Torm tõi Toila rahvale kütet

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila elanikud tormise mere kingitust randa vedelema ei jäta.
Toila elanikud tormise mere kingitust randa vedelema ei jäta. Foto: SULEV KOPPEL


Jõulupühade ajal möllanud torm tõi mitmel pool mereranda virnade viisi ajupuid, mida kohalikud elanikud usinalt küttepuudeks tükeldavad.

"Rand oli tormi järel paksult puid täis - Toila sadamast vana rannani välja," rääkis Toila valla arendusnõunik Mehis Luus. "Eks need Soome poolt ja Venemaa saartelt tuule ja veega tulid, võib-olla mujalt Eesti rannikult ka."

Juba siis, kui torm alles lõõtsus ja meri kõrgele-kaugele käis, oli rannas näha saagidega mehi puutüvede kallal toimetamas.

"Selline puit on küttepuuna väga väärtuslik," kinnitas Luus. "Soolaga läbi imbunud, põleb sinise leegiga; kütteväärtus on palju suurem kui tavalisel puul. Nendel puudel, mis randa jõudsid, pole ju oksi ega juuri, ilusad paljad tüved on. Kännud muidugi ka, aga neid inimesed kütteks ei taha - saag ei hakka peale ja lõhkuda ka ei jaksa. Mõned kännud viiakse kindlasti koju aeda kaunistama. Kunagi varem käisid ühe tormi järel Tallinna mehed siit kände viimas, ütlesid, et kui ära puhastada ja lakkida, siis lähevad kalli hinna eest hästi kaubaks."

Aktiivne rannakoristus jätkub Toila rannas tänini ja puudekuhjatised muudkui kahanevad. Kännud, mis vedelema jäävad, korjab hiljem kokku vald. "Kui neid muinastulede ajani ei jätku, siis vähemalt jaanituli tuleb Toilas sel aastal võimas!" lubas Luus.

Lüganuse valla randadesse tõi meri ajupuid oluliselt vähem ja vallavanem Arno Rossman ei arva, et neid nii väga kütteks tahetaks.

"Mõned inimesed on mulle küll helistanud ja küsinud, kas neid puid tohib võtta. Tohib ikka, ainult et neid mere äärest ära vedades ei tohi rööpaid järele jääda. Selliste puude saagimine pole niisama lihtne, saeketi närib väga kiiresti ära ja paljud sellepärast ei tahagi neid. Eks kevade poole vald siis koristab need ära, mis vedelema jäävad."

Aseri vallas elav Mihkel Simonis rääkis, et muuli lähistel on rand paksult ajupuid täis.

"Ei ole ma kedagi märganud seal neid saagimas - vahest kevadel hakatakse, praegu ju puud märjad ja ilm ka külm. Meil endil on ahi küll, aga viie aasta puudevaru on olemas ja ise ma rannast küll lisa tooma ei lähe. Kui ehk mõne kännu toon aeda."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles