Isamaa komandeerib Ida-Viru esinumbriks keskkonnaminister Siim Kiisleri

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiislerist on saamas Isamaa esinumber Ida-Virumaal. MATTI KÄMÄRÄ
Siim Kiislerist on saamas Isamaa esinumber Ida-Virumaal. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Suurematest erakondadest viimasena on oma Ida-Virumaa esinumbris eelseisvatel riigikogu valimistel selgusele jõudmas ka Isamaa  - selleks on saamas keskkonnaminister Siim Kiisler.

Kiisleri võimalikust saamisest Isamaa esinumbriks Ida-Virumaal teatas teisipäeval ERRi uudisteportaal.  Isamaa juhtkonnale lähedal seisev isik ütles Põhjarannikule,  et Kiisleri Ida-Virumaal kandideerimise tõenäosus on 75 protsenti. "Kuna valimised on juba nii lähedal, siis tuleb ka Ida-Virumaal esinumbri osas selgusele jõuda," sõnas ta.

53aastane Kiisler on olnud Jüri Ratase valituses keskkonnaminister viimased poolteist aastat.  2008. aastal vahetas ta  regionaalministri ametis välja oma erakonnaga erimeelsustesse sattunud endise Jõhvi poliitiku Vallo Reimaa. Kiisler oli regionaalministrina ametis kolmes Andrus Ansipi valitsuses kokku kuus aastat.

Riigikogu valimistel ei ole Isamaa üks juhtpoliitikuid Siim Kiisler väga tugeva hääle ligitõmbamise võimega silma paistnud. Kandideerides riigikogusse Tallinnas Mustamäe ja Nõmme linnosade valimisringkonnas sai ta 2011. aastal 1388, kuid neli aastat hiljem vaid 556 häält. Tuleb aga arvestada, et polnud kummalgi korral oma erakonna esinumber ringkonnas.

Siim Kiisler oli praeguses valitsuses üks nendest ministritest, kes oli vastu plaanile suunata kindel osa Ida-Viru ettevõtete poolt makstavatest saastetasudest Ida-Viru programmi. "Minu arust on see lahendus olnud algusest peale absurdne. Sama hästi oleks võinud öelda, et võtame haigekassast mingi protsendi," rääkis ta tänavu suvel Põhjarannikule antud intervjuus.

Ta märkis, et ei saa keskkonnaministrina nõustuda sellega, et keskkonna valdkonnast võetakse lihtsalt raha ära ja hakatakse tegema näiteks ujulaid. "See ettepanek on algusest peale olnud ebareaalne ja teiseks lihtsalt katse see probleem kuhugi ära lükata," tõdes ta lisades, et tema arvates olnuks aus käitumine öelda, et kui meil on koalitsioon leppinud kokku teha Ida-Viru programmi, siis paneme sinna eelarvest nii palju raha, kui vajalikuks peame. "Nii nagu oleme kokku leppinud panna näiteks ühistranspordi peale konkreetse summa, samamoodi tuleb ka Ida-Viru programmi osas kokku leppida rahasumma."

Samas intervjuus avaldas Kiisler ka skeptilisust Kukruse mäe plaanitava liigutamise ehk ohutumaks muutmise plaani kohta. Ta märkis, et kahtlused tulenevad eelkõige sellest, et ei ole täpselt teada, millised protsessid toimuma hakkavad,  kui seestpoolt põlevalt mäelt nii-öelda kaan maha võetakse.

Põhjarannikule teadaolevalt kaalus Isamaa Ida-Virumaale kandideerima toomist ka siit maakonnast pärit näitlejat ja lavastajat Üllar Saaremäed. Kuid sellele oli põhimõtteliselt vastu Isamaa esinumber Lääne-Virumaal Marko Pomerants, kes pidas vajalikuks, et Saaremäe aitaks Isamaal Lääne-Virumaal saada vähemalt ühte mandaati.

Eelmistel riigikogu valimistel on Isamaa esinumbriteks Ida-Virumaal olnud ajakirjanik Anvar Samost ja kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Nool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles