Bussides laiutavad narkomaanid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korralike reisijate arvates on 15. liin Sompa narkomaanide ja asotsiaalide tõttu linna probleemseim.
Korralike reisijate arvates on 15. liin Sompa narkomaanide ja asotsiaalide tõttu linna probleemseim. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnaliin nr 15 on piletita sõitjate arvult tipus. Mõned reisijad, tavaliselt narkomaanid, käituvad igati ülbelt ja ei tee väljagi, et bussijuht nõuab pileti ostmist.

"Peamiselt on need uimastisõltlased, kes sõidavad Sompast Jõhvisse metadooni võtma ja tagasi, ning asotsiaalid," ütleb bussides pileteid kontrolliva ettevõtte Liinibusside Kontroll juht Nikolai Maslov. "Vahel koguneb neid pool bussitäit."

Kõige raskem on tema sõnul hommikul kell 7.15 Sompast algav sõit. Hiljem on neid jäneseid ka, aga vähem, kinnitavad kontrolörid. "Tõstame välja, sunnime piletit ostma," kirjeldab Maslov. "Aga neile see eriti ei mõju. Siin saab korda majja luua ainult koos politseiga, kel on õigus piletita sõitjat trahvida. Meie aga tugevdame omalt poolt sellel liinil kontrollimist."

Bussijuht ei tule toime

Järve Bussipargi transpordiosakonna juhataja Vitalia Bassarada sõnul on taolised reisijad 15. liinil eriti ohtlik seltskond. Nad käituvad nii ülbelt, et küsimuse alla satub juhi ohutus.

Juhil ei ole lihtsalt võimalik nendest jagu saada, tal ei ole selliste reisijatega tegelemiseks aega ja see pole ka ohutu. Bassarada sõnul võib juht äärmisel juhul kasutada pipragaasi, aga see võib hiljem tähendada, et tal tuleb oma tegu õigustada.

"Me hoiame oma juhte. Seepärast palusime Kohtla-Järve linnavalitsusel pöörata probleemile tähelepanu ja tugevdada sellel liinil kontrolli," märkis Bassarada.

20 minutit õudust

Pikki aastaid 15. liini kasutanud Niina Kohtla vallast leiab, et see on linna kõige probleemsem liin ja seal tuleks bussijuhtidele kahjulike töötingimuste eest juurde maksta.

"Narkomaanid trügivad bussi kambakesi, piletita, on räpased, haisevad. Märkust ei julge neile teha," jutustab naine. "Sõimavad nii, et pane kõrvad kinni. Aga bussis sõidab ka lapsi. Sõita Sompast Jõhvi või Jõhvist Sompasse on 20 minutit kestev õudus - niivõrd talumatu on nende käitumine."

Tuleb politsei kutsuda

Kohtla-Järve linnavalitsuse transpordiosakonna spetsialist Andrei Poludetkin leiab, et uimastisõltlaste säärane käitumine bussis on karistamatuse vili. Tema arvates on võimalik kord majja lüüa vaid ühel moel: kutsuda politsei. Seda tuleks teha vähimagi käitumisnormide rikkumise korral ühistranspordis.

"Seda võib peale bussijuhi teha ka iga reisija, praegu on kõigil telefonid," nendib Poludetkin. "Sellistele inimestele tuleb vastu astuda. Isiklikult kogemusest narkosõltlastega võin öelda, et kui neile vastu astuda, hakkavad nad ise kartma."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles