Kukruse mõisa taastaja pälvis Roerichi preemia

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Roerich oli Tollidega tihedalt seotud, sestap on Roerichi muuseumi inimestel kõige Tollidega seonduva vastu eriline huvi," ütles Etti Kagarov põhjuseks, miks Kukruse mõisa taastamine Peterburis tähelepanu äratas.
"Roerich oli Tollidega tihedalt seotud, sestap on Roerichi muuseumi inimestel kõige Tollidega seonduva vastu eriline huvi," ütles Etti Kagarov põhjuseks, miks Kukruse mõisa taastamine Peterburis tähelepanu äratas. Foto: Matti Kämärä

Kukruse mõisa taastanud Kohtla vallavanemale Etti Kagarovile antakse Nikolai Roerichi nimeline preemia kultuuriväärtuste ja maailmapärandi kaitsmise eest.

"Meil on au Teile teatada, et 22. septembril otsustas Nikolai Roerichi nimelise rahvusvahelise preemia korraldav komitee omistada Teile tänavune preemia kultuuriväärtuste ja maailmapärandi kaitsmise nominatsioonis," seisis eelmisel nädalal Kohtla vallavanemale saabunud kirjas.

Etti Kagarov rääkis, et muuseumi instituudi esindajatega on ta suhelnud juba aastaid. "Nad käisid Kukruse mõisas juba siis, kui see alles varemetes oli - Kohtla-Järve kultuurikeskuse Polisvetije endine juhataja Vladimir Žilkin, kes samuti Roerichi preemia on saanud, suhtles nendega tihedalt. 2007. aastal esinesin Peterburis Roerichi pärandit käsitleval iga-aastasel teaduslik-praktilisel konverentsil ettekandega Kukruse mõisa ajaloost. Mõisa külastasid nad paaril korral ka selle restaureerimise ajal ning viimati olid siin aasta tagasi mõisa avamisel."

Kagarov tunnistas, et pakkumine teda preemia kandidaadiks esitada tuli talle tõelise üllatusena. "Minu jaoks on see natuke liiga suur auhind; arvan, et on väärikamaid inimesi, kes selle pälvida võiksid," ütles ta.

Roerichi preemiaid annab Peterburi Roerichi perekonna muuseum-instituut välja alates 2003. aastast viies nominatsioonis. Auhinnad antakse pidulikult üle oktoobris Ermitaažis toimuval järjekordsel Roerichi pärandi konverentsil. (PR)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles