Riigikooli esimene lend lõpetab hiilgavate tulemustega

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Vanalinna riigikooli lõpetajatest on peaaegu iga kolmas medaliomanik.
Narva Vanalinna riigikooli lõpetajatest on peaaegu iga kolmas medaliomanik. Foto: Ilja Smirnov

Tänavu lõpetab Narva Vanalinna riigikooli esimene lend gümnasiste, kellest peaaegu iga kolmas on medaliomanik. Algusest lõpuni keelekümblusprogrammi järgi õppinud noored jätkavad õpinguid valdavalt Eestis.

Eesti keele intensiivsemaks õppeks ja keelekeskkonna tekitamiseks Narvas lõi riik 12 aastat tagasi ainulaadse kooli, mille esimesed abituriendid on jõudnud lõpusirgele. 23 lõpetajast seitse saavad medali: viis kulla- ja kaks hõbedakarva.

"23st 19 lõpetavad neljade-viitega - see on suurepärane tulemus," kiitis Narva Vanalinna riigikooli direktor Tatjana Stepanova, kes ootab põnevusega riigieksamite tulemusi. "Meie õpilased sooritasid eesti keele kui emakeele eksami, kuigi nende emakeel on vene keel. Muidugi oli see neile keeruline ja sada palli vahest ei õnnestu saavutada, aga loodan, et tuleb Eesti keskmine tulemus."

Arenguvestlustest õpilastega on selgunud, et peamiselt pürgitakse Tallinna ja Tartu ülikoolidesse. Mõned on teinud sisseastumiseksamid Soome ülikoolidesse, kus nad hakkavad õppima inglise keeles. "Kaks lõpetajat plaanib minna õppima Inglismaale ja üks Venemaale, aga on rõõmustav, et enamik jääb Eestisse," rääkis Stepanova.

Kolm aastat tagasi muudeti põhikoolina tegutsenud riigikool gümnaasiumiks peaasjalikult lastevanemate soovist, et nende lapsed saaksid jätkata õpinguid eesti keeles. "Eesti riik on huvitatud sellest, et meie õpilased valdaksid riigikeelt kõrgel tasemel, ja keelekümblus selle raudselt tagab," kommenteeris toonast riigi otsust haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaar.

Julgus ühineda

Esimene lend varase keelekümblusprogrammi järgi õppinud noori lõpetab ka Kohtla-Järve ühisgümnaasiumis. Ka sealse keelekümblusklassi lõpetajatest on kolmandikul ette näidata medal: 16 lõpetaja seas on kaks kuld- ja kolm hõbemedaliomanikku. Ühisgümnaasiumi direktor Ülle Kumpin ütles, et enamik jätkab õpinguid Eesti ülikoolides.

Ta meenutas, et tegelikult hakati nende koolis õpetama vene lapsi eesti keeles juba 1995. aastal. "Metoodika mõtlesime ise välja. 2000. aastaks, kui keelekümblust hakati Eestis rakendama riikliku programmina, oli meil juba positiivne kogemus olemas ja seetõttu ka julgus sellega ühineda."

Et illustreerida keelekümblejate häid tulemusi, toob Kumpin võrdluseks ühisgümnaasiumi 9. klasside riigikeele eksami tulemused: kui keelekümblusklassi keskmine hinne oli 90, siis vene osakonna õpilastel 60.

"Keelekümblusprogrammi õpilasi ja nende õpitulemusi on Eestis väga palju uuritud ning võib kindlalt väita, et ainete teises keeles õppimine keelekümblusprogrammis ei vähenda mingil määral aineteadmisi. Pigem on keelekümblusklasside õpilaste nii õpitulemuste kui ka -oskuste keskmised tulemused tavaklasside õpilastest paremad," märkis integratsiooni ja migratsiooni sihtasutuse Meie Inimesed keelekümblusprogrammi juht Natalja Mjalitsina.

Pidulik vastuvõtt 

Narva Vanalinna riigikooli ja Kohtla-Järve ühisgümnaasiumi keelekümblusklassi lõpetajad, lastevanemad, õpetajad ning koolijuhid kohtuvad täna Tartus, kus toimub pidulik aktus varase keelekümblusprogrammi järgi õppinud õpilastele. Varase keelekümblusprogrammi esimese lennu saadavad kahe Ida-Viru kooli kõrval teele ka Tallinna Läänemere gümnaasium ja Tallinna Mustamäe humanitaargümnaasium.

Aktusel tervitavad varase keelekümblusprogrammi abituriente haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, Kanada suursaadik John Morrison, riigikogu liige Tõnis Lukas ja Gerry Connely, kes sõlmis 2000. aastal Kanada riigi esindajana Eesti-Kanada keelekümbluse rakendamise lepingu. Pidulikule üritusele ministeeriumis järgneb Kanada suursaadiku vastuvõtt Tartu botaanikaaias.

Praeguseks on keelekümblusprogrammiga liitunud 38 lasteaeda ja 36 kooli ning programmis osaleb ligi 5000 õpilast ja 1000 õpetajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles