Põlema pandud jõulukuusk saetakse maha

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad said neljapäeva õhtul küll leegid kiiresti kustutatud, ent tuli jõudis hävitada paljud oksad.
Päästjad said neljapäeva õhtul küll leegid kiiresti kustutatud, ent tuli jõudis hävitada paljud oksad. Foto: Erik Gamzejev

Neljapäeva õhtul täitus Jõhvi keskväljak tossuga ja selle servas kasvava linna ametlikuks jõulupuuks oleva hõbekuuse oksad olid leekides. 

Veerand üheksa ajal kohale saabunud päästjatel õnnestus küll mõne minutiga leegid kustutada, ent paljud oksad olid selle ajaga jõudnud hävida. Jõhvi jõuluaegsest uhkusest jäi ülemises osas alles vaid roots.

Puu raiutakse maha

Jõhvi valla heakorraspetsialist Liivi Mölder tõdes eile, et veerand kuuse võrast on hävinud ja kahjustada on saanud ka tüveosa. "Midagi päästa enam ei ole. Sellises seisus ei jää midagi muud üle, kui tuleb järgmisel nädalal ta maha saagida ja känd välja juurida," sõnas Mölder.

Ta lisas, et tules sai kahjustada ka kõrvalolev kuusk, mis samuti jõulude ajal lampidega ehitakse. "Seda me praegu maha võtma ei hakka. Aeg näitab, kas ta kosub või mitte," märkis heakorraspetsialist. "Peame hiljem vaatama, mida teha, et see koht nägus jääks."

Jõhvis peaks peagi algama keskväljaku uuendamine. Projekt nägi ette nende kuuskede säilitamist.

Kahju 4000 eurot

Mölderi sõnul ei ole kesklinnas põlenud suure puu mahavõtmine sugugi lihtne ja odav töö. "Esialgsetel andmetel võivad valla kahjud ulatuda 4000 euroni," ütles ta, lisades et kahjud olnuksid veelgi suuremad, kui lambid oleksid ka tänavu jäänud puu peale nagu mitmel eelneval aastal.

Samas küsis Mölder, kuidas arvestada ligikaudu 50 aasta jooksul selle puu hooldamiseks tehtud kulutusi. "Pealegi on sellise mahapõletamise puhul ju moraalne kahju märksa suurem, sest tegu on ju ikkagi Jõhvi jõulukuusega. Mulle ei jõua kuidagi pähe, et keegi võis sellise asjaga hakkama saada," oli ta hämmingus ja lisas, et vallavalitsus esitab toimunu kohta politseile avalduse.

Nii päästekeskuse pressiesindja Merit Kaljus kui Liivi Mölder rääkisid, et pealtnägijate sõnul nähti põlengu eel kuuse juures askeldamaks poisikesi. "Sel puul on maani ulatuvad oksad ja ega selle alla ei näe, mis seal parajasti tehakse. Seal on vahel ööbinud ka kodutuid. Olen andnud N&Vle (Jõhvile heakorrateenuseid osutav ettevõte) korralduse, et nad iga hommik selle kuuse alla vaataksid ja prahist puhtaks teeksid," sõnas Mölder.

Neljapäeva õhtul toimunud põleng oli sel nädalal juba teine katse sama kuuske süüdata. Esimest korda käisid päästjad kuuse alla vanadest ajalehtedest tehtud lõket kustutamas esmaspäeval. Tookord ei jõudnud tuli puule kurja teha. Politseil võib õnnestuda süütajad kindlaks teha ümberkaudsete hoonete küljes olevate turvakaamerate salvestiste abil.

Jõhvi loobus jõulude puhul metsast suure kuuse toomisest pärast keskväljaku renoveerimist kümme aastat tagasi. Sealtpeale on linna suureks jõulupuuks ehitud kolme keskväljaku ääres kasvavat hõbekuuske. Neljapäevases tules hävinud oli neist suurim.

Ida-Virumaal on jõulukuuskede suhtes varemgi vandalismiakte toime pandud.  2006. aasta jõulude eel näiteks raiusid tundmatud isikud Kukrusel kirvega maha jõulukuuse, võtsid sellelt alumised oksad ja rebisid küljest elektriküünlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles