Kogukonna pärl Ida-Virumaal on Niinede pere Tagavälja talust

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisleri (paremal) üle antud "Kogukonna pärli" meene idee on inspireeritud Võrumaa legendist, mille kohaselt on Pärlijõest käidud varasematel aegadel jõekarpe korjamas, sest nende seest võis leida tõelisi pärleid. Päris pärleid võib leida ka perede seast kõikjalt üle Eesti.
Siim Kiisleri (paremal) üle antud "Kogukonna pärli" meene idee on inspireeritud Võrumaa legendist, mille kohaselt on Pärlijõest käidud varasematel aegadel jõekarpe korjamas, sest nende seest võis leida tõelisi pärleid. Päris pärleid võib leida ka perede seast kõikjalt üle Eesti. Foto: Peeter Lilleväli

Külaliikumise Kodukant esindajad külastasid koos regionaalministriga eile Tagavälja talu Atsalama külas, et anda pererahvale üle "Kogukonna pärli" meene ja tunnistus.

"Kuulen oma töös pidevalt, kuidas miski pole võimalik - maal elada pole võimalik, eriti pole võimalik elada Ida-Virumaal. Teie pere on tõestanud, et kui teha seda, mida tahta ja sellesse uskuda, on siin võimalik elada palju sisukamat ja rikkamat elu kui näiteks mõnes Lasnamäe korteris. Olen teile tänulik, sest saan nüüd teile viidata," rääkis regionaalminister Siim Kiiler eile kahe vihmahoo vahel Mäetaguse valla Atsalama külas Tagavälja talu õuel Vilve ja Kalev Niinele.

Küla väärtus on inimesed

Kodukandi liikumine koostöös ministriga valis ja tunnustas kogukonna pärleid esimest korda.

"Kodukant soovib oma tegevusega kanda edasi maaelu väärtusi, säilitada ja tugevdada kogukondi. Küla väärtuseks on inimesed, kes oma heade mõtete ja agara toimetamisega kujundavad külaelu," rääkis Kodukandi tegevjuht Kaie Toobal. "Eestimaal on palju peresid, kes teevad oma kogukonna jaoks palju enam, kui me ette oskame kujutada. Meie oleme seda meelt, et ärgitame inimesi märkama ja riiki tunnustama neid tegusaid eestvedajaid."

"Kodukandi pärli" konkursi eesmärk on tema sõnul esile tõsta just neid perekondi, kes siirast soovist ja vabast tahtest on ühiselt panustanud kogukonna arengusse ja õlatunde tugevnemisse; kes on toonud kohalikku ellu ja tegemistesse rõõmu, innustanud uusi ettevõtmisi ning edendanud loodushoidlikku mõtteviisi ja tervet eluhoiakut.

Siim Kiisler väljendas heameelt, et koos Kodukandiga jõuti just nimelt perede tunnustamiseni. "On hea, et tunnustame mitte valda, mitte küla, vaid ühte konkreetset peret, kes on kogukonnale midagi olulist juurde andnud."

Kogukonnavaimu oleks rohkem vaja

Märtsis välja kuulutatud "Kogukonna pärli" konkursile saadeti internetipõhine ankeet 125 pere kohta, žürii valis nendest välja iga maakonna pärli. Tagavälja talu pererahva esitas kandideerima Mäetaguse vallavalitsus.

"See on hästi sümpaatne, kui vald oma tublisid peresid märkab," tõdes Kodukandi külakultuuri valdkonna juht Külli Volmer, et valdade esitatud kandidaate polnud just väga palju.

Maavanem Riho Breivel märkis, et sädeinimesi on Ida-Virumaal tegelikult hästi palju. Kalev Niine tõdes seepeale, et talle meeldib Võrumaa ja Setumaa kogukonnavaim ja kokkuhoidmine, mida ka siiakanti rohkem vaja oleks.

Meeneks pärlikarp

Koos aukirjaga anti Niinede perele üle ka konkursi tunnusmeene - Rõuge sepa Peeter Reemanni sepistatud pärlikarp.

Tagavälja talus pakuti külalistele pruukostiks tavapäraselt oma talus kasvanut-valminut: leiba ja karaskit, kamakooki, värsket mett ja maasikaid ning ingveri-piparmünditeed, taustaks vastati ohtratele pärimistele talus tehtava ja toimetatava kohta. Omakandis juba tuntud Tagavälja talu käsitööleiva sai iga külaline kingiks kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles