Toila perearstikeskus võib kolida Oru parki

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstikeskuse tegemine parki tähendab seda, et praegu vaid jalakäijate päralt olevasse parki lubatakse liiklema ka autod.
Perearstikeskuse tegemine parki tähendab seda, et praegu vaid jalakäijate päralt olevasse parki lubatakse liiklema ka autod. Foto: Peeter Lilleväli

Toila volikogu arutab täna hoonestusõiguse andmist Oru pargis asuvale nn valgele majale, kus avatakse positiivse otsuse korral nii apteek kui perearstikeskus, mis omakorda tähendab, et autoliiklusele seni suletud olnud parki tuleb ehitada sõiduteed.

Toila volikogu arutab Oru pargi kompleksi kuuluva maja hoonestusõiguse andmist OÜ-le Corrigo, mis on seotud Jõhvi hooldushaiglaga ning mida juhib Tiiu Sepp. Juhul kui luba antakse, rajatakse praegu tühjalt seisvasse hoonesse, kuhu aastaid on planeeritud teha Oru pargi külastuskeskus, apteek ning perearsti vastuvõturuumid.

Ei näe põhjust keelduda

Toila vallavanema Tiit Salvani sõnul on ettevõte tundnud huvi mitme hoone vastu Toilas: kokkuleppeid on püütud saavutada nii sanatooriumi kui endise Viru Ranna kontorihoone omanikega, kuid üksmeelele pole jõutud. Seejärel jõuti valla omanduses oleva hooneni Oru pargis ning Salvan näeb, et koostöökoht ettevõttega on täiesti olemas, ja ka majanduskomisjon on toetanud seda, et tühjalt seisev hoone Oru pargis saaks sotsiaalse funktsiooni.

"Ka ajalooliselt on selles hoones pakutud samasuguseid teenuseid," ütles ta ning lisas, et asukoht on selleks täiesti sobiv. Küll peab hoonestusõiguse saaja arvestama, et tänu kaitsealale on tegemist alaga, kus on mitmeid piiranguid. Nii näiteks on praegu piiratud autode sissesõit parki, mida tuleb muuta nii, et see kaitse-eeskirjadega vastuollu ei läheks. "Praegu liiguvad pargis autod, mis peavad pääsema laululava juurde, ning ka tehnika, millega parki hooldatakse. Praegu sõidavad nad mööda jalakäijate teid ning on ammu selge, et mingi lahendus seal autodega liiklemiseks tuleb leida," ütles Salvan.

Ehkki tükk aega on räägitud võimalusest, et hoonest võiks saada külastuskeskus või ka looduskaitsekeskus, on see plaan praegu soiku jäänud. "Meil oli kaks suunda ja arendame seda, kes enne ette jõudis," ütles ta, lisades, et oluline on, et hoone tehakse korda ja võetakse kasutusse.

Pole otsusega rahul

Oru pargi valdaja on keskkonnaamet, kes paneb paika piirid, kus perearstikeskus toimetada saab ning millised saavad olema juurdepääsud keskusele. Parki majandab riigimetsa majandamise keskus (RMK).

RMK loodushoiuosakonna Kirde-Eesti piirkonna juhataja Heinar Juuse sõnul nemad Toila valla plaaniga teha hoonesse perearstikeskus päri ei ole. Esiteks tooks see parki juurde autotransporti, mis omakorda toob kaasa uue tee ehituse, kuna olemasolev selleks ei kõlba ning pärast pargi avamist autodele on keeruline jälgida, kes käib pargis niisama sõitmas ja kes perearstikeskuses. Samuti tähendab see, et RMK majandushoone õue tuleb autosid rohkem juurde, mis tähendab, et neil on oma traktorite ja tehnikaga keerulisem liikuma pääseda.

Teine oluline põhjus vastasseisuks on see, et perearstikeskuse rajamine ühte vähestest ajaloolistest hoonetest, mis pargis säilinud, ei anna pargile lisaväärtust. Pigem annaks seda külastuskeskus, kust oleks võimalik tellida retkejuhte ning kus oleksid püsiekspositsioon ja väike kohvikunurk.

Mõnda aega tagasi esitas RMK ka eurovahendite saamiseks taotluse, mille tulemusena oleks majast saanud looduskaitsekeskus, kuid see jäi rahastamata. Paljuski peab Juuse selle põhjuseks seda, et projekti esitaja ning hoone omanik ei olnud üks ja sama, ning vallaga lõpliku konsensuseni selles osas ei jõutudki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles