Jõhvi teede hooldushange võib topelt kallineda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure tõenäosusega jätkab N&V Jõhvi tänavate hooldamist ka järgneval kolmel aastal. PEETER LILLEVÄLI
Suure tõenäosusega jätkab N&V Jõhvi tänavate hooldamist ka järgneval kolmel aastal. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Jõhvi teede ja haljasalade hooldushange võib vallale senisest topelt kallimaks minna, kui volikogu annab vallavalitsusele nõusoleku rahalise lisakoormuse võtmiseks. 

Jõhvi teede ja haljasalade hooldamise kolme aasta pikkusele hankele tegid pakkumise kaks ettevõtet: AS Eesti Keskkonnateenused ning OÜ N&V. Kui esimene pakkus tööde maksumuseks üle 1,9 miljoni euro, siis N&V, kes viimastel aastatel on kõik siinsed teehooldushanked võitnud, nimetas hinnaks 1,6 miljonit.

Ületas suurelt eeldatava maksumuse

Kuigi N&V pakutud hind oli odavam, ületas see siiski kaugelt hanke eeldatava maksumuse, mis oli üks miljon eurot.

Kolm aastat tagasi võitis N&V sama hanke, mille maksumuseks kujunes veidi üle 800 000 euro.

"Minu isiklik arvamus on, et eelmisel korral oli alapakkumine, kui vaadata seda tööliste ja tehnika hulka, mis teehooldusesse on kaasatud, ning tööde eest tehtavaid makseid, siis sellise raha eest ei ole võimalik majandada," kommenteeris valla majandusspetsialist ning hankekomisjoni liige Aivo Tamm 2015. aasta lõpus korraldatud teehooldushanget.

ENN MÄNNISTE: "Ma ei oska öelda, mis kaalutlustel pandi seekord eeldatavaks maksumuseks üks miljon eurot − see ei olnud realistlik hind."

Nüüd on koalitsioon otsustanud, et kuna hanke maksumus on eeldatavast summast nii palju kallimaks läinud, viiakse see küsimus volikogule otsustamiseks. Vallavalitsuse majandusnõunik, vallavalitsuse liige Enn Männiste kinnitas, et kolm aastat tagasi tehti teehoiuhankel alapakkumine, kuna eeldatav maksumus oli 1,3 miljonit eurot, ent hanke võitnud firma pakkus peaaegu pool miljonit vähem.

"Aga kolme aastaga on kõik kallimaks läinud. Ma ei oska öelda, mis kaalutlustel pandi seekord eeldatavaks maksumuseks üks miljon eurot − see ei olnud realistlik hind," sõnas Männiste.

Küsimusele, miks vallavalitsus ei tahtnud hanget nurjunuks tunnistada, kui hind eeldatavast maksumusest nii palju üle läks, vastas Männiste: "Me võime seda teha, kuid terve mõistus ütleb, et madalama pakkumisega ei tule keegi."

Ent fakt on see, et kui volikogu isegi annab oluliselt kallinenud hankele heakskiidu, ei jõuta lepinguni enne aastavahetust, mil senine leping lõpeb. Kui volikogu tema sõnul aga seda heaks ei kiida, peab vallavalitsus kuulutama välja lühiajalisi mõne kuu pikkusi hooldushankeid, mis lõppkokkuvõttes läheb vallale kallimaks maksma.

"Kirjutasin N&V juhatuse liikmele ja küsisin, kas nad on nõus jätkama kuni uue lepingu jõustumiseni seniste hindadega. Ta vastas, et kuigi see pole neile kasulik, on nad nõus 15. jaanuarini lepingut pikendama," sõnas Männiste.

Plaanis on laenu võtta

Küsimusele, kas vallaeelarve peab sellisele hinnatõusule vastu, vastas Männiste, et järgmisel aastal tuleb Jõhvil nagunii laenu võtta ja see summa on veidi suurem, kui vald tuleval aastal laene tagasi maksab.

"Selle vajaduse tingivad investeeringud, mis majanduse ja arengu valdkonnas teha tuleb." Ta loetles siinkohal kõige suurema kuluna Jõhvi põhikooli projekteerimis-, lammutus- ja ehitustöid, aga ka näiteks Jõhvi linnapargi korrastamist ning Narva maantee täielikku renoveerimist, mis riigi toel on plaanis ära teha. "Praegu on lõpetamisel Pargi tänava rekonstrueerimine, kui Narva maantee ka tehtud saab, siis on kõik linna sissesõiduteed korrastatud," rääkis Männiste.

Volikogu opositsiooni juht Niina Neglason ütles, et nemad ei toeta vallavalitsuse ettepanekut hüppeliselt suurendada teehoiukulusid. "Meie leiame, et hange tuleb nurjunuks tunnistada ning kuulutada välja uus hange. Saan aru, et kütus on vahepeal kallinenud ja miinimumpalk kasvanud. Aga mitte sellisel määral," sõnas ta.

Vallavanem Martin Repinski ütles, et vallavalitsusel on küll juriidiliselt õigus endal otsustada selle hanke kinnitamise üle, kuid tegemist on väga suurte summadega ning volikogu pädevuses on otsustada küsimused, mis on seotud kohustuste võtmisega. Küsimusele, miks vallavalitsus ei tahtnud hanget nurjunuks tunnistada ja uut hanget välja kuulutada, vastas vallavanem, et ta ei usu, et sellisel juhul saaks odavama hinna. "On olnud juhtumeid, kui uue hanke puhul maksumus hoopis kasvab ja kes siis vastutab?" küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles