Ida-Virusse saabunud toiduabi kasvas hüppeliselt

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivained ja toiduõli ootavad Jõhvi vallavalitsuse ametnike kabinettides laialijagamist.
Kuivained ja toiduõli ootavad Jõhvi vallavalitsuse ametnike kabinettides laialijagamist. Foto: Matti Kämärä

Eestisse tänavu saabunud rekordilisest Euroopa Komisjoni toiduabist saavad rikkalikult osa ka Ida-Viru vähekindlustatud, kellele tarnitakse kaks ja pool korda rohkem kuivaineid kui mullu. Toiduabi sisu võib sõltuvalt jagajast erineda. 

Kui eelmisel aastal jagati Ida-Viru elanikele ligi 122 000 kilo kuivaineid, siis tänavu ulatub planeeritud toiduabi ligemale 306 000 kiloni. Ida-Viru tarned moodustavad kogu Eesti kuivainete kogusest ligi 12 protsenti, märkis Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) turukorralduse büroo peaspetsialist Eleri Arvi. Samuti jõuab puudustkannatajateni umbes 50 000 liitrit toiduõli, mida sel aastal jagatakse esimest korda.

Toiduabi programmis teeb PRIA koostööd heategevusorganisatsioonidega. Ida-Virumaal jagavad toiduabi Eesti Punane Rist (peamiselt kohalike omavalitsuste sotsiaalosakondade kaudu), SA Eesti-Hollandi heategevusfond (tarnib Jõhvi ja Narva toidupanka), MTÜ lasterikaste perede liit ja MTÜ Jõhvi kristlik kogudus Uus Põlvkond.

Ida-Viru kohalikud omavalitsused said Eesti Punase Risti vahendusel jagamiseks makarone, kaerahelbeid, nisujahu ja toiduõli. Maidla vallavalitsuse sotsiaalnõunik Kersti Kriisk, kes ootas eile toiduabi saabumist, ütles, et seda üritatakse jagada võimalikult paljudele, nii toimetulekutoetuse saajatele kui ka näiteks üksikutele pensionäridele, kes pole toimetulekutoetuse saajate nimekirjas.

Toidupakkide komplekteerimisel lähtutakse pereliikmete arvust. "Kuna inimesi on vallas vähe, läheneme individuaalselt. Näiteks üksikutele meesterahvastele pole mõtet jahu anda, nad ei tee sellega midagi," tõdes Kriisk. Ta lisas, et enamik vähekindlustatuid võtab abi vastu ja on õnnelik, kui toidulisa saab. "Ainult üksikud on öelnud, et ärge minuga arvestage, mul pole vaja."

Ei poolda lausjagamist

Jõhvis, kuhu toiduabi tarniti juulis, on hakatud seda vähehaaval laiali jagama. Vallavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Sirli Tammiste märkis, et koguseliselt toiduaineid võrreldes eelmiste aastatega rohkem ei tellitud, sest vallal on hea koostöö Jõhvi toidupangaga, mis varustab puudustkannatavaid inimesi toidupakkidega pidevalt. Teiseks pole suuri toiduvarusid kusagil hoida, praegugi on need jagatud vallavalitsuse kabinettidesse.

"Ma ei tunne, et abivajadus oleks Jõhvi puhul suurem ja keegi praegu ilma jääks. Toiduabi lausjagamine oleks populistlik. Loomulikult on elukallidus tõusnud, aga mingi kriteerium peab jagamisel olema ja selleks on väike sissetulek," märkis Tammiste. Kui palju kuivaineid keegi saab, sõltub pereliikmete arvust ja abivajadusest. "Võimalusel arvestame inimeste soove, näiteks kõik ei tahagi 10 kilo jahu."

Tammiste tähendas, et kuigi sortiment on tänavu laiem, on toiduaineid, mida Punase Risti kaudu üldse ei pakutud, aga mida inimesed sooviksid. Ta tõi näiteks suhkru, manna ja riisi.

Küsitakse suhkrut

Püssis on suurem osa juuli lõpus tarnitud toiduabist adressaatideni jõudnud. Esmajärjekorras on tasuta toiduaineid vahendatud toimetulekutoetuse saajatele ja suurperedele, aga neid jagus ka teistele vähekindlustatutele, kokku umbes 160 püssilasele, rääkis linnavalitsuse sotsiaaltöö peaspetsialist Nele Trummar.

Igale abivajajale arvestati 3 kilo makarone, 5 kilo helbeid, 5 kilo jahu ja 3 liitrit toiduõli. "Aga inimesed tahavad suhkrut saada, on kuuldud, et kusagil antakse ka suhkrut," vahendas Trummar.

PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku sõnul võib piirkonniti toiduainete valik erineda. "Erinevad organisatsioonid on tellinud erinevaid tooteid. Selle kohta, mida ja kui palju keegi tellis, on avalikud andmed meie kodulehel." Sealt on näiteks näha, et Punane Rist pole suhkrut tellinud, küll aga ülejäänud kolm mittetulundusühingut, kes Ida-Virumaal toiduabi jagavad.

Eesti heategevusorganisatsioonide poolt PRIA vahendusel taotletud Euroopa Liidu toiduabi kogus on tänavu rekordiline - tasuta läheb riigis laialijagamisele ligi 2570 tonni kuivaineid ja umbes 590 tuhat liitrit rapsiõli. Üldse peaks tänavu toiduabi saama umbes 130 000 inimest mulluse umbes 95 000 abivajaja asemel. Eestis jaotatava toiduabi väärtus on 2,2 miljonit eurot. Toidukraam peab olema abivajajatele laiali jagatud järgmise aasta 28. veebruariks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles