Lennukipommi tõttu suleti mitmeks tunniks maantee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommi kahjutuks tegemine kestis mitu tundi ning selleks tuli sulgeda Tallinna-Narva maantee ja evakueerida ümberkaudsed elanikud.
Pommi kahjutuks tegemine kestis mitu tundi ning selleks tuli sulgeda Tallinna-Narva maantee ja evakueerida ümberkaudsed elanikud. Foto: SERGEI STEPANOV, NPA

Eile tegid demineerijad kahjutuks lennukipommi, mis leiti Olgina külast. Ohu tõttu evakueeriti kodudest ümberkaudsed elanikud.

Vaivara vallast Olgina külast leitud Nõukogude päritolu sõjaaegne lennukipomm FAB 250 oli 2,1 meetrit pikk ning sisaldas umbes 100 kg lõhkeainet. Lõhkekeha kahjutuks tegemise ettevalmistusse ja läbiviimisse kaasati Ida prefektuuri politseinikud, maanteeamet ja Vaivara vallavalitsus. Lõhkekeha hävitamise ajal kehtis ohutsoon raadiusega 1200 meetrit, ohualalt evakueeriti inimesed. Alates kella 12 oli liiklusele suletud Tallinna-Narva maantee 205.-208. kilomeeter Olgina külas, ümbersõit oli korraldatud Narva-Arumäe ja Lapiotsa-Soldina maantee kaudu.

Ettevalmistused algasid reedel

Ettevalmistustöid lõhkekeha hävitamiseks tehti alates reedest, 15. aprillist, kui lõhkekeha põllult leiti.

"Sellise suure leiu hävitamiseks oli tarvis ära teha üsna suur töö. Kohe, kui oli selge, et seda lennukipommi kohapealt ära viia ei ole võimalik, määrasime ohuala. Ohualasse jäid aga nii Tallinna-Narva maantee kui ka aiandusühistu üks osa ning teised elumajad. See tähendas, et pommi hävitamise ajaks oli liiklus vaja 3kilomeetrisel lõigul sulgeda ning inimeste ohutuse tagamiseks oli tarvis nad ohualast evakueerida," rääkis päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi juhataja Rauno Raidloo.

Politsei evakueeris 4,5 ruutkilomeetri suuruselt ohualalt 60 inimest. "Ohuala sisse jäid valdavalt vaid suvemajad, seetõttu suhtusid inimesed evakuatsiooni mõistvalt ja politsei toimetas nad bussidega Narva linna. Osa, kes soovis kohapeale jääda, sai peavarju Olgina rahvamajas," ütles Ida prefektuuri operatiivjuht Alar Karu.

Rajati kaitsevallid

Lennukipommi hävitamiseks rajati pommi ümber kaitsevallid, mis võimaliku plahvatuse tekkides oleks takistanud ohtlike fragmentide laiali lendamist. "Eesmärk oli hävitada see lõhkekeha detonatsiooni esile kutsumata," ütles päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Ragnar Reiljan.

Kella 16 paiku õnnestus lennukipomm hävitada täielikku detonatsiooni tekitamata.

Rauno Raidloo ütles, et sellised leiud on kõik erilised, kui nende ohuraadiusse jäävad elamud, kommunikatsioonid või maanteed, ning ohu suurus ei sõltu seepärast lõhkekeha suurusest. "Tegu oli tõrkega moonaga, mis lennukilt alla kukkudes millegipärast ei plahvatanud. Seepärast oli äärmiselt keeruline ette näha, millal ta plahvatada võib," selgitas Raidloo põhjust, miks lennukipommi ei viidud hävitamiseks teedest ja inimasustusest kaugemale. Pommi hävitamisest tekkis umbes 4-5meetrise läbimõõduga lehter.

"Lõhkeainet oli selles lennukipommis täpselt nii palju, kui meie spetsialistid olid arvanud," sõnas ta.

Inimesed lubati tagasi oma kodudesse ning liiklus Tallinna-Narva maanteel taastus kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles