Uisuväljakuid tehakse aina juurde

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi mikrorajoonis käis eile liuvälja tegemine vanal heal voolikumeetodil.
Jõhvi mikrorajoonis käis eile liuvälja tegemine vanal heal voolikumeetodil. Foto: Peeter Lilleväli

Liuväljade rajajad passivad parajaid külmakraade, et maha lastav vesi saaks korralikult, ent mitte ülearu kiiresti jäätuda.

Toila gümnaasiumi juures sai liuväli juba eelmisel nädalal valmis ning lapsed on selle ka ära testinud.

"Ikka endises kohas - kooli õue ju teise kohta ei vii," ütles kehalise kasvatuse õpetaja Ib Lamp, et uue katte saanud kooliõu polnud traditsioonilise liuvälja rajamisele mingil moel takistuseks. "Natuke väiksem on küll kui varem, lillepeenarde pärast jäi pinda vähemaks. Tegime siis ühe jõnksu juurde ja nüüd on liuväli L-tähe kujuline. Ühtepidi saab jääpalli mängida, teises kohas saavad tüdrukud oma vigureid teha ega pea kartma, et keegi neile hooga otsa sõidab."

Noortekeskus ootab uiske

Kurtna noortekeskuse tagusel spordiväljakul alustatakse kohalike noorte eestvõttel ja Iisaku vabatahtlike pritsimeeste abiga liuvälja tegemist täna.

"Noored kirjutasid projekti ja said Euroopa sotsiaalfondi noortealgatuse fondist raha," rääkis noortekeskuse juhataja Marika Markus. "Iisaku pritsimehed on juba paar korda käinud platsi servi märjaks kastmas - et kui suur vesi peale lastakse, siis see kohe ära ei voolaks. Mitu lapsevanemat on meile vabatahtlikult appi tulnud."

Noorte projekt näeb ette, et laupäeviti võiks liuväljal ka muusika mängida ning uisutajatele pakutakse sooja teed või kakaod. Pimedas sõitma ei pea, sest majatagust valgustab prožektor.

Et võimalikult paljudele uisutamisvõimalust pakkuda, kutsusid noored vallaelanikke üles kasutult seisvad uisud välja otsima ja noortekeskusele andma.

"Pakkujaid juba on," avaldas Markus tänu kõigile, kes raatsivad uiske loovutada.

Liuvälja avamispidu on kavas ülejärgmisel nädalavahetusel.

Jõhvis koguni kaks uisuvälja

Jõhvi linna staadionile rajatav liuväli on kavas avada 14. veebruaril sõbrapäeva uisutamisega.

"Homme tahame esimese kihi peale saada," lubas vallavalitsuse spordispetsialist Hardi Raiend eile. "Sellega peab ilma ka vaatama - vesi külmub küll juba 3-4 miinuskraadi juures, aga kui kraade on alla 15, siis jääb jää pehme. Kui on üle 20 kraadi külma, siis kipuvad jälle pumbad ja voolikuotsad külmuma ning inimesed, kes nende voolikutega tegelevad, samuti."

Liuväli hakkab õhtuti valgustatud olema ning uisutada saab muusika saatel. Kui suur summa tuleb pileti eest välja käia, pole veel otsustatud.

Staadioni liuvälja rajab vald koos päästeameti ja Viru jalaväepataljoniga, mikrorajooni Kalevipoja lasteaia juurde tulevat liuvälja - seal on esimene veekiht juba peale lastud - oma jõududega.

Kunagist plaani rajada liuväli kirikuauku pole maha maetud, ent sel talvel seal kindlasti midagi ei toimu.

"Sinna on väga keeruline tehnikaga juurde pääseda, et põhja kinni tallata," ütles Raiend. "Ka tuleks ettevalmistusi juba suvel alustada: ehitada puidust trepid, et inimesed alla pääseksid, samuti istepingid."

Kohtla-Järvele rajatakse ainult üks liuväli - Ahtme spordihalli juurde.

"Esmaspäeval alustame ja nädala lõpuks peaks valmis saama," ütles linnavalitsuse spordi peaspetsialist Kristiine Agu. "Muidugi on kõigil soovijail võimalus kasutada jäähalli ja koolid seda teevadki. Ühegi kooli juurde eraldi liuvälja ei tule."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles