Ida-Viru aasta tegija on Vladimir Všivtsev

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Viru aasta tegijaks 2015 valiti spordiaktivist Vladimir Všivtsev (paremal). Nominentidena pälvisid tunnustust talunikud Anne ja Aare Vent ning Purtse mõisa kohviku eestvedajad Sigrid Välbe ja Janner Eskor.
Ida-Viru aasta tegijaks 2015 valiti spordiaktivist Vladimir Všivtsev (paremal). Nominentidena pälvisid tunnustust talunikud Anne ja Aare Vent ning Purtse mõisa kohviku eestvedajad Sigrid Välbe ja Janner Eskor. Foto: Matti Kämärä

Ida-Viru aasta tegijaks 2015 valiti spordiaktivist ja üks maakonna suurima rahvaspordiürituse − Narva energiajooksu korraldajaid Vladimir Všivtsev. 

"Kui mind kutsuti saali ette teiste nominentide kõrvale, siis tundsin end nagu ülikoolis eksamil − põlved hakkasid värisema.  Minule oli aasta tegijaks valimine väga suur üllatus. Ma teen seda, mida oskan ja armastan, südamega seepärast, et see meeldib mulle, aga mitte tiitlite pärast," ütles ta eile pärast Ida-Viru tegijate tunnustustseremooniat Kohtla-Järve koolinoorte majas.

Unistus lasketiirust

Vladimir Všivtsev esitati aasta tegija konkursile Narva spordiürituste korraldamise ning Äkkeküla tervise- ja spordikeskuse töös hoidmise eest. Všivtsev on olnud Ida-Virumaa suurima rahvaspordiürituse, rohkem kui 4000 osalejaga Narva energiajooksu korraldusmeeskonna võtmefiguure, kes vastutab raja ettevalmistamise ja kogu kohapealse korralduse ning vabatahtlike abiliste kaasamise eest. Tema eestvedamisel on üha rohkem idavirulasi hakanud tegelema rahvaspordiga ning on loodud selleks ka uusi sobivaid paiku.

Všivtsev tunnistas, et liikumisharrastuse pisiku levitamine pole olnud lihtne töö. "On võtnud aega, et süstida narvalastesse arusaamist, et spordivõistlustel tasub hea enesetunde ja emotsiooni nimel osaleda ka siis, kui kuldmedalit ei võida," tõdes ta. "Kuid positiivne on, et osalejaid tuleb üha juurde ning see innustab ka meid rohkem ja parema kvaliteediga üritusi korraldama."

Üleeilegi, Eesti sünnipäeva puhul, viis Všivtsev koos paarikümne vabatahtliku abilisega Äkkeküla keskuses läbi suusasõidu, kus oli ligikaudu 150 osalejat ja teist sama palju kaasaelajaid raja ääres.

Endise laskesuusatajana on Všivtsevi unistuseks rajada Äkkekülasse suusaraja äärde tänapäevane lasketiir, et seal oleks võimalik ka laskesuusatamise võistlusi korraldada.

Täiega käib ka 11. juunil tänavu juba kuuendat korda toimuva Narva energiajooksu ettevalmistustöö. Novembris seati paika uus rada, sel nädalal algas 150-liikmelise vabatahtlike meeskonna moodustamine.

Narva energiajooksu peakorraldaja Mati Lilliallik on Põhjarannikule öelnud, et Všivtsev on selle suurürituse korraldamisel kindel nurgakivi kohapeal. "Ilma tema ja ta meeskonnata ei oleks meil Tallinnast kaugjuhtides võimalik nii suurt üritust Narvas korraldada. Ta on hüperaktiivne inimene, kelle puhul ma imestan, kuidas ta kõike jõuab teha.  Ma pole tema suust veel kordagi kuulnud, et midagi oleks võimatu. Võib-olla ta lihtsalt pole veel õppinud "ei" ütlema. Ent Eesti spordielu püsibki suuresti selliste fanaatiliste ja energiliste entusiastide peal nagu Vova," rääkis Lilliallik.

Nominentide seas talunikud ja kohvikupidajad

Ida-Viru maavalitsuse, Ida-Virumaa omavalitsuste liidu ja ajalehe Põhjarannik komisjon valis nominendid välja konkursile esitatud 14 kandidaadi seast. Peale Vladimir Všivtsevi valiti nominentide hulka veel  talunikud Anne ja Aare Vent ning Purtse mõisa kohviku eestvedajad Sigrid Välbe ja Janner Eskor.

Alates 2014. aastast Purtse kindlust majandaval osaühingul Purtse Mõis on õnnestunud tuua Ida-Virumaa Eesti "toidukaardile". Mainekas toiduportaal Eesti Maitsed valis Purtse mõisa Eesti 50 parema restorani hulka.

Peremees Janner Eskor ja perenaine Sigrid Välbe on suutnud lühikese ajaga luua maakonna esindusrestorani, mis on pälvinud külastajatelt vaid kiitust.

Talunikud Aare ja Anne Vent pälvisid tunnustust Lüganusel talupoe avamise ja töökohtade loomise eest. Ventide ettevõtmine tõuseb eriti esile olukorras, kus paljudes kohtades Eestis maapoode järjest suletakse. Tänu nendele sai Lüganuse 15 aasta pikkuse vaheaja järel taas poe, kus peale tavapäraste kaupade müüakse ka neile kuuluvas osaühingus Lüganuse Agro kasvatatud köögi- ja juurvilju. Hiljuti avasid nad oma poe ka Jõhvis.

Eelmistel aastatel on Ida-Virumaa aasta tegija tiitli pälvinud Viktor Andrejev, Piia Tamm, Viru Keemia Grupp, Erika Kõllo, Priit Kama, MTÜ Purtse Jõe Arenduskeskus ja Andrei Katkov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles