Narvas sirgub uus laskesuusalootus

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenia Pribõlovskaja koos oma treeneri Jevgeni Všivtseviga. Nad soovisid pilti teha, taustaks autahvel, kuhu on üles riputatud siit sirgunud olümpialaste Daniil Steptšenko ja Darja Jurlova fotod. Nemad, tõsi küll, on oma sportlaskarjääri praeguseks juba lõpetanud.
ILJA SMIRNOV
Ksenia Pribõlovskaja koos oma treeneri Jevgeni Všivtseviga. Nad soovisid pilti teha, taustaks autahvel, kuhu on üles riputatud siit sirgunud olümpialaste Daniil Steptšenko ja Darja Jurlova fotod. Nemad, tõsi küll, on oma sportlaskarjääri praeguseks juba lõpetanud. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Pühapäeva õhtul avatakse Otepääl pidulikult Eesti selle talve suurim spordisündmus − rahvusvahelise laskesuusatamise liidu (IBU) laskesuusatamise noorte ja juunioride MM. Idavirulastel on põhjust tulemuste tabelitel hoolsalt silma peal hoida, sest Otepääl läheb rajale ka Narva laskesuusakooli tõusev täht Ksenia Pribõlovskaja.

Treener Jevgeni Všivtsev Ksenia Pribõlovskajat uunikumiks või mis tahes muuks eriliseks nähtuseks ei pea. "See ei ole nähtus − see on meie tavaline tööprotsess. Ksenial on olemas kõik vajalikud eeldused, ta teeb usinasti trenni ja näitab häid tulemusi. Laste puhul on tahe peamine."

Všivtsev lisas, et Narva Energia spordikooli laskesuusatamise sektsioon ei ole uhke mitte ainult Ksenia Pribõlovskaja, vaid ka teiste sportlaste üle, nagu näiteks Jelena Poljakova-Všivtseva, Darja Jurlova ja paljud teised. K

seas on palju väga häid sportlasi, alustades või Daniil Steptšenkost endast.

Praegu osaleb 16 Narva laskesuusatamise sektsiooni noort regulaarselt mitmesuguse tasemega võistlustel. Ent Ksenia Pribõlovskaja on nende seas absoluutne liider.

"Noorte puhul on küsimus selles, kas nad tahavad spordiga jätkata, kuna see on alati seotud mõningaste ohvritega. Me räägime neile sellest pidevalt: elus tuleb prioriteedid paika panna. Häid eeldusi on paljudel, kuid tähtis on, et oleks soovi neid edasi arendada," selgitas Všivtsevite dünastiat esindav kogenud treener. "Ning Ksenial soovi ja tahet esialgu on," lisas ta veendunult.

Ehkki treener tundub kiidusõnadega kitsi olevat, ei saa ta jätta Kseniat kiitmata selle hooaja tõepoolest suurepäraste tulemuste eest. Näiteks sai ta 1997.-1998. aastal sündinud juunioride IBU karikavõistlustel 19. koha.

Õige häälestus loeb

Viimased treeningud enne võistluste starti minekut toimuvad Otepääl 24. ja 25. veebruaril. Milliseid raskusi eeloleval MMil Ksenia enda arvates ette võib tulla? Neiu oletas, et kindlasti ei teki probleeme tehnika või füüsilise ettevalmistusega. "Emotsionaalse pingega aga on juba keerulisem..."

Ta selgitas, et püüab endale alati sisendada, et kõik võistlused − nii väikesed kui ka suuremad − on sisult ühesugused, vahetuvad vaid kaasaelajad ja vaatemängulisuse aste, sport ise aga jääb alati spordiks.

"Otepääl toimuv võistlus ei ole minule vist enam elu suurim: osalesin ka möödunud aastal suurtel võistlustel − Türgi olümpiafestivalil. Minu ettevalmistus ei ole igatahes kehvem kui teistel Eesti meeskonna liikmetel − valmistusime kõik koos. Ja meelestatud olen ma otsusekindlalt," kinnitas noor, kuid juba üsna kogenud laskesuusataja.

Tingimustest hoolimata heal tasemel 

Ksenia perekond kolis ära Soome ning neiu elab Narvas vanaema juures ja õpib Narva keeltelütseumi 11. klassis. Narvas on laskesuusatamisega tegelemine tunduvalt odavam.

Ksenia on treeninud juba peaaegu üksteist aastat. Ta alustas päris väikese lapsena tavalistest suusatreeningutest ning mõni aeg hiljem sai ka püssi.

Oma esimesed sammud suuskadel tegi algaja laskesuusataja Narva Joaorus otse piirijõe kaldal, ent ühel hetkel paluti laskesuusatajatel piirialalt lahkuda ning nende treeningud jätkusid linna teises servas − Äkkekülas Pähklimäe terviseradadel. Viimastel aastatel on hakatud Pähklimäe suusaradadel tegema ka kunstlund ning käesolevast hooajast vastavad nii suusarada ise kui ka seda kattev lumekiht kõrgetele nõudmistele.

Arvestades saavutatavaid häid tulemusi, on imekspandav, et laskmisega tegelevad Narva laskesuusatajad väga harva. "Umbes kord nädalas lasketiirus, ja sedagi mitte alati," sõnas treener Jevgeni Všivtsev. Ning see on tõepoolest probleem. Laskevälja küsimust lahendatakse praegu kohaliku omavalitsuse tasandil ning on lootust, et see paari aasta pärast lõpuks sinnasamasse Äkkekülla ka ehitatakse.

Kuidas neil siis üldse õnnestub võistlustel märgile pihta saada? Ksenia naeratab ja kehitab selle peale õlgu. "Kuidagi õnnestub..."

Hämmastav.

Jääb vaid selle üle imestada ning narvalannale kogu hingest kaasa elada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles