Sondas on reostuskoldeid kaks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SCANPIX
SCANPIX Foto: Põhjarannik

Sondas, kus mullu lekkis raudteel vagunist poolsada tonni ohtlikku ainet, leiti teinegi koht, kus ohtlik kemikaal oli lekkinud, ning sealt on jõudnud reostus ka pinnasevette. 

Mullu märtsis lekkis seisnud vagunist Sondas maha 52 tonni teravalt lõhnavat kemikaali, mille koristamisega on tegeldud peaaegu aasta. Nüüd on selge, et lisaks teadaolevale reostuskohale seisis rong paar minutit ka 60 meetrit eemal, kus hinnanguliselt võis maha valguda veel 6-7 tonni ainet.

Pääses liikuma

Lüganuse vallavanema Andrea Eiche sõnul avastati reostuspaik liiga hilja, et sinna oleks saanud sarnaselt põhireostuskohaga kaevata kraavi, kuhu ohtlik aine oleks koos veega valgunud. Nüüd on ühes nendest kaevudest, kust pärast õnnetust regulaarselt veeproove võetakse, näitajad muutunud oluliselt kehvemaks ning kahtlustatakse, et just sellest varem teadmata olnud lekkekohast on hakanud lahusti pinnaseveega liikuma.

"Meil oli selles kaevus veevarustusega probleeme ning me pumpasime sealt vett välja. Tõenäoliselt just siis hakkas vesi liikuma," ütles Eiche. Vesi koguneb kaevu, kust jookseb läbi joogiveetorustik, mis otseselt kaevuveega kokku ei puutu. Küll kardetakse, et muidu veest kergem lahusti on hakanud tasapisi ka pinnaseveega segunema ning pääseb senisest rohkem liikuma.

Eiche sõnul on võimalik, et vesi võib jõuda lähiajal salvkaevudesse. "Õnneks oleme kõikidele elanikele, kes piirkonnas on, toonud torustikuvee tuppa," oli Eiche rahul.

Kuna elanikud salvkaevusid ei kasuta, siis vesi seal praegu ei liigu ning analüüsid ohtlikke aineid ei näita. Olukord võib muutuda aga kohe, kui jõuab kätte suurveeaeg.

Vallavanema kinnitusel seiratakse nüüd, kui ühes kohas on näitajad kõrgemad, vett veelgi tähelepanelikumalt. Veeseire proovide eest tasub EVR Cargo.

Lõppu ei paista

Kohe, kui ilmad lubavad, tehakse uue reostuskolde juurde kraav, kust ohtlikku ainet hakatakse välja pumpama. "Kuni on külm, ei saa midagi teha. Pumbad ja voolikud lihtsalt jäätuksid," ennustas vallavanem.

Kraavist väljapumpamisega suudeti maast kätte saada märkimisväärne kogus ainet. Nüüd on kraav suletud ning pinnas, mis sealt välja kaevati, teisaldatud. Koos pinnase liigutamisega oli tagasi ka terav lahustilõhn, mida muidu on tunda ainult päris reostuskohas. "Kuna ilm oli külm, siis ebameeldiv lõhn lihtsalt seisis õhus ega kadunud kuhugi," rääkis vallavanem, tõdedes, et reostusega seotud ebamugavusi tuleb Sonda inimestel tunda veel mõnda aega.

Millal võiks Sondas toimunud suurreostusele joone alla tõmmata, ei oska Eiche ennustada. "Ilmselt kulub selleks aastaid," ütles ta.

Rohkem ebameeldivaid üllatusi uute reostuskollete näol tekkida ei tohiks, sest teekonnal Kiviõlist Sondasse rong rohkem ei peatunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles