Narva veehoidlal avastati järjekordne ujuvsaar

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Äsja avastatud ujuvsaar on praegu kinni Eesti-poolses kaldas, kuid võib ilmaolude tõttu liikvele minna.
Äsja avastatud ujuvsaar on praegu kinni Eesti-poolses kaldas, kuid võib ilmaolude tõttu liikvele minna. Foto: Ida prefektuur

Teisipäeva hommikul avastasid Narva kordoni piirivalveametnikud Narva veehoidlal ujuvsaare.

Ujuvsaar asub Kulgu sadamast 450 meetri kaugusel. Saare suurus on hinnanguliselt 30 x 30 meetrit ning see on kaetud kõrkjate ja hõreda võsaga. Saar on hetkel kaldas kinni ning ei saa täpselt prognoosida, millal see liikuma hakkab, sest see sõltub ilmastikuoludest, teatas Ida politseiprefektuur.

"Ida prefektuur juhib tähelepanu, et ujuvsaare lagunedes võib Narva jõel tekkida veeliiklust takistav puidu ja muda reostus," teatas prefektuuri pressiesindaja Jelena Filippova.

Ujuvsaarte probleem tekkis 2009. aasta suvel, kui kõrgvee tõttu pääses Narva veehoidlas asuva saare küljest lahti ning triivis Eesti poolele umbes nelja hektari suurune metsaga kaetud ujuvsaar. Siis kardeti, et saar võib ohustada kõrgepingeliine ning olla ohtlik veehoidla tammile. Maalahmakas lasti tammist alla ja peale Narva-Jõesuu ranna reostamise see muud kahju ei tekitanud.

Sel kevadel teatas keskkonnaministeerium, et ujuvsaarte probleemi asutakse uurima. "Ujuvsaarte uurimises lepiti kokku Eesti-Vene ühiskomisjoni istungil eelmisel aastal," on keskkonnaministeeriumi kantsler Rita Annus varem öelnud.

Uurimist vajab tema sõnul Narva veehoidla Eesti poole kallaste iseloom, et selgitada välja, kas on selliseid kaldaalasid, kust võib irduda suuremaid või väiksemaid ujuvsaari, ja kui selliseid alasid on, esitada insenerlikud soovitused nende alade kindlustamiseks.

Annus lisas, et Narva veehoidla Eesti poole kaldaid pole uuritud, kuid 2011. aastal alustas Vene pool oma kallaste ja veehoidla põhja uuringut samal eesmärgil.

Välitööde aeg saab olema ilmselt 2013. aasta kevadsuvi ning tööde maksumus sõltub hinnapakkumistest.

Annus seletas, et ujuvsaared on ökosüsteemi häirimise ning mehaanilise reostuse näol keskkonna- ja veemajandusprobleem. Ujuvsaared kujutavad teatud mehaanilist ohtu vesiehitistele, nad võivad ummistada Narva hüdroelektrijaama pealevoolu- ja teatud tingimustel Balti Elektrijaama jahutusveevõtukanalit.

Märksõnad

Tagasi üles