Ahtme veepuhastusjaam läks käima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogu Kurtna-Vasavere veehaarde vesi liigub nüüd Ahtme filtreerimisjaama kaudu.
Kogu Kurtna-Vasavere veehaarde vesi liigub nüüd Ahtme filtreerimisjaama kaudu. Foto: Peeter Lilleväli

Ööl vastu teisipäeva toimus veevarustuses tarbijatele märkamatult oluline muutus. Kurtna-Vasavere veehaarde vesi hakkas voolama Jõhvi ja Ahtmesse mitte ainult läbi uute magistraaltorude, vaid ka valminud filtreerimisjaama kaudu.

"Vee ümbersuunamisega filtreerimisjaama tegelesid meie inimesed kella kümnest õhtul kella viieni hommikul. Kõike tehti nii, et tarbijate veevarustuses katkestusi ei oleks. Vaatamata sellele, et süsteemi häirimise tulemusena sattus veeringlusesse setteid, ei ole puhastamata vee üle meile kaevatud," märkis Järve Biopuhastuse juhatuse liige Vladislav Petuhhov.

Nüüd saab Kohtla-Järve Ahtme linnaosa ainult filtreerimisjaamas puhastatud vett. Jõhvi veevarustus toimub veel osaliselt läbi kohalike puurkaevude, kuid Vladislav Petuhhovi sõnul hakatakse ka neid nädala pärast sulgema ja edaspidi saab Jõhvi vett vaid Kurtna-Vasavere veehaardest filtreerimisjaama kaudu.

Kurtna-Vasavere Järve linnaosa praegu veega ei varustata. Järve veevärk tarbib Lõuna mikrorajooni veehaarde vett, hiljem on plaanis lisaks veehaarde veele võtta kasutusele ka filtreerimisjaamas puhastatud Kurtna-Vasavere vesi.

Vesi saab puhtaks liigsest rauast ja mangaanist

Vee puhastussüsteemis senini filtreerimisjaama ei olnud ja veega seoses oli kaks probleemi. Esimene oli suur rauasisaldus, mistõttu raud sadestus torudesse roostena. Teine probleem oli liigne mangaan, mis iseenesest ohtlik ei ole, kuid soodustab bakterite paljunemist. Bakterid toodavad seenmoodustisi, mis meenutavad vees hõljuvat masuuti.

Need probleemid peaksid nüüd oma lahenduse leidnud olema, sest Jõhvi valla ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosa piirile rajatud filtreerimisjaamas filtreeritakse veest liigne raud ja mangaan. Petuhhov lubab, et mõne nädala pärast jõuab vee kvaliteet projektnäitajateni ehk vastab Euroopas kehtivatele nõuetele.

Lepingu tähtaeg on lähedal

2010. aastal peatöövõtja Merko Ehitusega sõlmitud leping puhta vee projekti tarvis objektide ehitamiseks hakkab lõpule jõudma. Lisaks Ahtme filtreerimisjaamale on selle aja sees ehitatud Kohtla-Järve Järve linnaosa Lõuna mikrorajooni veehaare, Kurtna-Vasavere veehaare, Ahtme veehaare (tarbimismahu suurenemise puhuks) ja filtreerimisjaam Püssis.

Nende objektide maksumus on peaaegu 10 miljonit eurot. Suuremat osa projektist rahastab Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond, rahastamises osalevad ka Järve Biopuhastus, Kohtla-Järve linn ja Jõhvi vald. Projekti järgmine etapp näeb ette linna veevärgi rekonstrueerimist, sest tarbijani jõudva vee kvaliteet oleneb lisaks veehaardele ja filtreerimisjaamale ka asulasisese veevärgi seisukorrast. Nende torustike rekonstrueerimine on kavas lõpetada aastaks 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles