Kohtla-Järve kavandab vaid üht suurprojekti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve peab Järve linnaosa renoveerimise teise etapi jätkamiseks ning sellega ka kultuurikeskuse rekonstrueerimiseks laenu võtma.
Kohtla-Järve peab Järve linnaosa renoveerimise teise etapi jätkamiseks ning sellega ka kultuurikeskuse rekonstrueerimiseks laenu võtma. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve finantsstrateegia aastateks 2013-2016 näeb ette, et linn saab endale lubada laenuvõtmist vaid alustatud suurprojektide lõpuleviimiseks ja asuda ühe uue projekti kallale, milleks on tervise- ja spordikeskus Järve linnaosas.

Peamiselt tulumaksust kujuneva linnaeelarve tulubaasi planeeritakse tulevaks neljaks aastaks samasuguse kasvutendentsiga kui vabariigis tervikuna, kuid ühe protsendi jagu väiksemas mahus. Tulumaksu laekumise kasvu prognoositakse järgmiselt: 2013. aastal 7,4%, 2014. aastal 5,2%, 2015. aastal 5,3%, 2016. aastal 5,8%.

"Ent meie kogutulud ei kasva samasuguses tempos kui tulumaks, sest on ka teisi tulusid, mis kahjuks ei suurene ja võimalik, et hoopis vähenevad," nentis aselinapea finantsküsimustes Ljudmila Jantšenko.

Laenukoormus kasvab

Seadus piirab kohalike omavalitsuste laenukoormust, mis ei tohi ületada 60% kohaliku omavalitsuse puhastulust. Ent kui 2013. aastal on see Kohtla-Järvel 60%, siis aastail 2014-2015 oleks see juba 62%.

"Nimelt tohivad lähemal kolmel aastal veetorustike rekonstrueerimise suurprojektis osalevad omavalitsused ületada laenukoormuse sätestatud piiri," selgitas Jantšenko. "Meie omaosalus veeprojektis on 7,8 miljonit eurot ja niisugune investeering ei mahu kuidagi 60protsendilise laenukoormuse sisse. Kuid 2015. aastaks peaks see uuesti 60% tasemele jõudma."

Linn peab laenu võtma ka Järve linnaosa keskuse renoveerimise teise etapi jätkamiseks, sealhulgas Kohtla-Järve kultuurikeskuse rekonstrueerimiseks. Jantšenko sõnul on praegu vajaminevat summat raske nimetada, sest riigihange ehitaja leidmiseks on veel läbi viimata. Kuid arvestades, et viimastel aastatel on ehitusteenused kallinenud, on see umbes 1,5 miljonit eurot.

"Seetõttu ei saa me kahjuks lähiaastail uusi projekte alustada ega investeerida olemasolevate hoonete ja rajatiste arendamisse," märkis Jantšenko.

Tervisekeskusest ei loobuta

Kui 2013. ja 2014. aastale planeeritud objektid on linn konserveerinud, siis aastail 2015-2016 peaks Jantšenko sõnul avanema rahastusvõimalused nii neile kui ka uutele objektidele.

2015. aastal on kavas alustada Järve linnaosas tervise- ja spordikeskuse projekteerimist, kuid mitte esialgsel, vaid redutseeritud kujul. Projekti jäetakse vaid korvpalli- ja võrkpallisaal ning bassein. Projekteerimise eeldatav maksumus on 447 000 eurot ja ehituse üldmaksumus ligi 10 miljonit eurot.

"Sellest 20% on linna omavahendid," selgitas Jantšenko. "Aga ellu saame selle projekti viia vaid juhul, kui avanevad tõukefondid, kellele saab finantsabi taotlust esitada."

Kohtla-Järve linnavalitsuse esitatud finantsstrateegia on linnavolikogus läbinud esimese lugemise. Selle kinnitamine on kavas septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles