga esmalt rääkima. "Ta oli läbi külmunud ja värises. Püüdsin teda rahustada ja küsisin, kas ta ujuda oskab," meenutas Karu Põhjarannikuga vesteldes.

Päästja käskis tüdrukul endast kinni hoida ning hakkas kalda poole ujuma. Kui jalad põhja ulatusid, kandis mees lapse kätel kaldale ning andis ta rannas olnud sõprade hoolde.

Tol päeval merel valitsenud olusid kirjeldab samal päeval tund aega varem sellesama muuli juures toimunud traagiline juhtum, kus uppusid kaks 10aastast tüdrukut ning kaks keskealist meest − kõigi nelja narvalase surnukehad leiti hiljem Venemaa-poolselt rannikult. Laine oli toona nii tugev, et päästepaati ei saanud vette lasta.

21aastase päästjastaažiga Pjotr Karu ei ole merevees tegutsemise alal diletant − ta on enda sõnul kokku puutunud nii tuukri- kui sukeldujaametiga.

Kaks inimest põlevas korteris

21. juulil kell 23.03 sai häirekeskus teate, et Narvas Bastrakovi tänaval asuva 4korruselise kortermaja 1. korruse akendest tuleb suitsu. Sündmusele reageerisid Narva päästekomando päästjad ning kiirabi. Päästjate saabudes oli suitsu ka maja trepikojas, ust keegi ei avanud. Tugev metalluks avati kangi abil ning päästjad Sergei Štšerbakov (48), kellel päästja staaži 26 aastat, ja 17 aastat päästjana töötanud Dmitri Maksimkin (41) alustasid kannatanute otsinguid. See polnud lihtne, sest suitsu täis korteris oli nähtavus halb ja esikus ladestatud mööbli tõttu liikumine raskendatud. Korterist toodi välja teadvuseta 46aastane mees ja 50aastane naine, kellest üks leiti voodist ning teine voodi kõrvalt põrandalt.

Kannatanud anti üle kiirabile. Pärast meditsiinilise abi osutamist tulid nad teadvusele.

Selgus, et korteris põles madrats, millest tuli oli hakanud edasi levima ja süüdanud aknaraami. Tulekahju sai tõenäoliselt alguse hooletust suitsetamisest korteris. Korteris puudus ka suitsuandur.

Päästjad Pjotr Karu ja Dmitri Maksimkin said päästeteenistuse III klassi elupäästja medali, Sergei Štšerbakov II klassi elupäästja medali. Štšerbakovil oli see juba teine autasu elupäästmise eest: 2006. aastal tõi ta koos kolleegiga põlevast korterist välja tulelõksu jäänud jalutu mehe.

Üldse andis päästeamet Ida päästekeskuse ettepanekul tunnustuse 12 inimesele, muu hulgas Ida prefektile Vallo Koppelile, kes sai päästeteenistuse medali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles