Deniss Veršinin: Kohtla-Järve vajab restarti

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Veršinin. 

PEETER LILLEVÄLI
Deniss Veršinin. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kohtla-Järve linna korterite väärtus jääb üha rohkem maha teistest Eesti linnadest. Näiteks kui veebruaris oli Kohtla-Järve keskmine ruutmeetri hind 73 eurot, siis Narvas 449, Rakveres 646, Pärnus 1175.  Eesti tuntud kinnisvarabüroo Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman tõi esile, et Kohtla-Järve korterid maksavad pealinnast vähem juba 25 korda ja süvenevaks trendiks on, et vaesemad piirkonnad jäävad aina vaesemaks.

Põhjarannik küsis Kohtla-Järve abilinnapealt majanduse alal Deniss Veršininilt, mida on linnavõimudel kavas teha olukorra muutmiseks, ja sai talle saadetud küsimustele mitu nädalat kestnud mõtlemise järel sellised vastused.

Miks erineb Kohtla-Järve kinnisvara väärtus teiste Eesti linnade omast niivõrd drastiliselt?Peamine meie probleem on tööpuudus ja teine asi, mis puudutab seda küsimust, on elanike vähenemine. Praegu on Kohtla-Järvel müügis ligikaudu 300-350 korterit, mis on linna jaoks päris suur arv.

Kui me hakkame tihendama meie elamispinda ja lammutama neid maju, mis on "riskitsoonis", siis tekib meil korterite defitsiit, mis elavdab korteriturgu. Meenutan, et 2008. aastal maksid kahetoalised korterid Kohtla-Järvel 320 000 - 350 000 krooni, mis teeb ligikaudu 20 000 eurot (ruutmeetri hind ulatus üle 400 euro).

Kas te näete korterite hinna languses ka mingeid linnavõimude valearvestusi või tegematajätmisi ja kui näete, siis milliseid?

See küsimus on seotud esimesega. Lisan, et meie kohalik massimeedia teeb süsteemikindlalt meie linnale "head" mainet terve riigi peale ja kohe tekib küsimus, kes tuleb meile elama.

Millised on Kohtla-Järve linnavõimude kavandatud lähiaja konkreetsed sammud, mis soodustaksid kinnisvara väärtuse tõusmist linnas, et keskmine tase jõuaks vähemalt niisuguse tasemini, nagu on  praegu sellistes Kohtla-Järvest märksa väiksemates linnades nagu Rakveres, Haapsalus või Viljandis?

Selleks, et tõsta kinnisvara väärtust, peaks linnavõimudel olema selge väljakujunenud plaan linna elu parandamiseks ja niisugune plaan on meil olemas. Need on meie planeeritud projektid, mis aitavad meie elanikel tunda ennast rohkem kindlustatuna ja parandavad meie linna elukeskkonda.

Mis aastal võiks teie analüütilise hinnangu kohaselt Kohtla-Järve korterite keskmine väärtus ulatuda vähemalt 500 euroni ruutmeetri kohta ja mis selleks peaks toimuma?

Kui mina oleksin selgeltnägija, siis vastaksin heameelega, kuid mina olen lihtsalt ametnik. Aga olen kindel, et meie linnas läheb kõik hästi, selleks me töötame. Lihtsalt on vaja aega, et teha restart meie linnas ja meie peas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles