Jõhvi kontserdimaja võõrustas viiendat töömessi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljajalgne vanglateenistuse töötaja Knox Saules Vilkas tegi möödujatel tuju heaks. Peremees Alo Haav sai aga kasutada rahvarohket messi koera keskkonnatreeninguks.

MATTI KÄMÄRÄ
Neljajalgne vanglateenistuse töötaja Knox Saules Vilkas tegi möödujatel tuju heaks. Peremees Alo Haav sai aga kasutada rahvarohket messi koera keskkonnatreeninguks. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Eilse Jõhvi töömessi tõmbenumber oli Knox Saules Vilkas − pea kaheaastane Saksa lambakoer −, kes küll ei otsinud ega pakkunud tööd, vaid aitas vanglateenistuse boksile pilku tõmmata ja Viru vanglasse valvureid värvata.

"Koer tõmbab inimesi ligi ja nii on mess vanglateenistusele edukam," selgitas koerajuht Alo Haav. Ise kasutas ta messiolusid selleks, et teha koerale keskkonnatreeningut.

Riigiasutused esindatud

"Sellist keskkonda, kus oleks hästi palju rahvast koos ja ma õpetan koera samal ajal endale kuuletuma, on ise väga raske tekitada. Kui koer saab stressirohkes olukorras hakkama, on kõik väga hästi."

Haav lisas, et messikülastajatel pole põhjust Knoxi karta, sest koer on väga sõbralik. Tavaliselt koosneb Knoxi tööpäev peamiselt treeningutest. Tema ülesanne on otsida narkootikume ja ta teeb seda enamasti vangla territooriumil.

Jõhvi töömessil oli esindatud teisigi riigiasutusi, näiteks politsei- ja piirivalveamet. Ja ehkki riigiametnikele on riigikeele osas kõrged nõudmised, leidis küpses eas ja eesti keelega kimpus Ljudmila just sealt endale meelepärase pakkumise.

"Sanitari-koristaja töö arestimajas, neli päeva tööl, neli vaba ja 31 eurot päevas. Ajutine koht, aga see võib mulle sobida. Kindlasti uurin lähemalt," kõneles viimati programmeerijana töötanud naine, kelle töövalikuid piiravad peale eesti keele mitteoskamise kroonilised tervisehädad.

Osalise töövõimega inimesi, kes küsisid osalise tööajaga tööd, jäi seekordsel töömessil eriti palju silma. Pehmemööbli tootja OÜ Bellus Furniture boksis jäid nad tühjade kätega, sest ettevõte vajab Haljala alevikku tootmistöötajaid, kel on hea tervis ja füüsiline vorm.

Personalispetsialist Liliana Suvorova märkis, et Haljala tootmises on kahes vahetuses tööl 160 inimest. Peale selle on ettevõttel õmblustsehh Narvas, kus on ametis 25 inimest.

"Jõhvi töömessil otsime inimesi Haljalasse. Võtaksime kohe tööle 20 inimest. On erisugused töökohad: komplekteerimine, polsterdamine, voodite ja diivanite liimimine, laotöö. Kõige rohkem on täna tõsist huvi tundnud pensionärid, kes soovivad pensionilisa teenida," rääkis Suvorova, kelle sõnul jääb keskmine brutopalk tuhande euro kanti.

Ida-Virumaalt käib Haljala tootmisse tööle umbes poolsada inimest. Kõige kaugem koht, kuhu liigub tasuta ettevõtte transport, on maakonnas Püssi. "Oleme mõelnud ka sellele, et sõita kaugemale. Aga kui mitu ühe kandi inimest koopereerub ja tuleb autoga, oleme kompenseerinud sõidukulud. Oleme olnud paindlikud, et töötajaid leida," kinnitas Suvorova.

Silmad-kõrvad lahti

OÜ Tallinn Dolls oli Jõhvi töömessil õmblejate jahil. Töötajaid otsitakse Kiviõli tsehhi, kus valmivad samanimelised disainerirõivaste kollektsioonid.

"Meil ei ole vaja lahkunud töötajaid asendada, vaid tegevust laiendada. Pakkuda on küll ainult kaks töökohta, aga hoiame igaks juhuks silmad ja kõrvad lahti. Mine tea, millal läheb rohkem inimesi vaja," selgitas tootmise planeerija Elo Klaasmägi.

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk märkis, et tööandjate ja tööotsijate vahetu suhtluse võimaldamine on töömessi peamine eesmärk. Tema sõnul oli kutsutud üle 40 tööandja.

"Vahendame umbes tuhat töökohta ja üle 6000 inimese on meil töötuna arvel. Nii et töökohti liigub ja tööjõudu ka − need kaks osapoolt on vaja omavahel kokku viia."

Kontserdimaja kolmandal korrusel olid esindatud koolid. "Üks probleem, mis on meie tööotsijatel ja ka töötavatel inimestel, on ju vananenud haridus. Samas sai suhelda meie karjäärinõustajaga, kui oli vaja abi otsustamisel, mida võiks õppida," rääkis Teelahk.

Järgmine töömess toimub 24. aprillil Narvas. Kui Jõhvis toimus mess traditsiooniliselt kontserdimajas, siis piirilinnas vahetatakse seekord kohta ja minnakse Astri kaubanduskeskusse.

"Aastaid tagasi, kui hakkasime töömesse tegema, oli põhimõtteks, et see peab toimuma keskses kohas, kuhu on meeldiv minna. Narvas oli selleks algul kolledžihoone, aga kahjuks jäi see meile kitsaks − 2000 osalejat ei mahtunud ära. Siis püüdsime teha messi kutsehariduskeskuses, aga see on liiga linna servas. Mõtlesime, et miks mitte minna kaubanduskeskusse. See on koht, kus inimesed niikuinii käivad, ja võib-olla mõni satub nii ka messile, mis on ju mõeldud ka töötavatele inimestele," arutles Teelahk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles