Ettevõtjast volikogulane süüdistab vallavalitsust kättemaksus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi Kelder on linna vanim tegutsev kõrts, millele vallavalitsus loodab nüüd leida uue rentniku. Maja, kus rendiruumid asuvad, on aga vald müüki pannud.
Jõhvi Kelder on linna vanim tegutsev kõrts, millele vallavalitsus loodab nüüd leida uue rentniku. Maja, kus rendiruumid asuvad, on aga vald müüki pannud. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavalitsus otsustas lõpetada restorani Jõhvi Kelder rendilepingu volikogu opositsiooni kuuluva Pavel Kudinovi firmaga Taali Ida, viidates Kudinovi-poolsele lepingurikkumisele.

Mullu 15. detsembril hääletas volikogu maha vallavalitsuse ettepaneku tõsta Jõhvis lasteaia osalustasu seniselt 12,78 eurolt 20 euroni. Toona võttis volikogus kõige kriitilisemalt sõna opositsiooni kuuluv ettevõtja Pavel Kudinov.

"See on täielik küünilisus - ametnikele maksta 300 eurot preemiat, selleks raha on, aga lastele maksmiseks vallal raha pole!" ütles ta toona ja lisas, et inimestel pole lasteaiatasu tõusu katmiseks lihtsalt raha.

Vallavalitsus leidis rikkumisi

27. detsembril võttis vallavalitsus vastu korralduse, mis nägi ette vallale kuuluva Tartu mnt 2. majas asuva Jõhvi Keldri ruumide üürilepingu erakorralise ülesütlemise. Vallavalitsus viitas asjaolule, et Kudinov on lepingut rikkunud, kuna on andnud ruumid allrendile, tekitanud sellega vallale kahju ning valla vara arvel ebaseaduslikult rikastunud vähemalt 13 743 euro võrra. Samuti polevat Taali Ida teinud ruumidesse lubatud investeeringuid.

Kudinov ei leppinud sellega ja esitas vaide, kus ta teatas, et 2002. aasta linnavalitsuse korraldusega lubati tal ruume allrendile anda.

Vallavalitsuse korraldus möönis, et kuni 2010. aasta lõpuni tegutses Kudinov lepingujärgselt, ent siis sõlmiti uus leping, mis tühistas kõik vanemad kaasnenud tingimused, ning see ei näinud enam ette allrendile andmise võimalust. Vallavalitsuse ümberarvutuse kohaselt on vallale tekitatud kahju suurus siiski 1527 eurot. Need argumendid on vallavalitsuse arvates piisavad lepingu ülesütlemiseks.

Pavel Kudinov ei kahtle, et rendilepingu ülesütlemise tegelikud põhjused on poliitilised. "Käisin enne eelmist volikogu istungit [19. jaanuaril] Võhmari jutul ja ta ütles mulle, et polnud siis vaja ajada igasugust jama detsembri istungil," rääkis Kudinov. Tema sõnul andis Võhmar talle mõista, et uue rendilepingu sõlmimisel oli ju jutt, et selle eest on Kudinov volikogus vait. "Mulle öeldi siis vihjamisi: "Loodame, et sa ei hakka volikogus ajusid loputama"," kinnitas ettevõtja.

Vallavanem Tauno Võhmar eitas väidet, justkui oleks uue lepingu sõlmimise tingimuseks seatud Kudinovi vaikimiskohustus volikogu istungitel. "See on vale jutt ja jäägu tema südametunnistusele!" kinnitas vallavanem.

Tema sõnul ei pea vallavalitsus sallima ja soodustama vallavalitsuse suhtes pahatahtlikult ning vaenulikult meelestatud ettevõtjat, isegi kui ta on volikogu liige.

"Olin jah teadlik juba kuu-poolteist enne lepingu lõpetamise kirja väljasaatmist, et Kudinov ainult vahendab Jõhvi Keldri ruume ja võtab vahendustasu ning ise teenust ei osuta. Niikuinii oli plaanis teha talle ettepanek üürimakse tõstmiseks. Detsembri volikogu istungil toimunud Pavel Kudinovi halvustav käitumine mõjutas tõepoolest minu otsust, st läbirääkimiste asemel leping lõpetada," sõnas Võhmar.

"Mina eeldasin, et ta ei solva avalikkuse ees minu töötajaid," sõnas Võhmar, pidades silmas vallaametnikele aasta lõpus makstud 300 euro suurust preemiat, mida Kudinov kritiseeris.

Protsessima ei hakka

Võhmar ütles, et küsimus kerkis päevakorda alles nüüd seetõttu, et varem polnud ta asjaga kursis. "Kudinov on ju vaheltkasuvõtja, ta ise seal midagi ei tee," põhjendas vallavanem. Kudinovit kui volikogu liiget süüdistas ta ebakonstruktiivsuses. "Need aastad, mis ta on volikogu liige olnud, pole ta välja tulnud ühegi hea ideega, mis Jõhvile kasulik on, selle asemel on ta vaid ilkunud ja etteheiteid teinud. Kuigi mul pole midagi õiglase kriitika vastu," sõnas Võhmar.

Pavel Kudinov sõnas, et ta ei hakka vallavalitsusega protsessima ning paneb 20. veebruaril Jõhvi Keldri kinni. "Nagunii läheb maja müüki, mis ma seal ikka hakkan rabelema," põhjendas ta. Ta ütles, et on hämmingus valla seisukohast, justkui oleks ta omavalitsusele kahju teinud. "Ma ei saa aru, kus nad seda kahju näevad. Kui kesklinnas on parkimisega jamad, siis vald ütleb, et ei saa midagi teha, sest see on erafirmade omavaheline asi, siis siin ei ole mingit kahju," viitas Kudinov hiljutisele kinnistutülile Jõhvi Jewe parklas.

Tauno Võhmar arvas, et sellest lepingu ülesütlemisest Jõhvi Kelder siiski kinni ei lähe ning vallal õnnestub leida uus lepingupartner.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles