Peipsi ampsud täitsid presidendi külaliste kõhtu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Arm esitlemas enda loomingut ja näputööd: lamba- ja lutsumaksa sigurileiba.  

PEIPSIMAA MAITSED
Jaak Arm esitlemas enda loomingut ja näputööd: lamba- ja lutsumaksa sigurileiba. PEIPSIMAA MAITSED Foto: Põhjarannik

Presidendi vastuvõtul Ida-Virut esindanud kokad valmistasid kokku 1500 suupistet, mis esindasid kolme Peipsimaa maitset.  

"Ühtegi suupistet kööki tagasi ei saadetud, kõik "hävitati" ära," kinnitas Ida-Viru tiimi juhtinud Tauno Laasik, üks Peipsi toidu võrgustiku eestvedajaid.

Purjega kotlet

Peakokk Laasiku looming oli ahvenakotlet vaarikavahuga, mis sai purjeks ahvenanahast krõpsu.

"Eesti rahva muuseumis (presidendi vastuvõtu toimumiskohas − toim.) olime kohal südapäevast südaööni. Ega ühe ampsu suupisteid ole õnnestunud nii suures koguses varem teha. Peale selle kogu eeltöö, alates suupistete väljavalimisest kuni tootearenduse peensusteni − see oli õpetlik ja vahva kogemus," rääkis Laasik, lisades, et kokku valmistati presidendi külalistele üle 20 000 suupiste.

Iisakus tegutseva osaühingu Alutaguse Juust omanikud Triinu ja Madis Arm valisid oma ampsude tooraineks metsaseeneküpsise, mis sai mütsiks sinivalgehallitusjuustu kreemi, pohlamarja ja tükikese Alutaguse metsast korjatud sammalt.

Triinu ja Madise isa, Iisaku külje all asuva Lamba ja Roosi talu peremees Jaak Arm kasutas aga Illuka leivameistri Helen Rajase sigurileiba, kattes selle lamba- ja lutsumaksa, sibula ning jõhvikamarjaga.

Söök sai kiita

Jaak Arm rääkis, et kõige rohkem aega võtsid ettevalmistustööd. "Pasteedi tegin ja sobiva suurusega leivad lõikasin valmis eelmisel päeval. Kohapeal läks ampsude valmistamiseks tund-poolteist."

Asja juurde käis veidikene närvikõdi: aegsasti varutud lutsumaks läks külmikus rääsuma ja tuli kiiresti asendada. Lutsupüügi keeluajal oli see võimalik ainult külmutatud kujul.

Olles presidendi külaliste toitlustamise kogemuse võrra rikkam, veedaks Arm järgmise vabariigi aastapäeva parema meelega kodus. "Katan laua, panen ülikonna selga ja olen oma inimeste hulgas. Seekord olin terve aja köögis kinni ja pidu läks minust mööda."

Lamba ja Roosi talu toorainet − lambaaju − tarvitas ka presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik, kes kombineeris seda vinnutatud kohamarja ja tudraseemnega.

Millise hinnangu andsid suupistetele külalised?

"Peakokad ise tutvustasid, mida pakuvad. Minul õnnestus muu hulgas proovida Peipsi ahvenast tehtud suupistet. See oli väga maitsev ja nägi kihvt välja. Söök oli üldse väga hea," kiitis Toila valla arendusnõunik, Eesti vabatahtliku mere- ja järvepääste juhatuse esimees Mehis Luus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles