Minister Anvelt tegi endale Ida-Virusse poliitilise sissekirjutuse

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt oli sotside Ida-Viru piirkonna ainus esimehe kandidaat. 

ILJA SMIRNOV
Andres Anvelt oli sotside Ida-Viru piirkonna ainus esimehe kandidaat. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Siseminister Andres Anvelt valiti laupäeval Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Ida-Virumaa piirkonna juhiks. See viitab sellele, et just temast saab sotside esinumber Ida-Viru ringkonnas aasta pärast toimuvatel riigikogu valimistel.

Partei teatel seovad Andres Anveltit Ida-Virumaaga pikk töökogemus kriminaalpolitseis ja perekondlikud juured. Tema vanaisa Jaan Anvelt oli 1918. aastal Narvas väljakuulutatud ja seal 50 päeva võimul püsinud Töörahva Kommuuni nõukogu esimees.

Lubab võidelda korruptantide ja tööpuudusega

Andres Anvelti sõnul on kõige tähtsam aidata Ida-Virumaad sotsiaalselt ja majanduslikult ülejäänud Eestiga ühtlustada ning selleks on vaja värsket hingamist. "Narvas ning paljudes teistes Ida-Virumaa linnades ja valdades on areng takerdunud ning kahjuks ka korrumpeerunud võimulolijate taha. Ida-Virumaal on olemas potentsiaal, olemaks Eesti arengu vedur, kuid selle saavutamiseks on vaja poliitilist tahet. Seda tahet soovingi Ida-Viru inimestele pakkuda," sõnas Anvelt.

Tema sõnul on suurim probleem Kirde-Eestis tööga, sest tööpuudus on Ida-Virumaal Eesti keskmisega võrreldes kaks korda kõrgem. "Selleks peame meelitama siia palju väikeettevõtjaid ning suutma kohaneda tööturul, et tööandjad ja töötajad üksteist üles leiaksid. See aga eeldab piirkonna sotsiaalset turvalisust, häid tööhõiveprogramme, stabiilset poliitilist juhtimist, madalat korruptsioonitaset ja tugevat avalikku korda. Ja eelkõige on vaja tugevaid kogukondi, kes nõuavad seda kõike nii kohalikult kui ka riigivõimult," ütles Anvelt.

Anvelt sõnas Põhjarannikule, et soovib valimisnimekirja kokku saada juba tänavu suvel. "Ma soovin, et seal oleksid Ida-Viru eri paikade esindajad, mitte ainult inimesed Narvast ja Kohtla-Järvelt, kus me oleme tugevad," märkis ta.

Anvelt ei jaga seisukohta, et tema esiletoomine on tingitud sellest, et kohalike sotside seas puudub vääriline liider. "Me räägime riigi parlamendist. See tähendab, et siit valitud inimene esindab seal ühel ajal nii oma ringkonda kui ka riiki. Kui soovime parimal tasemel parlamenti, siis peame kasutama kõiki oma paremaid ja tuntumaid inimesi üle Eesti," selgitas ta.

Varasemate juhtumite kohta, kus mujalt siia tulnud kandideerijad on pärast riigikogu mandaadi kättesaamist piirkonna huvid unustanud, ütles Anvelt, et jäägu need selliste saadikute südametunnistusele. Ta lubas, et temalt sellist reetmist ei tule. "Mul on ohvitseri autunne," lausus ta.

Praegune siseminister meenutas, et ta on poole oma noorusajast veetnud Ida-Virumaal. "Ma tunnen seda kanti suurepäraselt. Mu vanaisa sündis siin ning tegi siin oma karjääri. Olen Ida-Virumaal alati tundnud end nagu kodus," kinnitas Anvelt.

Katri Raigist saab number kaks?

Kui sotside valimisnimekirja liidrikoht kuulub suure tõenäosusega Andres Anveltile, siis teine koht tõotab minna endisele IRLi liikmele ja praegusele parteitule sisekaitseakadeemia rektorile Katri Raigile, kes on ka praeguse Narva linnavolikogu opositsioonilise valimisliidu Meie Narva juht. Tähelepanuväärne, et sisekaitseakadeemia rektorina allub Raik siseminister Anveltile.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski kinnitas Põhjarannikule, et kandideerijatelt ei nõuta formaalset parteisse astumist, kuid eeldatakse, et nad jagavad sotsiaaldemokraatlikku maailmavaadet ja väärtusi.

Katri Raik tunnistas, et tema poole on seoses riigikogusse kandideerimisega pöördunud kõik suuremad Eesti erakonnad, kaasa arvatud isegi Keskerakond, kellega ta Narva volikogus on vastasleeris. "Tunnen end rikka pruudina," tegi Raik nalja. Ta lisas, et kandideerimise kohta ei kavatse ta otsust veel lähikuudelgi teha. Samas kinnitas ta, et juhul kui ta kandideerib riigikogusse, siis teeb ta seda vaid Ida-Virumaa ringkonnas.

"Ausalt, minule on praegu kõige tähtsam sisekaitseakadeemia arendamine, sealhulgas ka Narvas," ütles ta, kinnitades, et ei tunne oma ülemuse Andres Anvelti poolt mingit poliitilist survet.

Andres Anvelt oli ainuke sotside Ida-Viru piirkonna esimehe kandidaat. Senine esimees, endine Kohtla vallavanem ja värske kaevndusmuuseumi tegevjuht Etti Kagarov valiti aseesimeheks nagu ka Narva-Jõesuu linnavolikogu aseesimees Heiki Luts, kes kohalikel valimistel kandideeris Keskerakonna nimekirjas. Luts valiti koos Sergei Solovjovi ja Pavel Prokopenkoga ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu liikmeteks.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Ida-Virumaa piirkonnal on 358 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles