Riigi ehitusraha terendab neljale Ida-Viru koolile

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu käivad Jõhvi vene põhikooli ehitustööd. Vähem kui aasta pärast peaks ka eesti põhikool ehitustandriks muutuma.

PEETER LILLEVÄLI
Praegu käivad Jõhvi vene põhikooli ehitustööd. Vähem kui aasta pärast peaks ka eesti põhikool ehitustandriks muutuma. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Ida-Virumaal võivad üsna kindlalt arvestada riigi toetusrahaga Jõhvi, Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva, kes kasutavad seda uue koolihoone ehitamiseks. 

Põhikooli õppehoonete investeeringute kavast leiab toetust neli Ida-Viru põhikooli. Tegemist on valitsuse otsuse eelnõuga, mis on praegu ministeeriumides kooskõlastamisel.

"Enne me ei tee midagi, kui valitsus on selle kinnitanud. Seejärel tekib õigus esitada sihtasutusele Innove põhitaotlus," ütles Jõhvi vallavalitsuse arendusnõunik Rein Luuse, lisades siiski, et toetusega võib üsna kindlalt arvestada. Kevadel teele läinud eeltaotluses soovis Jõhvi toetust eesti põhikoolile, et praegune koolimaja õppekorpus maha lammutada ning ehitada asemele uus ja kompaktne, mis vastaks praegusele õpilaste arvule.

Mäng vääris küünlaid

Mais andis volikogu uue koolimaja ehitusele rohelise tule, garanteerides valla eelarvest kuni 2,45 miljoni euro suuruse omaosaluse, mida ei pea korraga välja käima. Riigilt on võimalik saada maksimaalselt ligi 4,8 miljonit eurot toetust. Kokku arvestatakse lammutamiseks ja ehitamiseks ligi 7,2 miljonit eurot.

Uue koolimaja eelistamine olemasoleva renoveerimisele, mida algul kaaluti, oli hindamiskomisjoni tungiv soovitus. "Meie eesmärk on olla võimalikult hindajate meele järele, sest siis on paremad võimalused toetust saada. Konkurss on ligi kaks korda suurem, kui on jaotatavat raha," rääkis Luuse kevadisel volikogu istungil. Meelemuutus tõigi konkursil edu.

Jõhvi põhikooli direktor Liina Mihkleson kinnitas, et väljavaade saada uus koolimaja uute ruumilahenduste ja võimalustega rõõmustab kooliperet, olgugi et tuleb üle elada kolimise raskused.

"Reaalne on, et lammutustööd algaksid järgmisel kevadel. Mais toimub vilistlaste kokkutulek ja seejärel tuleb tõenäoliselt välja kolida. Selles mõttes on meil lihtsam, et vene kool on selle juba läbi teinud ja kutsehariduskeskuses asendusruumid korrastatud. Lammutamiseks ja ehitamiseks tuleb arvestada aasta-poolteist," lisas Mihkelson.

Valitsuse otsuse eelnõus on projekti lõpetamise tähtaeg 5. jaanuar 2021.

Jõhvi vene põhikooli ümberehitustööd praegu käivad ja see projekt sai samuti riigi toetuse − 3,24 miljonit eurot.

Valmivad eri ajal

Sillamäel valmistutakse riigi toetusega uuendama Vanalinna kooli õppehoonet. "Meie mõte on ehitada uus õppehoone," kommenteeris aselinnapea Eevi Paasmäe. "Alguses arvasime, et võiks teha ühe ilusa ja suure põhikooli, aga kogukond pooldas, et põhikool võiks olla ühes ja teises linnaosas. See tähendab, et Kannuka kooli renoveerimist tuleb jätkata linna rahakotist."

Kannuka kooli ehitusaasta on värskem. "Vanalinna kool pole ammu-ammu remonti saanud, ainult aula on korras," rääkis Paasmäe. Vanalinna kooli uuendamise eelarve on ligi 4,4 miljonit eurot ja see peaks tehtud olema 2022. aasta augusti lõpuks.

Sama aasta on märgitud valmimise tähtajaks ka Narvas, kus ehitatakse õppehoone Kesklinna gümnaasiumi ümberkorraldamisel tekkivale põhikoolile. Ehituskuludeks on arvestatud 5,9 miljoni eurot.

Kohtla-Järvel saab toetusega korda samuti Kesklinna kool. Projekti maksumuseks eeldatakse 5,9 miljonit eurot ning selle eest on plaanis õppehoone osaline lammutamine ja uue ehitamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles