Kauksist varastati välikäimla

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Freespalgist välikäimla asemel haigutab nüüd tühi koht.
Freespalgist välikäimla asemel haigutab nüüd tühi koht. Foto: HEINAR JUUSE

Nädalavahetusel varastati Kauksi telkimisalalt kahekohaline freespalkidest välikäimla, mille minemaviimiseks oli vaja mitme mehe jõudu ja suuremat veokit.

"Aastat kolm-neli tagasi me selle kuivkäimla sinna ehitasime. Korraliku, freespalgist ja  kahekohalise, mille üks pool oli avaram, et sinna ka ratastooliga sisse pääseks," meenutas riigimetsa majandamise keskuse (RMK) loodushoiuosakonna Kirde-Eesti piirkonna juhataja Heinar Juuse. "Hiljem ehitasime kõrvale ka samast materjalist prügikonteinerialuse."

Konteinerialus on seal praegugi.  Veel eelmisel nädalal oli ka käimla oma kohal. Esmaspäeval haigutas sellel kohal tühjus.

"Iga päev me seal ju kontrollimas ei käi, aga vargus pandi toime kindlasti nädalavahetusel, sest neljapäeval ja reedel sadas siinkandis vihma, ent varastest maha vedelema jäänud tualettpaberirull oli täiesti kuiv," rääkis Juuse. "Eks puhkepäevadel olegi kindlam tunne selliseid musti tegusid teha − nädala sees on see oht, et järsku liigub mõni loodusvaht ringi ja märkab."

Ilm oli sel ajal veel niru ja külm ning puhkajaid telkimisalal ei olnud. Mõni üksik, kes ehk seal põgusalt peatus, ei jäänud ööbima, mistap varastel oli vaba voli tegutseda.

Lootus inimeste tähelepanelikkusel

Ära viidi vaid käimla freespalgist seinad; katus ja põrand koos prill-laudadega jäeti maha.

"Rajatis on juba mõned aastad kasutuses olnud, seega palgid ei ole enam esimeses nooruses. Kui "uus õnnelik omanik" vanad palgid üles seab ja üle värvib, on kohe näha, et tegu pole uue palgiga, samas tunneb ka tualeti valmistaja oma freesitud palgi kohe ära," loodab Juuse, et tähelepanelike inimeste abiga võiks varga tabada ja materjali tagasi saada.

Kümmekond aastat tagasi puhkealalt varastatud käimlaga nii läks − tänu varga naabrile õnnestus RMK-l see tagasi saada.

"Too oli väiksem, ühekohaline ehitis; selleks, et Kauksi oma ära vedada, oli ikka parajat meestepunti vaja: kahekesi neid tükke väga ei liiguta, vähemalt kolm-neli meest pidi olema. Ja suurem veok, sest sõiduauto järelkäruga seda materjali ära ei veaks."

Rohkem käimlaid pole Juuse 18 RMKs töötatud aasta jooksul puhkealadelt kaduma läinud. Käimlate uksi ja pingi-laua komplekte on varastatud küll. Tänavu on pingi-laua komplektid veel kõik alles.

"Aga hooaeg alles algab," ei söanda Heinar Juuse väga optimistlikult tulevikku vaadata.

Maikuu lõpuks taastada

Varastatud välikäimla hinnaks ütles Juuse kolm-neli tuhat eurot.

"Kellel seda raha siis ülearu on − aga taastama selle kahtlemata peame ja juba maikuu jooksul, et hooaja alguseks kõik valmis oleks. Eks kusagil mujal jääb sellevõrra siis midagi tegemata."

Koht, kust käimla taastamiseks raha vähemaks näpistatakse, on juba selge: Oru pargi valgustus.

"Sinna planeeritud mahtu tuleb tagasi tõmmata," nentis Juuse.

Kauksi puhkeala valvatakse videokaameratega, mille asukohti aeg-ajalt muudetakse. Eelmisel aastal oli kaamera just sedasama välikäimlat valvamas − lootuses tabada inimene, kes konteineri juurde süstemaatiliselt mähkmehunnikuid ladestas. Siis aga viidi kaamera teise kohta ja praegu see käimlat ei seiranud.

"Peame hakkama Kauksi puhkeala rohkem jälgima," pidas Juuse silmas nii kaameraid kui loodusvahte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles