Ossipenko firma saab Jõhvi teede eest senisest kaks korda rohkem raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
N&V saab järgneva kolme aasta jooksul teede ja haljasalade hooldamise eest kaks korda rohkem raha, kui eelneval kolmel aastal. PEETER LILLEVÄLI
N&V saab järgneva kolme aasta jooksul teede ja haljasalade hooldamise eest kaks korda rohkem raha, kui eelneval kolmel aastal. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Jõhvi volikogu koalitsioon andis neljapäeval heakskiidu eelnõule, mis tagab valla teede ja haljasalade hooldamise eest OÜ-le N&V senisest kaks korda suurema summa. Firma omanikeringiga seotud Nikolai Ossipenko küll volikokku praegu ei kuulu, kuid on koalitsioonis oleva valimisliidu Jõhvi − Meie Kodu liider ning omab Jõhvi võimuliidus märkimisväärset sõnaõigust. 

Jõhvi teede ja haljasalade hooldamise kolme aasta pikkusele hankele tegid pakkumise kaks ettevõtet: AS Eesti Keskkonnateenused ning OÜ N&V. Kui esimene pakkus tööde maksumuseks üle 1,9 miljoni euro, siis N&V, kes viimastel aastatel on kõik siinsed teehooldushanked võitnud, nimetas hinnaks 1,6 miljonit.

Vallavalitsus viis küsimuse volikokku

Kuigi N&V pakutud hind oli odavam, ületas see siiski kaugelt hanke eeldatava maksumuse, mis oli üks miljon eurot.

Kolm aastat tagasi võitis N&V sama hanke, mille maksumuseks kujunes veidi üle 800 000 euro.

Kuigi hankekomisjon tegi vallavalitsusele ettepaneku tunnistada hanke võitjaks N&V, otsustas koalitsioon selle küsimuse viia volikogusse hääletamisele, nimetades selle päevakorrapunkti rahalise kohustuse võtmiseks.

Vallavalitsust nõustas taas riigivarga firma

Opositsioonis tekitas kõigepealt küsimusi, miks telliti hankedokumentide ettevalmistamise teenus eraettevõttelt, täpsemalt Avo Viioli firmalt, samal ajal kui vallavalitsuses on olemas spetsialistid, kelle ülesanne on hangete ettevalmistamine. Sellega tekitati opositsiooni väitel lisakulu.

Vallavanem Martin Repinski põhjendas, et praegu on vallas ettevalmistamisel mitmeid hankeid ning senise kahe asemel töötab vaid üks hankespetsialist, kellel käinuks kõik need hanked üle jõu. "Miks valisime just Avo Viioli? Tegime taustauuringud ning selgus, et Jõhvi vald on temalt korduvalt hankedokumentide ettevalmistust tellinud."

Avo Viiol sai 15 aastat tagasi tuntuks, kui selgus, et kultuurkapitali juhina varastas ta sellest asutusest rohkem kui 8 miljonit Eesti krooni, mille ta väidetavalt kasiinodes maha mängis. Tallinna linnakohus karistas Viiolit 2003. aastal suurriisumise ja ametialase võltsimise eest ametiseisundit kuritarvitades kahe aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega ning mõistis talt välja üle 8,5 miljoni krooni. Sellest enamik on siiani tagasi maksmata.  Viimase kahe aasta jooksul pole ta riigile tagasi maksnud ühtegi eurot.

Kõik Ossipenko valimisliidu saadikud hääletasid poolt

Opositsioon rõhus ka sellele, et on ebanormaalne, et varasemaga võrreldes on tänavate hoolduse maksumus kerkinud kaks korda. Ka koalitsiooni kuuluva Keskerakonna fraktsiooni liikme Allan Männi arvates on see kasv liiga suur ning ta tegi ettepaneku esialgu kiita heaks raha eraldamine aastaks. Volikogu siiski seda ettepanekut ei toetanud.

Enne kui asuti hääletama 1,6 miljoni eraldamist N&V-le, võttis sõna opositsioonijuht Niina Neglason, kes tuletas meelde, et temagi on sattunud huvide konflikti kahtlusega korruptsiooniuurimise alla, ja luges korruptsiooniseadusest ette paragrahvi, millega osa volikogu liikmeist võib hääletamisel vastuollu minna. Nimelt on mitmed Jõhvi − Meie Kodu liikmed töötanud nii N&Vs kui ka teistes Ossipenkoga seotud firmades. See hoiatus siiski kedagi tagasi ei hoidnud ning kõik kohal olnud Ossipenko nimekirja saadikud ja neli Keskerakonna fraktsiooni liiget hääletasid rahaeralduse poolt − kokku 11 häält 8 vastu.

6000 eurot endisele abivallavanemale

Kui novembris toimunud istungil pooldas volikogu vallavalitsuse suurendamist, kui 6. vallavalitsuse liikmeks sai Aleksei Naumkin, siis nüüd tõi vallavanem Repinski volikogusse eelnõu, millega muuta vallavalitsus taas neljaliikmeliseks. See on ilmselt ajendatud asjaolust, et abivallavanema kohalt astus kaks nädalat tagasi Jelena Bezvoditskaja, kelle asemele nüüd kinnitatigi Naumkin, ning vallavalitsuse koosseisust viidi välja majandusnõunik Enn Männiste, kes küll valitsuse liikme tasu eraldi ei saanud.

Repinski põhjendas varem Põhjarannikule koosseisu vähendamist avaliku pahameelega vallavalitsuse paisutamise üle.

Poleemikat tekitas ka Repinski ettepanek maksta ametist omal soovil lahkunud Bezvoditskajale kahe kuu ehk 6000 euro suurune hüvitis. Nurinat tekitas summa seetõttu, et Bezvoditskaja sai ametis olla viis kuud, millest ühe oli puhkusel, mistõttu nii suur summa pole opositsiooni arvates õiglane. Repinski põhjendas summat omakorda sellega, et Bezvoditskaja tegi väga head tööd ja oli erakordselt suure töövõimega.

Volikogu otsustas 6000 eurot siiski välja maksta, Bezvoditskaja ise ei hääletanud. Koalitsioon plaanis ta samal istungil valida ka volikogu aseesimeheks, kuid sai ebameeldiva üllatuse osaliseks, kui salajasel hääletusel jäi 11 vajalikust üks hääl puudu. Vastaskandidaat Maris Toomel sai 8 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles