Narva volikogu liige jättis laenud deklareerimata

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vadim Orlov tunnistas avalikult oma eksimust majanduslike huvide deklaratsiooni esitamisel. Nüüd kantakse sinna ka minevikus tema juhitud firma ees olev kohustus.
Vadim Orlov tunnistas avalikult oma eksimust majanduslike huvide deklaratsiooni esitamisel. Nüüd kantakse sinna ka minevikus tema juhitud firma ees olev kohustus. Foto: Ilja Smirnov


Narva linnavolikogu liige Vadim Orlov oli sunnitud oma majanduslike huvide deklaratsiooni ümber kirjutama, kui selgus, et ta oli varjanud suurt finantskohustust oma endise firma ees.

Narvas registreeritud OÜ Edu24 Invest esindaja Andrei Štukaturov teatas Põhjarannikule, et Narva linnavolikogu liige Vadim Orlov on jätnud oma majandushuvide deklaratsioonis esitamata oma võla sellele firmale. Sama selgub juhatuse liikme Eduard Starikovi pankrotihoiatusest, mille ta Orlovile tegi.

Starikovi väitel sõlmisid OÜ Edu24 Invest ja Vadim Orlov laenulepingu 2008. aasta mais kaheks aastaks ning seda pikendati 2011. aasta maini. Laenuintress on 8 protsenti aastas. Orlov sai lepingu alusel 2009. aasta septembriks kokku 571 200 krooni (36 506 eurot). Raamatupidamise andmetel on Orlovi võlg praegu 16 574 eurot.

Narvas, Kohtla-Järvel ja Jõhvis tegutsev töötute adaptatsioonikeskus Edu24 Invest asutati 2000. aastal, tookord nimega S.V.O. Baltic International. Muu hulgas juhib see firma Vaksali tänava ärikeskust Narvas. Orlov kuulus juhatusse 2006. aastani.

Parandas deklaratsiooni

Kõrgete ametiisikute ja rahvasaadikute majanduslike huvide avaliku deklareerimise mõte on korruptsiooni ärahoidmine.

"Andmete varjamine majanduslike huvide deklaratsioonis on tõsine rikkumine, mille vastu võib huvi tundma hakata nii kohalik komisjon kui majanduspolitsei ning Narva puhul isegi kaitsepolitsei," selgitas linnasekretär Ants Liimets.

Liimets täpsustas, et deklareerimata võib jätta kohustused, mis ei ületa isiku ühe kuu ametipalka; praktikas jäetakse kirja panemata ka pensionifondide kontode andmed.

Vadim Orlov tunnistas Põhjarannikuga vesteldes oma eksimust.

"Pika aja vältel oli see organisatsioon minu põhiline töökoht, seal oli mul vormistatud pikaajaline laen. Deklaratsiooni täites arvasin, et seal on mõeldud välislaene, mis ei hõlma minu endaga seotud firmasid," kommenteeris ta.

Orlovi kinnitusel on ta nüüd deklaratsiooni korrigeerinud ja selle uuesti linnavalitsusele esitanud.

Tüli turu pärast

Orlov märkis, et reaalsest pankrotist juttu ei ole, vaid teda taheti pankrotihoiatusega lihtsalt "torgata" - endiste partnerite vahel valitsevad keerulised suhted.

Keskerakonna kohalikust nimekirjast valitud linnavolikogu liige Vadim Orlov juhib linnavolikogu ettevõtlus- ja tööhõivekomisjoni. Ühtlasi esindab ta Narva linna sihtasutuses Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus. Orlovi nimega seostub veel mitu projekti alustava ettevõtluse toetamise ja tööhõive valdkonnas.

"Lahkheli süveneb," iseloomustas Orlov suhteid Narva turul. "Konflikt miilas tuha all. Ent suvel suurendas töötukassa individuaalse õppekaardi toetust 2500 euroni ja see tõstis kohe märkimisväärselt selle ettevõtlusvaldkonna atraktiivsust."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles