Kohtla-Järve park kandideerib parima kommunaalrajatise tiitlile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargis on üle saja uue valgusti.
Pargis on üle saja uue valgusti. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnapargiga võetakse osa Eesti kommunaalmajanduse ühingu seitsmendast konkursist parima kommunaalrajatise tiitlile. Möödunud aastal oli võitjate seas renoveeritud Keskallee.

Parki hakati uuendama 2005. aastal, tervendades veekogusid ja keskkonda. Veekogud puhastati ja täideti värske veega, kaldad kindlustati kiviplaatidega, rajati supluskoht: nn laste rand. Ehitati kallast saarega ühendav sild, seejärel võeti maha vanad ja haiged puud ning uuendati asfaltteed.

See kõik sai võimalikuks tänu SA Kohtla-Järve Arenduskeskuse projektitaotluste Euroopa fondide rahastusele ja raha saadi ka linnaeelarvest.

Park on uuenenud ja populaarne

Pargi uuendamist jätkati 2010. aastal Järve linnaosa keskuse rekonstrueerimise suurprojekti raames, mille esimene etapp on lõpule jõudnud. Põhitähelepanu oli suunatud Keskallee renoveerimisele. Kommunaalehitiste konkursil märgiti Keskallee ära kui atraktiivseks kujundatud linnaruum.

Palju on ära tehtud ka pargis endas. Sinna on rajatud mitmesugused mänguväljakud, lehtlad, üle saja uue valgusti, pargitiigi keskel töötab purskkaev. Tänavu suvel avati pargis paadijaam ning linlastel on võimalus teha paatide ja katamaraanidega lõbusõitu, justnagu kunagi varem.

"Praegune park väärib tähelepanu, see on saanud uue näo ja on linnarahva seas populaarne. Kui lõpule jõuab ka renoveerimise teine etapp, loodan, et sellest saab Eesti parimaid kommunaalehituse objekte," arvab Kohtla-Järve aselinnapea Viktoria Tsventarnaja.

Park muutub veelgi atraktiivsemaks

Järve linnaosa keskuse renoveerimise teine etapp puudutab ainult parki. Hetkel projekteeritakse ja järgmise aasta kevadel algab töö.

Projekteerijate eskiisi kohaselt rajatakse pargitiigi saarele väiksemate ürituste tarbeks vabaõhulava. Publikukohad aga paigutatakse kaldale. Piki tiigi kallast ehitatakse laudtee.

Saarele viiv sild saab lainelise piirde, mille värvilahendus peab looma efekti, nagu liiguks see sillal kõndiva inimesega kaasa. Samasugust piiret pakuvad projekteerijad ka suplusala sillale, mis tehakse märksa suuremaks.

Saare vastas olevale territooriumile kujundatakse piknikuala, kuhu rajatakse lehtlate kõrvale kolm grillikohta. Projekt näeb ette korrastada Pärna tänava poolse külje põõsastik: osa sellest võetakse maha, mõnes kohas istutatakse uusi põõsaid. Parki on kavas rajada koerte treeningplats koos rajatistega.

"Tahame anda pargile rohkem funktsionaalsust, teha uusi mänguplatse ja puhkealasid," ütleb Viktoria Tsventarnaja. "Liigume pargi keskelt jäähalli poole."

Linn planeerib rajada jäähalliesisele alale massiürituste tarbeks suure ümmarguse lava ja amfiteatri kuni 3000 publikukohaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles