Sädeme tänava kortermaja sai elanikest tühjaks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vald soostus ostma tühjaks jäänud Sädeme tänava 12. elumaja kaks viimast veel asustatud korterit. Selle otsuse eesmärk pole aga maja enda omandusse saada ja lammutada, vaid pakkuda inimestele normaalseid elamistingimusi.
Jõhvi vald soostus ostma tühjaks jäänud Sädeme tänava 12. elumaja kaks viimast veel asustatud korterit. Selle otsuse eesmärk pole aga maja enda omandusse saada ja lammutada, vaid pakkuda inimestele normaalseid elamistingimusi. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vald ostis Sädeme tänava 12. majas kaks korterit, mille elanikud keskkütte, vee ja gaasita majja ainsana alles olid jäänud, kuid kinnitab, et ehkki maja jääb Puru tee läbimurde ehitusele väga lähedale, ei ole vald huvitatud korterite ostmisest majas ning selle lammutamine pole eesmärk. 

Sädeme tänava maja lammutamine tõusis päevakorda siis, kui oli kavas praeguse viadukti asemele uue silla ehitamine. Siis oleks hoone ette jäänud endise sõjaväeosa territooriumi läbima pidanud otsetee ehitusele Puru teele. Ka hilisemale, tunneli ehitamise plaanile jäi maja ette. Kuna maanteeamet otsustas aga senise viadukti parandamise kasuks, lahenes olukord iseenesest ning ehkki Puru tee läbimurde ehitamine on jätkuvalt päevakorras, on võimalik sellest mööda minna ja maja müratõkkega eraldada.

Tulid elanikele vastu

Aastaid tagasi tee-ehitusplaanidest tulenevalt Sädeme tänava 12. majas võõrandamist läbi viinud Jõhvi vald sai enda valdusesse kaheksa korterit, nüüd lisandus neile veel kaks. Nii on vald saanud enda omandusse enam kui pooled majas olevast 18 korterist.

Viimase kahe korteri soetamise eesmärk ei ole aga jätkuv plaan maja lammutada, vaid pakkuda majja jäänud elanikele inimväärseid tingimusi. "Meil ei ole mingit plaani kortereid Sädeme tänava 12. majas kokku osta ning oleme valmis ka meie omanduses olevad korterid ära müüma, kui keegi soovib maja tervikuna omandada ja seda arendada," tunnistas vallavanem Tauno Võhmar. Tema sõnul pakuvad nad ostmisega inimestele võimalust leida endale teine elamispind senise keskkütte, vee ja gaasita korteri asemel.

Probleemid Sädeme tänaval asuva elamuga algasid pärast seda, kui korteriühistu moodustamine läbi kukkus. Suurte võlgnevuste tõttu lülitati maja keskküttesüsteemist välja ning sinna elama jäänud inimestel puudusid elementaarsed elamistingimused. Seoses sellega oli vald nõus kaks veel asustatud korterit ära ostma hinnaga, mida omanikud küsisid ning mis nõutud 6000 euroga vastavad praegustele turuhindadele.

Plaan näeb ette lammutamist

Kuna maja jääb pärast kahe viimase inimese lahkumist tühjaks, saab selle konserveerida.

Mis majast edasi saab, ei ole planeeringus kirjas olevast lammutamisotsusest hoolimata praeguseks veel selge. Küll on vald selgel seisukohal, et nad ei alusta uuesti võõrandamisprotsessi nagu aastaid tagasi, kui korteriomanikud hakkasid nõudma ülemäära kõrget hinda.

Ehkki maanteeamet loobus Puru tee läbimurde ehitamise rahastamisest, pole see plaan kuhugi kadunud, kuid selle reaalne ehitus võiks päevakorda tõusta alles mõne aasta pärast. "Loomulikult oleks meile mugav, kui omandiküsimused selleks ajaks lahendatud saaksid," kinnitas Jõhvi abivallavanem Eduard Rae. See pole aga eesmärk omaette ning lammutamine võib päevakorda tõusta alles siis, kui jõutakse omanikega mõistliku kokkuleppeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles