Kohviku eksjuhatajat süüdistatakse vargustes

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Rüütel: "Me üritasime leida kompromissi − olin nõus mingil määral võtma süüd −, aga me... tegelikult on meil kõik kompromissid sõlmimata."
Mari Rüütel: "Me üritasime leida kompromissi − olin nõus mingil määral võtma süüd −, aga me... tegelikult on meil kõik kompromissid sõlmimata." Foto: Anna Markova

Narva kolledžis asuva kohviku Muna eelmine juhataja Mari Rüütel tekitas omanikele nende hinnangu kohaselt üle 30 000 euro suuruse kahju. Rüütel on korra juba süüdi mõistetud, kui tuli ilmsiks, et juhtides Narvas jalatsipoodi, varastas ta sealt sadu paare jalavarje.  

Kohvikus Muna opereeriva Mozart Cateringi omaniku Riho Leppiku sõnul pöördus esmalt tema poole üks Muna töötaja, kes ähvardas töölt lahkuda, sest tal jääb regulaarselt õigel ajal saamata lubatud töötasu.

Lahke inimene

Leppikus tekitas kuuldu hämmingut, sest tema teada polnud ühelegi ettevõtte palgal olevale inimesele lepinguline töötasu päevagi hilinenud − rääkimata sellest ilma jäämisest.

Leppik võttis esmalt ühendust firma raamatupidajaga, kelle sõnul pidi kõik korras olema, ja siis 2014. aasta teisest poolest kohviku juhatajana ametis olnud Mari Rüütliga, kes laiutas käsi, et tema ei tea ka midagi.

Uutest vestlustest töötajatega selgus, et Rüütel oli juba 2015. aasta algusest mitmele lubanud, et maksab neile osa töötasu sularahas, aga kokkuleppest ei peeta kinni: vahel makstakse raha pool kuud hiljem või jääb see üldse saamata.

Seejärel võeti taas ette juhataja, kes tunnistas, et oli omanike teadmata sõlminud mitme töötajaga sedalaadi suusõnalisi kokkuleppeid ja ühtlasi võtnud kassast välja raha, et neid täita.

Samuti selgunud, et kui keegi pöördus kohvikusse Muna ja soovis tellida näiteks tordi või sünnipäevalaua vmt ja tasus sularahas, läks raha otse juhataja taskusse. Lisaks tuli välja, et väga suurele osale klientidest andis juhataja, taas kord omavoliliselt, võimaluse saada osa soodustusest, mis pidid kehtima ainult väga väikesele ringile kolledži töötajaist.

"Tänu Mari lahkele otsusele− kliendi poolt vaadatuna − andsime enamikule klientidest süüa peaaegu omahinnaga," sedastab Leppik.

"Ideaalne juhataja" 

Uudis Rüütli varjatud tegevusest oli omanikele eriti šokeeriv, kuna tema kui kohvikujuhatajaga oldi väga rahul: too tundus lausa täiuslik. Omanikes oli küll kahtlust tekitanud see, et ehkki tööd on palju, kohvik on käidav, aga... kui tekkis soov mõnel heal töötajal palka tõsta, see ei õnnestunud, sest Muna tuli vaid ots otsaga kokku, kahjumis ei oldud, aga kasumit ka ei olnud − saldo pidevalt nullis.

Asi tuli ilmsiks käesoleva aasta alguses ja omanikud püüdsid Rüütliga kompromissi leida, sest aduti, et kohtuvaidluse korral võib firmal üldse igasugune rahatagastus saamata jääda − näiteks kahtlusaluse üksikisiku pankroti puhul. Leppiku sõnul koostati maksegraafik, et kas või pool kaotsi läinud summast tagasi saada.

"Kuna Rüütel on korduvalt lubanud ja pole oma lubadustest kinni pidanud, on praeguseks selge, et kompromiss pole võimalik," ütleb Leppik.

Mitmesuguste väljavõtete, arvete ja muu näol selgub, et otse kassast on kadunud 21 000 eurot. Kui võtta arvesse omanike teadmata tehtud vastutulek paljudele klientidele, mis võimaldas neil saada 40 protsenti soodustust tavahinnast, lisandub Leppiku sõnutsi tubli 10 000 eurot − seega hindab firma tekitatud kahju rohkem kui 30 000 eurole.

Varem süüdi mõistetud

Nüüdseks endine juhataja Rüütel ütles Põhjaranniku pöördumise peale temalt kommentaari saada, et "eks aluseid ja kahtlustusi on, aga tõestust hetkeseisuga pole". "Me üritasime leida kompromissi − olin nõus mingil määral võtma süüd −, aga me... tegelikult on meil kõik kompromissid sõlmimata," tunnistas Rüütel.Põhjarannikus ilmus mullu lühiuudis, kus kirjutati, et Viru maakohus karistas tingimisi vangistusega ühe Narva Astri kaubanduskeskuse jalatsipoe endist juhatajat selle eest, et too oli varastanud oma ametikohta kasutades aastatel 2012-2014 kauplusest 417 paari jalatseid. Jutt oli sellestsamast Mari Rüütlist, kes oli varastanud kohtuotsuse kohaselt peale jalanõude ka 39 paari sokke, 18 paari jalatsite sisetaldu, 14 püksirihma, 20 jalatsite hooldusvahendit, 17 saapapaela, 14 kotti, ühe rahakoti ning neli kingalusikat.

Kohus määras naisele karistuseks pool aastat tingimisi vangistust poolteise aasta pikkuse katseajaga. Lisaks pidi ta välja maksma oma endisele tööandjale 13 688 eurot, riigile 585 eurot sundraha ning 120 eurot kaitsjatasu. Rüütel nõustus kokkuleppemenetlusega ning kohtuotsus on praeguseks jõustunud.

Rüütel väitis, et teised kaupluse töötajad tunnistasid tema vastu ja ta leidis koos advokaadiga, et parem on minna kokkuleppemenetluse teed. Rüütlil on alaealine laps ja nüüd väidab ta, et on kolmandat kuud rase.

Mari Rüütel on Isamaa ja Res Publica Liidu liige ning erakonna kodulehe andmetel kuulunud ka partei Narva piirkonna juhatusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles