Narva piiripunkti läbivate sõidukite arv on kasvanud

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkti elavas järjekorras seisnud sõidukite ooteaeg oli eile õhtul 10 tundi ja veokitel 56 tundi.
Narva piiripunkti elavas järjekorras seisnud sõidukite ooteaeg oli eile õhtul 10 tundi ja veokitel 56 tundi. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Ehkki piiriületuse ootejärjekorrad moodustatakse elektroonilises infosüsteemis, tuleb inimestel piiri ületamiseks täiesti reaalselt tundide ja ööpäevade kaupa järjekorras oodata. 

Eilse õhtu seisuga oli Narvas elavas järjekorras piiriületust oodanud sõiduautode rivi ligikaudu 10 tunni pikkune, veoautode ootejärjekord oli 56 tundi. Busse püütakse endiselt lasta piirile ühe tunni jooksul.

Autosid piiril varasemast rohkem

Narvas masinate piiriületust reguleeriva munitsipaalse ASi Transservis-N arvestuste kohaselt on maikuu ööpäeva keskmine piiri ületavate sõiduautode arv 2015. aasta maiga võrreldes kasvanud umbes 150 võrra. See on tuntav kasv, arvestades, et üldse sõidab Narva kaudu Eestist Venemaale praegu ööpäevas 700-800 sõiduautot.

"Juunikuus on erinevus möödunud aastaga võrreldes esialgu väiksem − ilmad on külmaks läinud −, mais aga olid veel pühad ja siis sõideti rohkem," kommenteeris ettevõtte juhatuse liige Vladimir Mižui.

Pikad järjekorrad tekivad Narva piiril nii piiriületusaja broneerimisel kui ka nõndanimetatud elavas järjekorras. Eilse päeva lõpuks oli järjekorras 5139 sõiduautot, neist 116 ootas elavas järjekorras.

Mižui tähelepanekute kohaselt lahkusid venemaalased eile − eriti pärast keskpäeva − aktiivselt Eestist siin veedetud nädalavahetuse järel, mis kujunes tänu 12. juunil tähistatavale Venemaa päevale tavapärasest pikemaks.

Veoautosid oli elektroonilises järjekorras eile õhtuks registreeritud 318, neist 97 olid elavas järjekorras, mis tähendab rohkem kui kahe ööpäeva pikkust ootamist.

Piiriületuskord muutus

Alates 23. maist jõustus sõidukite piiriületuskorra muudatus. Nõnda saab nüüdsest piiri ületada firmale Transservis-N kuuluva ooteplatsi kasutamise eest maksmata, kui sõiduk viibib ooteplatsil alla 15 minuti. See uus reegel kehtib vaid elavas järjekorras registreerimise korral, see tähendab ilma broneerimiseta, ning kui elavasse järjekorda kirjapanek toimub vahetult ooteplatsil iseteeninduskioskis. Samas ei ole alla 15 minuti ulatuv elav järjekord Narvas just sage nähtus.

Kui piiripunkti sõitmist tuleb oodata üle veerand tunni, siis tuleb ooteala kasutamise eest endiselt maksta: 1 euro mootorratta, 3 eurot sõiduauto ning 14 eurot veoki ja bussi eest.

Veel üks uuendus puudutab piirile sõitmise aega: pärast ootealalt väljumise registreerimist peab masin jõudma linna teises servas asuva piiripunkti tõkkepuu juurde kõigest 20 minutiga (varem anti selleks tund aega, mille autojuhid võisid veeta Narvas oma äranägemise järgi). Vastasel korral saadavad piirivalvurid auto tagasi järjekorda.

"See on väga range kord," kommenteeris Vladimir Mižui. "Me palusime teha 40 minutit, kuid ministeeriumi otsusega jäeti meile vaid 20."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles