Narva peab vallandatud pedagoogile maksma 3000 eurot

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aastal astus Natalja Umarova teiste Narva linnavolikogu keskerakondlastega poliitilisse vastasseisu ning arveteklaarimist ei tulnud kaua oodata. ILJA SMIRNOV
2016. aastal astus Natalja Umarova teiste Narva linnavolikogu keskerakondlastega poliitilisse vastasseisu ning arveteklaarimist ei tulnud kaua oodata. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

26. oktoobril jõustus kohtuotsus, mille kohaselt peab Narva linn maksma kogenud sotsiaaltööspetsialistile, pedagoogile  ja endisele  keskerakondlasest poliitikule  Natalja Umarovale enam kui 3000 euro suuruse hüvitise

Umarova vaidlustas kohtus enda lahtilaskmise, kuna oli veendunud, et tema vallandamisel Kesklinna gümnaasiumist oli poliitiline tagamaa.

Linn ei kaevanud kohtuotsust edasi

MTÜ Lapsele Oma Kodu direktor Natalja Umarova vallandati 2017. aasta veebruaris Narva Kesklinna gümnaasiumist, kus ta 2006. aastast töötas poole kohaga sotsiaalpedagoogina ja oli ühtlasi koduõpetaja. Lahtilaskmist selgitati raha kokkuhoiu vajadusega.

Kesklinna gümnaasiumi direktor Anna Zubova ütles tänavu suvel Põhjarannikule, et Umarova ja ühes temaga veel ühe sotsiaalpedagoogi vallandamine leidis aset haridusasutuse töö reorganiseerimise käigus. "Nende tööülesanded jagati ära kooli teiste töötajate vahel," selgitas Zubova, kinnitades, et kooli uus töökorraldus on osutunud senisest tõhusamaks.

Vallandamisele järgnenud Umarova kaebuse − teine koondatud pedagoog ei soovinud oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda − vaatas kõigepealt läbi töövaidluskomisjon, kuid mingeid rikkumisi ei avastanud, st komisjoni arvates oli vallandamine vormistatud korrektselt. Seejärel pöördus Umarova tsiviilhagiga Viru maakohtusse, kes langetas tänavu 20. septembril otsuse tema kasuks.

Kohus tunnistas töölepingu lõpetamise seaduslikuks, kuid kohustas linna koole haldavat Narva linnavalitsuse kultuuriosakonda maksma Umarovale kolme keskmise kuupalga suurust hüvitist − 2731 eurot − ning sellelt summalt arvestatud viiviseid − 279 eurot. Kuna Narva linn ei kaevanud otsust edasi, jõustus see 26. oktoobril ja linnal tuleb see raha Umarovale ära maksta.

Vallandamise poliitiline eellugu

Nii Põhjarannikule antud kommentaaris kui ka kohtus väljendas Natalja Umarova kindlat veendumust, et ta lasti Kesklinna gümnaasiumist lahti linnavalitsusest tulnud poliitilise käsu alusel.

"Ma ei tahaks, et mulle kohtu määratud hüvitist maksaks linn. Tahaksin, et seda maksaks koolijuht, kes mind lahti lasi. Direktoril peab olema ka oma seisukoht, ta ei saa olla selgrootu ja teha ainult seda, mida tal kästakse," sõnas Umarova.

Omal ajal oli Natalja Umarova Narva silmapaistvamaid keskerakondlasi ja linnavolikogu liige, ent 2016. aasta lõpus toimus kohalike keskerakondlaste leeris lõhenemine. Selle tagajärjel jättis keskerakondliku enamuse kontrollitav volikogu detsembris 2017. aasta linnaeelarvet vastu võttes MTÜ Lapsele Oma Kodu ilma iga-aastasest 32 808 euro suurusest toetusest, mis oli mõeldud tööks probleemsete peredega. Toetusest ilma jäämise tõttu astus Umarova oma parteikaaslastega üsna teravasse poleemikasse, kuid paraku ei muutunud see midagi. Paar kuud hiljem aga koondati ta Kesklinna gümnaasiumist.

Kui Umarova 2017. aasta teisel poolel alternatiivse Edgar Savisaare valimisliiduga liitus − ning lõpptulemusena volikogu uuest koosseisust välja jäi −, arvati ta sama aasta novembris välja ka Keskerakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles