Siivertsi kalmistu pühiti maa pealt

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnapea sõnul raiutakse metsa, et linn saaks kalmistu. Omaaegsed segavad hauatähised peavad teelt kaduma.
Narva linnapea sõnul raiutakse metsa, et linn saaks kalmistu. Omaaegsed segavad hauatähised peavad teelt kaduma. Foto: JÜRI TÕNISSON

Sihtasutus Narva Linna Arendus andis ajaloolise Siivertsi kalmistu hooldada firmale, kelle töövõtja pühkis maa pealt 2/3 surnuaia hauatähised ja -piirded.

Kui Narva Aleksandri koguduse õpetaja Villu Jürjo tahtis eelmisel neljapäeval langetada pea koguduse esimese õpetaja Richard Pauckeri kalmul Siivertsi kalmistul, avanes talle õõvastav pilt.

Hauarahu rikkumine

"Kaks kolmandikku kalmistust oli muudetud tühermaaks, õpetaja Pauckeri haua piire oli vigastatud, malmrist oli puruks - ilmselt olid sinna peale puud lastud. Töödeks kalmistul oli valitud kõige ebasobivam aeg. Töölised kohapeal olid purjus ja üks traktor oli uppunud. Kutsusime kohale politsei ning selgus, et töölistel polnud mingeid pabereid selle kohta, mida ja miks nad teevad," rääkis Jürjo.

Veidi hiljem selgus siiski, et töömehed olid ametis firma poolt, kes on OÜ Reinpaul alltöövõtja, kel on sihtasutusega Narva Linna Arendus kalmistu rekonstrueerimise leping.

Jürjo sõnul ilmus välja ka mees nimega Andrei Dimitrijev, kes kinnitas, et on võtnud kalmistu rendile, et "muuta see euroopalikuks".

Kirikuõpetaja arvates saab kalmistul toimunut kvalifitseerida katsena hävitada mälestus eestlaste kohalolust. Muinsuskaitse seltsi esimehe Jaan Tamme sõnul on lisaks omaaegsetele Narva elanikele kõnealusele kalmistule maetud ka Loodearmee sõdurid ja koonduslaagrite vangid.

Narva linnapea Tarmo Tammiste ütles BNSile, et Siivertsi kalmistul teostab töid sihtasutus Narva Linnaarendus, mille üheks ülesandeks on antud vanade surnuaedade territooriumide taas kasutusele võtmine. "Riigikülas asuv olemasolev kalmistu on praktiliselt juba täis. On paratamatus, et inimesed surevad ja on vaja leida teisi kohti," nentis linnapea.

"Nüüd peab asjaolusid selgitama ja seejärel vaatama, mis edasi saab. Töödejuhataja ütles, et pastor Villu Jürjoga on kõik kooskõlastatud. Mul ei ole alust arvata, et töödejuhataja mulle valetas. Ma saan aru, et tekkis arusaamiste lahknevus, kuidas seal tööd teha. Tuleb lihtsalt maha istuda ja kokku leppida, mida ja kuidas võib puutuda," sõnas Tammiste.

Tammiste katkestas kõne, kui Põhjarannik küsis, mis puutub asjasse kirikuõpetaja Jürjo, kui kalmistu on linna bilansis, ja tuletas meelde, et linnapea ise kuulub SA Narva Linna Arendus nõukogusse.

Töö puidu eest

SA Narva Linna Arendus kõneisik Eduard East tunnistas, et kalmistul teostab töid OÜ Reinpaul.

"OÜ Reinpaul oli valmis kalmistu tasuta rekonstrueerima. Tööd teostatakse vastavalt rekonstruktsiooniplaanile, mille linn on kinnitanud. Tasuks tööde eest saab ta puidu, mille väljavedamiseks on tarvis tehnikat. Mahajäetud haudade piirded oli vaja maha võtta, et need ei segaks. Et kirikuõpetaja hauatähis on vigastatud, on müstika, sest seal läheduses puid ei langetatud," ütles East.

BNS vahendas Tammiste sõnu, et Siivertsi kalmistu territooriumi võiks võtta kuni asjaolude selgitamiseni ja osapoolte vahel kokkuleppeni jõudmiseni ajutiselt muinsuskaitse alla.

"Kui Siivertsi kalmistul oli kolme meetri kõrguselt võssa kasvanud rägastik, siis helistati linnavalitsusse selle pärast ja õiendati. Ja nüüd õiendatakse selle pärast, et seal midagi toimub. Aga ilmselt ei peagi olema eesmärk kõigile meeldida," tõdes Tammiste BNSile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles