Narva keskerakondlikku koalitsiooni ühe poliitiku lahkumine ei nõrgestanud

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolikogu liige Vadim Orlov teatas esmaspäeval valimiskomisjonile oma lahkumisest.
Narva linnavolikogu liige Vadim Orlov teatas esmaspäeval valimiskomisjonile oma lahkumisest. Foto: Ilja Smirnov

Narvat valitsev keskerakondliku vaimuga koalitsioon püsib kindlalt, hoolimata Vadim Orlovi lahkumisest linnavolikogust. Orlov teatas eile ajakirjandusele, et ta ei taha kuuluda poliitiliste marionettide sekka.

2003. aastast Keskerakonda kuuluv Vadim Orlov esitas 10. detsembril Narva valimiskomisjonile avalduse, milles teatas linnavolikogu liikme kohustuste peatamisest. Sellele järgnenud kommentaaris portaalile rus.err.ee ütles poliitik, et ei taha enam raisata aega istungitele, kus volikogu liikmetega manipuleerivad tundmatud jõud. "Ma ei pea otstarbekaks kulutada aega saadikute ja komisjonide kasututele koosolekutele, sest seal ei võeta vastu lõplikke otsuseid, vaid manipuleeritakse saadikutega nagu marionettidega."

Üks kahekümne kahest

Vadim Orlov juhib Narva tööstus- ja logistikaparki riikliku sihtasutuse Ida-Virumaa Tööstusalade Arendamine struktuuris. Ühtlasi kuulub ta mittetulundusühingu Baltic Consulting juhtkonda. MTÜ vahendab tööjõudu Narvast Venemaale - Ivangorodi autotööstuse detailide tehasele. 1999. ja 2009. aastal valiti Orlov Narva linnavolikogusse.

Volikogust lahkunud Orlov kuulus koalitsiooni moodustanud 22 saadiku hulka (kokku on Narva volikogus 31 liiget). Linna valimiskomisjoni eilse otsuse alusel sai lahkunud Orlovi asemel volikogu liikmeks Nikolai Kulikov - Narva perearst, kogenud omavalitsuspoliitik, kes kandideeris Narva linnavolikogusse 2009. aastal Keskerakonna nimekirjas. Seda arvestades võib vähemalt eeldada, et Kulikov liitub samuti enamuses oleva koalitsiooniga ja seega arvuliselt viimane midagi ei kaota.

Orlovi lahkumine iseenesest üllatav ei olnud, kuid ei paista ka allesjäänuid eriti kurvastavat. Näiteks Narva linnavolikogu liige Aleksei Mägi, kes on esindanud omal ajal nii Ühinenud Vasakparteid kui Rahvaliitu ja kes praegu kuulub kohalikku keskerakondlikku koalitsiooni, kinnitas, et nende poliitiline liit on tänini vankumatu. Orlovi lahkumises näeb Mägi probleemi vaid ühele inimesele - Orlovile endale. Mägi arvatetes ei tasu teha sellest kaugeleulatuvaid järeldusi. "Siin on ilmselt mängus mingi isiklik konflikt," oletas ta.

Marionetiks nimetamine on solvav

Orlovi sõnadesse marionettideks olemise kohta suhtub Aleksei Mägi pehmelt öeldes kriitiliselt.

"Sellega ta solvas saadikuid ja oma koalitsioonikaaslasi. Oleme ikkagi linnavolikogu liikmed, kes kuuluvad koalitsiooni, me töötame ja üritame saavutada kokkuleppeid. Tõsi, meil on erisugused huvid ja arvamused, kuid sellegipoolest oleme üks meeskond," kinnitas Mägi.

Samas võtmes arutleb Narva linnavolikogu esimees, keskerakondlane Aleksandr Jefimov, kes leiab, et Orlovi lahkumise tingisid pigem emotsioonid kui faktid.

"Vadim teab oivaliselt, et kollegiaalsete otsuste vastuvõtmine ei ole kunagi kerge: see ei juhtu alati esimesel katsel, vaid on tihti keeruline ja põhjustab vaidlusi. Väita, et keegi manipuleerib kellegagi, et linnavolikogus pole midagi teha, on pigem emotsioonide väljendamine. Niisugune üldistus, et oleme kõik marionetid, mind isiklikult solvab. Sõltume linnavolikogus ju kõik üksteisest, sõltume valijaist ja olukorrast. Sellepärast ei pea meid marionettideks nimetama," ütles Jefimov. "Kui on probleem, tuleb seda lahendada, mitte ära minna," lisas ta.

Linnavolikogu esimehe sõnul selgitas Orlov talle oma seisukohta eravestluses. "Tema selgitused mind üldsegi ei rahuldanud ja ma jäin oma arvamuse juurde, et siin on põhjuseks kas emotsioonid või mingid kaugele ulatuvad plaanid ja arvestused," märkis Jefimov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles