VIDEOD Ida-Virumaa aasta äritegu on Auvere elektrijaama rajamine (lisatud kõigi kategooriate võitjad ja nominendid)

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Viru aasta äriteo auhinna pälvis Enefit Energiatootmine AS Auvere elektrijaama rajamise eest.

Tänavu septembri alguses ametlikult avatud Eesti Energia tütarettevõttele kuuluv Auvere elektrijaam on üks tähelepanuväärsemaid ja suuremaid sel sajandil Eestis valminud tööstusobjekte. 610 miljonit eurot maksma läinud jaama ehitus algas 2011. aasta oktoobris, esimene elekter tuli 2. mail 2015. aastal.

Jaam saab kütusena kasutada peale põlevkivi ka biomassi, turvast ja gaasi.  Elektrijaama võimsus on 300 megavatti, tegu on maailma suurima põlevkivi kasutava elektrijaamaga. Keevkihttehnoloogial toimiv jaam on tolmpõletustehnoloogial töötavate elektrijaamadega võrreldes keskkonnasäästlikum ja ligi kolmandiku võrra efektiivsem.  Elektrijaama planeeritud maksimaalne aastane netotoodang on ca 2200 gigavatt-tundi, mis on ligi neljandik Eesti elektritarbimisest.

LOE KA: Auvere jaam sündis pingeliste vaidluste käigus

Aasta äriteo nominendid olid veel Fortaco Eesti ja Sillamäe Sadam. Aasta äriteo ja ettevõtluskonkursi teiste nominatsioonide võitjad tehti teatavaks neljapäeval Saka mõisas toimunud tseremoonial.

VAATA ettevõtteid tutvustavaid videoklippe:

Konkurssi Ida-Virumaa ettevõtete tunnustamiseks korraldavad Ida-Viru ettevõtluskeskus, Eesti kaubandus-tööstuskoja Jõhvi esindus, Ida-Virumaa omavalitsuste liit, SA Ida-Viru Tööstusalade Arendus, Europe Directi Jõhvi teabekeskus ja Ida-Virumaa ajaleht Põhjarannik.

Ida-Virumaa ettevõtluskonkursi võitjad ja nominendid

Ida-Viru Aasta Äritegu

Võitja: Enefit Energiatootmine AS - Auvere elektrijaama käikuandmine

Nüüdisaegsel keevkihttehnoloogial töötava Auvere 300 MW elektrijaama käikuandmine, kus lisaks põlevkivile on võimalik kasutada kuni 10% ulatuses kõrvalasuvas õlitootmises tekkivat põlevkivigaasi.

Nominent: Fortaco Estonia OÜ - tugeva metallitöötlemise ettevõtte arendamine

Tugev ja kaasaegne metallitöötlemise ettevõte, teeb koostööd haridusasutustega ning saanud tunnustust kui parim regionaalne praktikakoht. Ettevõte on suutnud luua endale väga kõrge tehnoloogia tasemega tööstuse.

Nominent: Sillamäe Sadam SA - investeeringute ja kaubaveomahtude kasvatamine

Vaatamata keerulisele ärikeskkonnale on ettevõte suutnud jätkuvalt investeerida oma taristusse ning kasvatanud oma kaubaveo mahtusid.

Ida-Viru Aasta Noorte Ettevõtlik tegu

Võitja: Kiviõli 1. keskkool - "Loomefest 2018"

Kiviõli 1. keskkooli noored viisid läbi Eesti 100 pühendatud kogukonnaürituse Loomefest 2018. Esimene uue ühinenud valla haridus-, noorte- ning valla asutusi ja ettevõtjaid koondav festival, mis oli suunatud kõigile omavalitsuse elanikele.

Nominent: Noorteorganisatsioon IDA NOORED MTÜ -  "Idee TV"

Noorte loodud internetitelevisioon, mis kajastab Narva ja Ida-Viru maakonna sündmusi. Vene keeles vene noortele, et vene noortel ei jääks maakonna olulised sündmused kahe silma vahele.

Nominent: Iisaku Gümnaasium - "Iisaku Gümnaasiumi sisehoov"

Rahvusringhäälingus kajastatud koolihoovi uuendamise projekt, mille planeerisid ja viisid ellu õpilased ja õpetajad. Sisustasid sisehoovi ning leidsid projektile vajaliku rahastamise.

Ida-Viru Aasta Ettevõtjate sõber

Võitja: MTÜ Business Motion

Vabatahtlike töö tulemusena ettevõtjate omavahelisi suhteid ning kontakte arendavad üritused "6 käepigistust" on toonud kokku kümneid ettevõtjaid ning loonud neile meeldejääva elamuse. Ürituste raames kogutakse vahendeid heategevuseks.

Nominent: Algus OÜ

Algus OÜ eestvedamisel viidi Ida-Virumaal läbi mammutprojekt "Üks päev ettevõtjana", milles osales 10 kooli, 54 ettevõtjat ja 245 ettevõtlusteadmistest pakatavat noort. Projektis osalemine andis noortele ja ettevõtjatele võimaluse teha reaalset koostööd.

Nominent: Kirderanniku Koostöökogu MTÜ

LEADER tegevusgrupp, mis suurema osa oma strateegia põhjal realiseeritavatest teotustest suunab piirkonna väikeettevõtjatele. Tegevusgrupi toel on 12 aasta jooksul ellu viidud kümneid ja kümneid edukaid ettevõtlusprojekte.

Ida-Viru Aasta eurorahade rakendaja

Võitja: SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus

Kiviõli Seiklusturismi Keskus avas juunis uue suvise atraktsiooni - kogupere elamuspargi. Park toob Ida-Virumaale kui Seiklusmaale suurt tähelepanu ja uusi väga tasemel seiklusi peredele. Kui varem tõid Kiviõli piirkonda peresid jt. turiste talvekeskuse tegevused siis nüüd on kõigil põhjust tulla ka suvisel ajal.

Nominent: Seart Production OÜ

Edukas kalandustarbeid arendav ja tootev ettevõte soetas LEADER tegevusgrupi toetusega vertikaalse termoplastseadme, millega saab ellu viia tootearendustegevusi ning luua uusi tootedisaine.

Nominent: Pühaoru OÜ

LEADER toetuse abil soetas OÜ Pühaoru oma traktorile robotseadme, mis võimaldab traktoril teha põllumajandustöid ilma inimese juhtimiseta, saavutades seejuures oluliselt suurema täpsuse arvelt materjalide kokkuhoiu ning seeläbi vähendades ka keskkonnamõjusid. Soetatud tehnoloogia on Eestis esimene.

Ida-Viru Aasta Uustulnuk

Võitja: Bauxal OÜ

Metallitooteid tootev ettevõte, disainib ise oma tooted ning juba aastaga pakub tööd 10 töötajale ja ekspordib 98 protsenti  toodangust.

Nominent: OÜ SleepyFox

OÜ SleepyFox toodab lasteriideid kuni 3aastastele lastele. Toodangut iseloomustab lihtne disain ja kõrge kvaliteet. Valmistatavad mudelid on lihtsajoonelised, väheste detailidega, naturaalsetest materjalidest ning leidnud head vastuvõttu ka välisturgudel.

Nominent: Tantely OÜ

Ettevõte toodab plastikust jõulukuuskesid ning rituaalpärgi. Missioonitundega tootja tutvustab tootmist ja oma kogemusi nii partneritele kui ka piirkonna lasteaialastele ja kooliõpilastele.

Ida-Viru Aasta Turismiettevõte

Võitja: Noorus OÜ

Ettevõte renoveeris Liivaranna hotelli, mis pakub klientidele hea hinna- ja kvaliteedi suhtega majutust elavdades sellega Narva-Jõesuu kuurordi külastatavust.

Nominent: Toila Sanatoorium AS

Missionitundega ettevõte panustab maakonna mainekujundusse. Arendab järjepidevalt majutus-, ravi- ja spaateenuseid. Stabiilne kasv võimaldab ettevõttel edendada maakonna elukeskkonda. Ettevõte on heaks eeskujuks ka hotelli täituvuse poolest.

Nominent: SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus

Korraldab maakonnas märgilise tähtsusega sündmust - Kiviõli motofestivali, mis on aastate jooksul toonud maakonda kümneid tuhandeid turiste ning lisaks veel au ja kuulsust. Sihtasutus arendab jätkuvalt oma teenuseid ning vähendab sellega turismi hooajalisusest tulenevat tasakaalustamatust.

Ida-Viru Aasta Väikeettevõte

Võitja: Saros Est OÜ

Saros Est OÜ saavutuseks on ripplagede eksport enam kui 50 riigi turule ja unikaalsete valguslahenduste väljatöötamine suurte objektide ning eksklusiivsete interjööride valgustamiseks. Näiteks on ettevõte tootnud praeguseks ligikaudu 50 Bentley autode müügisalongi valgustuse ja koostööplaanide kohaselt saavad kuni 2/3 Bentley müügisalongidest lähiaastatel Narva ettevõttes Saros Est OÜ väljatöötatud ja toodetud valguslahenduse.

Nominent: Mööbliexpert Grupp OÜ

Eritellimustel mööblit valmistav ettevõte areneb kiirelt ning uuendab jõuliselt oma tehnoloogiat. Ettetvõtte toodang on leidnud tänu oma toodete kvaliteedile tänuliku tarbijaskonna.

Nominent: Trahter Mimino OÜ

Jõhvis asuv trahter Mimino on muutunud Ida-Virumaa tuntud kaubamärgiks ning maakonna külalistele ligitõmbavaks söögikohaks. Tore on, et tegutsemisaja jooksul säilitab trahter pakutava toidu ja teenuse kvaliteedi ning pakub endiselt suurepärast Gruusia toitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles