Maksu- ja tolliamet tõmbub koomale

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui maksu- ja tolliameti Jõhvis asuvat keskust ootab reorganiseerimine, jääb teeninduspunkt sinna alles.
Kui maksu- ja tolliameti Jõhvis asuvat keskust ootab reorganiseerimine, jääb teeninduspunkt sinna alles. Foto: Peeter Lilleväli
Värske maksukorralduse seaduse muutmise eelnõu kaotab maksuameti regioonikeskused senisel kujul ning korraldab need ümber - Jõhvist hakatakse kontrollima teeninduse taset kogu maksu- ja tolliameti süsteemis, ülejäänud teeninduskohad tõmbuvad koomale, aga ei kao.

Värske maksukorralduse seaduse muutmise eelnõu kohaselt kaotatakse regioonikeskused, sealhulgas Jõhvis asuv, ning need muudetakse ümber kompetentsikeskusteks, kust hakatakse juhtima teatud valdkondi. Kui Pärnu hakkab tegelema tuludeklaratsioonide ja Tartu aruandluse distsipliiniga, siis Jõhvi hakkab kontrollima teeninduse taset terves riigis.

Regionaalkeskuse muutmine kompetentsikeskuseks ei puuduta maksu- ja tolliameti avalike suhete juhi sõnul teenindamist, vaid neid tegevusi, mis jäävad väljapoole teenindusletti, ning seetõttu ei muutu vastuvõtul käivatele inimestele midagi.

Inimesed saavad teenuseid nii Jõhvis kui ka teistes teeninduskohtades täpselt samas mahus nagu enne, küll aga väheneb töötajate arv, kuna eelnõu järgi kaob maksu- ja tolliametist 160 töökohta. Kuna 40 töökohta ei ole hetkel reaalselt täidetud, siis kaotab töö 120 inimest, neist esimesed juba aprillikuus.

Ida maksu- ja tollikeskuse juhi Lauri Pastaku sõnul koondatakse aprillikuust siit regioonist viis inimest, kõik tugiteenustest. Kokku väheneb ameti töötajaskond aprillikuus enam kui 60 inimese võrra.

Juunikuus läheb koondamisele veel inimesi, sellest ajast kaob regionaalne juhtimistasand ning koondamisele lähevad inimesed, kes tegelevad põhitegevustega. "Kui suur hulk inimesi siis töö kaotab, ei ole veel teada," ütles Pastak.

Maksuamet kulutab nende inimeste koondamis- ja puhkusehüvitisteks ligi miljon eurot. Koondatud ametnike palgafond aastas on aga ligi 1,2 miljonit eurot. See kulub maksu- ja tolliameti töötajate palkade tõusuks.

Töö jätkub kõikides teeninduskohtades, seda nii Jõhvis, Narvas kui Rakveres, ning kontorid jäävad samuti samasse kohta. "Kuna Narvas on meil tegevus kahes hoones, siis seal on eesmärk koonduda ühte majja, kuid millal see juhtub, ei ole veel samuti selge," lisas Pastak. (PR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles