Kriminaalhooldus muutub vangla osaks

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Peeter Lilleväli

Tagamaks noorte ja alaealiste õigusrikkujatega tehtava töö järjepidevust, hakkavad 1. märtsist Eesti kõik ainult noortele spetsialiseerunud kriminaalhooldusametnikud kuuluma Viru vangla noorteüksuse koosseisu.

Viru vangla kuue üksuse seas on kolmas ehk noorteüksus olnud vangla avamisest saati ning kõik noorte ja alaealiste õigusrikkujatega tegelevad ametnikud on nüüdseks koondunud selle üksuse juhtimise alla.

Tunamullu detsembris astuti samm edasi ning noortevangla struktuuri arvati ka kolm Viru piirkonna noortele spetsialiseerunud kriminaalhooldajat: Rakveres, Jõhvis ja Narvas. Aasta aega kogemust kinnitas, et nii on õige, ning 1. märtsist viiakse Viru vangla noorteüksuse koosseisu üle veel 25 kriminaalhooldusametniku ametikohta üle Eesti.

Järjepidev töö

"On oluline, et töö alaealiste ja noortega oleks järjepidev," selgitas Viru vangla direktor Andre Lilleleht, et see peab toimima sõltumata sellest, kas noor viibib vanglas, on sealt vabanenud kriminaalhoolduse alla või satub mõne rikkumise tõttu vanglasse tagasi.

Kuna Eesti ainuke noorteüksus asub Jõhvis, siis on tema sõnul loogiline, et noortega tegelevad kriminaalhooldajad kuuluvad samuti selle koosseisu: "Kui kinnipeetav vabaneb vanglast kriminaalhoolduse alla, siis on tema piirkonna ametnik kursis nii vabanenu vanglaperioodiga kui ka on suhelnud tema perekonnaga ning suudab teha õigemaid otsuseid. Vastutus koondub nüüd ühe üksuse kätte, tagame igale vanglas viibivale noorele elukohajärgse kriminaalhooldusametniku."

Seni kuulusid need ametnikud teiste vanglate koosseisu, kusjuures neil tuli enamasti lisaks noortele tegeleda ka täisealiste inimestega.

"Kriminaalhooldusaluseid on neil nüüdsest mõnevõrra vähem, mistõttu on neile võimalik põhjalikumalt pühenduda - noorte puhul peab kindlasti suhtlema ka nende peredega. Töökoormus ei muutu," peab noortevangla tööd koordineeriv Viru vangla direktori asetäitja Kristo Kulo oluliseks, et muu koormus ei varjutaks noortele keskendumist. "Näeme ette, et need ametnikud on ka alaealiste komisjonide liikmed."

Juhtima ei pea Tallinnast

"Noortega tegelevate kriminaalhooldajate koondamine noortevangla juurde on vanglateenistuse esimene samm selles suunas, et tsentraalne juhtimiskeskus ei pea olema tingimata Tallinnas või Tartus, vaid see on otstarbekas luua seal, kus on teadmiste ja kogemuste pagas olemas," tunnustas Andre Lilleleht otsust vanglasüsteemi ainuke üle-eestiline üksus Jõhvi tuua.

Viru vangla alluvusse tulevate kriminaalhooldusametnike füüsiline töökoht ei muutu, sest tänapäevaste sidevõimaluste juures pole oluline, millises paigas tegelikku tööd tehakse. Küll aga on kavas meeskonnavaimu suurendamiseks neid aeg-ajalt Ida-Virumaale kokku kutsuda. Esimene ühine suusapäev on Pannjärvel juba peetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles