Katri Raik on tõusmas siseministriks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Raik saab suure tõenäosusega järgnevaks kolmeks kuuks siseministriks. MATTI KÄMÄRÄ
Katri Raik saab suure tõenäosusega järgnevaks kolmeks kuuks siseministriks. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski pakub uueks siseministri kandidaadiks Sisekaitseakadeemia rektori Katri Raigi, kes kohtus kolmapäeva ennelõunal Toompeal nii erakonna esimehe fraktsiooni liikmete kui ka peaminister Jüri Ratasega.

Ossinovski teatas sellest kavatsusest kolmapäeval sotsiaalmeedias. "Olles pidanud erakonnakaaslastega nõu, teen sotside juhatusele ettepaneku nimetada uueks siseministriks Katri Raik. Sisekaitseakadeemia rektorina on Katril väga head teadmised kogu haldusalast, mis on nii vastususrikkale ametikohale asudes hädavajalik. Arvestades ka tema mitmekesist juhtimiskogemust, suudab ta kiirelt uues ametis kohaneda ning tagada sisejulgeoleku valdkonna stabiilse toimimise. Erakonna juhatus koguneb minu ettepanekut arutama homme," kirjutas Ossinovski.

Sisekaitseakadeemia rektor ja Narva üks populaarsem poliitik Katri Raik rääkis teisipäeva õhtul Põhjarannikule, et ei põle vaimustusest võtta üle teisipäeval poliitikast lahkumisest teatanud Andres Anveldilt siseministri portfelli, kuid vajadusel teeks ta seda.

"Ma ei põle vaimustusest selle kolme kuu ees," ütles Raik Põhjarannikule pidades silmas, et  kui praegune valitsuse puhkenud kriisi üle elab, siis võimalikus ministriametis ei jõuaks ta seoses märtsi alguses toimuvate uute riigikogu valimistega kauem olla. "Aga ma kindlasti ei jäta oma parteid hätta. See ei ole selline küsimus, et tahan või ei taha.  Kui on vaja, siis on vaja, tuleb ära teha. Elu unistus mul see ei ole."

Vastavalt praeguse võimuliidu leppele kuulub siseministri koht Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale. Raik selle parttei uustulnuk liitudes sotsidega tänavu septembri lõpus.

KATRI RAIK: "See ei ole selline küsimus, et tahan või ei taha. Kui on vaja, siis on vaja, tuleb ära teha. Elu unistus mul see ei ole."

Andres Anvelt teatas teisipäeva pärastlõunal, et lahkub oma tervise säästmise huvides nii ministri kohaly kui ka poliitikast ega kavatse eelseisvatel valimistel kandideerida. Anvelt pidanuks olemas Ida-Virumaa ringkonnas sotside esinumber ja Raik teine number.

Anvelt sõnas pressikonverentsil et valimisnimekirja juhina kandideerides ja seejärel poliitikast loobudes petaks ta inimesi. "Veel hullem oleks saavutada Ida-Virumaal isiklik mandaat ja siis lahkuda poliitikast," märkis ta.

Katri Raik sõnas, et Anveldi otsus lahkuda poliitikast tuli teisipäeval üllatusena, aga see, et Andrese tervis pole maailma kõige parem, oli talle hästi teada. "Ma arvan, et see oli tema seisukohast õige otsus. Iseennast peab hoidma ja kui ise ennast ei hoia, siis ei hoia sind keegi," ütles ta.

Kes asub Anveldist vabaks jäävale sotside Ida-Viru valimisnimekirja veduri kohale, otsustab kohaliku partei piirkonna juhatus 27. novembril toimuval koosolekul. Partei esimees Jevgeni Ossinovski sõnas teisipäeval ERRile, et toetab esinumbrina Katri Raiki. "Selle põhjal ei näe ma eriti võimalust, et keegi mujalt Ida-Virumaale juurde tuuakse," sõnas Raik, kes on enda sõnul valmis esinumbri rolli kandma. "Kui seda küsitakse, siis ütlen, jah, mul pole selles osas nagu ka siseministri küsimuses mõtet hakata keerutama, et ma ikka ei tea või midagi taolist."

Katri Raigi sõnul on ta võtnud vastu otsuse minna valimistele ega kavatse sel teel koos teiste meeskonna liikmetega peatuda. Samas möönis ta, et pärast Andres Anveldi taandumist võib sotside eesmärgi - saada Ida-Virumaalt kaks mandaati, saavutamine osutada väga keeruliseks. "Samas ei ole, täna - 20. novembri õhtul arvestamine, kui palju hääli me saame, kuigi mõistlik tegevus," märkis ta.

Peale Katri Raigi peaksid sotside Ida-Virumaa ringkonna nimekirjas olema veel kultuuriministeeriumi välisvahendite juht ja Kohtla-Järve volikogu liige Eduard Odinets, Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin, endine Kohtla vallavanem ja kaevandusmuuseumi direktor Etti Kagarov, Narva spordielu aktiivist ja volikogu liige Anton Pratkunas, Maksu- ja tolliameti piirikontrolli valdkonna juht ja Narva volikogu liige Ants Kutti, politoloogiatudeng Pavel Prokopenko ja ettevõtja ning sotside Jõhvi osakonna juht Sergei Solovjov.  Lisaks neile tuleb pärast Anveldi taandumist leida veel üks kandidaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles