Jõhvis käib enne umbusaldushääletust kulisside taga kõva madin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi volikogu peab oma istungeid tavaliselt õhtupoolikuti, ent seekord otsustas umbusaldamise ohtu sattunud volikogu esimees Eduard East kutsuda volikogu istungi kokku teisipäeva hommikul kell kaheksa.
MATTI KÄMÄRÄ
Jõhvi volikogu peab oma istungeid tavaliselt õhtupoolikuti, ent seekord otsustas umbusaldamise ohtu sattunud volikogu esimees Eduard East kutsuda volikogu istungi kokku teisipäeva hommikul kell kaheksa. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Kuigi opositsioon andis vallavalitsusele ja volikogu esimehele neljapäeval toimunud volikogu istungil sisse umbusaldusavalduse, algas võitlus selle nurjamise või õnnestumise eest juba mõni aeg varem.  

Nagu Põhjarannik juba varem on kirjutanud, heidetakse vallavalitsusele ette laristamist ning eelkõige isikliku heaolu eest hoolitsemist, samuti suutmatust tegelda arenguküsimustega, selle asemel tegeldakse väidetavalt tühja-tähja, inimeste hirmutamise ning töötajate väljavahetamisega oma inimeste vastu.

Milles süüdistatakse

"Kui mõnele valitsuse liikmele on võim haiglaslikult pähe löönud, tuleks arsti poole pöörduda või ametist lahkuda. Selle asemel, et tegelda projektide kirjutamise ja valda lisaraha toomisega, tegeldakse pseudoprobleemide ja  -tegevusega, mille ilmekaimaks näiteks on muu hulgas valla ümbernimetamine linnaks," ütles opositsiooni esindaja Niina Neglason umbusalduse teksti ette lugedes.

Volikogu esimehe Eduard Easti umbusaldamise põhjustest rääkis valimisliitu Jõhvi Eest kuuluv volikogu liige Paul Paas, kes väitis, et kuigi East taandas end hääletamisest, mis puudutas talle 2500 euro suuruse  palga määramist, oli ta ise sellekohase määruse väljatöötaja ning osales selle aruteludel. Opositsiooni väitel on selline palk üüratu, seda enam, et tööd selle eest ei tehta.

PAUL PAAS: Praeguseks on välja kujunenud olukord, kus kõrgepalgaline volikogu esimees otsib endale usinasti mingitki töist tegevust.

"Praeguseks on välja kujunenud olukord, kus kõrgepalgaline volikogu esimees otsib endale usinasti mingitki töist tegevust. Reeglina otsib inimene ikka endale hea palgaga tööd,  E. Eastiga  on juhtunud vastupidine − hea palk on, aga tööd ei ole. Nädalapäevad tagasi saadeti kõigile volikogu liikmetele E. Easti poolt netiavarustest leitud kaks dokumenti, millest võib järeldada, et volikogu esimees on leidnud endale tegevuse ka netis surfamisega.

Täielikuks üllatuseks on aga asjaolu, et valitsuse istungite protokollidest tulenevalt on volikogu esimees leidnud endale otseselt töö ka valitsuse kinnistest istungitest osavõtmisega. See on seda kummastavam, et volikogu näol on tegemist valla esindusorganiga, valitsus on aga volikogu (esindusorgani) poolt moodustatud täitevorganiks. Jääb selgusetuks, mida ta seal teeb − suunab või mõjutab valitsuse otsustusprotsessi − ning kuidas on selline tegevus kooskõlas esindusdemokraatia ning teatud mõttes võimude lahususe üldpõhimõttega?" seisab umbusaldusavalduses.

Ilmselgelt närviline East teatas umbusaldusavaldusi vastu võttes, et "kuna küsimus on nii tõsine", kutsub ta kohe pärast volikogu istungit kokku volikogu eestseisuse.

MARTIN REPINSKI: Praegune meeskond on töötanud hästi.

Viimase eesmärk oli alustada kiiresti järgmise volikogu istungi ettevalmistamist. Eestseisuses esitas opositsioon oma eelnõud järgmiseks istungiks, mis lisaks praeguste juhtide umbusaldamisele näevad ette ka uute valimise ja ametisse kinnitamise.

Volikogu esimees East ja vallavanem Martin Repinski lõid seepeale lauale oma eelnõu, mis näeb ette vallavalitsuse struktuurimuudatuse − lisaks praegusele vallavanemale ja kolmele abivallavanemale veel valitsuse liikmete juurdetoomist. Repinski selgitas, et tal pole eesmärgiks kedagi abivallavanematest välja vahetada, "sest praegune meeskond on töötanud hästi", aga vajadus on tuua valitsusse üks inimene, kes vastutab maaelu küsimuste eest, ning üks, kes hakkaks tegelema suurte projektidega.

Volikogu kell 8 hommikul

Samal eestseisuse istungil teatas East, et kutsub järgmise volikogu istungi kokku eeloleval teisipäeval, 24. septembril hommikul kell 8.

Üsna tõenäoline, et sellise käiguga taheti opositsioonil käest lüüa ühte häält, sest Repinski teadis, et samal hommikul peab selle ridadesse kuuluv Jõhvi põhikooli direktor Liina Mihkelson olema kohtumisel haridusministriga koolimaja investeeringute asjus. Eile hommikul enne kella poolt ühtteist pani Mihkelson selle tõttu digiallkirja oma avaldusele, kus ta palub peatada kolmeks kuuks oma volikogu liikme volitused. Mihkelsoni asemel peaks teisipäeval volikogus olema Mait Sepp.

Martin Repinski eitas, et istungi sellise toimumisajaga taheti opositsiooni nõrgestada. "Jah, see oli minu idee. Mõte oli, et sellega ei tohi venitada, sest mida kauem see [umbusaldus] õhus on, seda halvem valla jaoks," kinnitas ta, väites, et segadused võimu ümber võivad kahjustada riiklikke investeeringuid Jõhvi. Ta tunnistas, et oli teadlik, et Mihkelson peab sel hommikul ministeeriumis olema. "Jah, ma pean ise ka olema. Kui mõnele volikogu liikmele tundub, et põhitöö segab volikogu tööd, siis võib ju alati oma volitused peatada," sõnas Repinski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles