Stalnuhhin süüdistab kaht Narva ametnikku korruptsioonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Stalnuhhin tegi Narva ametnike tegevuse kohta riigikogu kõnetoolist pöördumise nii sise- kui justiitsministri poole.
Mihhail Stalnuhhin tegi Narva ametnike tegevuse kohta riigikogu kõnetoolist pöördumise nii sise- kui justiitsministri poole. Foto: Ilja Smirnov

Keskerakondlasest riigikogu liige kasutas esmaspäeval parlamendi kõnetooli, et pöörduda justiits- ja siseministri poole kaebusega, et tema arvates on kaks Narva ametnikku hakkama saanud korruptiivse teoga, kuid prokuratuur ei tee midagi.

Kasutades vaba mikrofoni, teatas kunagine Narva volikogu esimees Mihhail Stalnuhhin, et tänavu 28. juunil otsustas Narva volikogu kaotada linnavara- ja majandusameti kommunaalosakonna, ent päev enne seda vormistas ameti juht Tamara Luigas osakonna juhatajana tööle Riho Sillari.

"Linnaametnik, kes mitu kuud teadis, milline otsus võetakse vastu 28. juunil, pani 27. juunil  - juriidiliselt on kõik korrektne, jokk-skeem - oma, ma ei tea, kas sõbra või tuttava või sugulase ametisse, kust teda pidi linnavalitsus paari päeva pärast vallandama," kõneles Stalnuhhin. Tema sõnul ei saanud aga Sillarit vabastada enne kui septembri keskel, sest nii Luigas kui Sillar jäid juuli algul haiguslehele ning hiljem maksti Sillarile ametist vabastamisel töötasu, töövõimetus- ja puhkusehüvitist kokku üle 7000 euro.

Pöördumine ministrite poole

"Linn oli absoluutselt veendunud, et tegemist on sulitembuga, et see on seesama skeem, kus teatakse, et kohe tuleb koondamine, ja võetakse paariks päevaks tööle inimene, et ta saaks kõik need puhkusetoetused jne," sõnas riigikogulane. Linn pöördus tema sõnul prokuratuuri, ent uurimisasutused menetlust ei alustanud.  "Selles riigis on politseil ja prokuratuuril ükskõik: valetatakse, tehakse sohki, sulid jagavad teineteisele raha, kõigil on ükskõik. Nii et mina arvan, et siin on tegemist siiski võimaliku korruptsioonijuhtumiga ja ma veel kord siit sellelt tribüünilt kutsun üles sise- ja justiitsministrit pöörama tähelepanu sellele juhtumile," rääkis Stalnuhhin.

Riho Sillar lükkas Stalnuhhini süüdistused tagasi, öeldes, et tegelikult otsivad Narva linnavõimud lihtsalt kõikvõimalikke mooduseid ebamugavaks muutunud Tamara Luigasest lahtisaamiseks.

Sillar, kellele see koondamine Narva linnavalitsusest oli juba teistkordne, sõnas, et sattus linnavalitsusse taas Luigase palvel.  "Senine kommunaalosakonna juht oli esitanud lahkumisavalduse, ja ta oli ametisse võetud hoopis arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ametisse. Tema ametisse nimetamine toimus juba 14. juunil, " rääkis ta, lisades samas, et volikogu otsus, mis muutis linnavalitsuse ametiasutuste struktuuri ja koosseise, võeti vastu alles 28. juunil.

Sillari sõnul Stalnuhhin vassib, väites, et Luigas oli juba mitu kuud varem teadlik 28. juunil toimuvatest muudatustest. "Luigast kui ebasobivat isikut ei kaasatud üldse uue struktuuri eelnõu aruteludesse, mis on samuti pretsedenditu juhtum. Nii polnud tal temal enda sõnul mingit ülevaadet sellest, mis toimub."  Nii läks endine kommunaalosakonna juht enda sõnul 2. juulil ametisse, kus sai töötada vaid kolm päeva. "Tervis ütles lihtsalt üles, vana viga - selg - ütles nii kapitaalselt üles, et olin mitu nädalat õigupoolest liikumisvõimetu," kinnitas Sillar.

28. juuni volikogu otsus on halduskohtus vaidlustatud. "Ja linn eeldatavalt kaotab kõik need koondamisvaidlused ja ühes sellega ka hirmkallitele advokaatidele makstud tasud. Vot see raha tuleb küll linnaelanike taskust!" kinnitas Sillar.

Koondamist pakkusid linna juristid

Sillari sõnul pakkus talle koondamise välja linnavalitsuse juriidiline teenistus. "Mina pakkusin neile, et kui nad leiavad, et Luigas on rikkunud minu ametisse võtmisel mingeid reeglid, siis lõpetamegi suhte sellel alusel. Nemad ei olnud sellega nõus ja läksid välja koondamise peale, mis tegelikult osutus kallimaks. See on aga juba nende probleem. Mina ei tunne siin endal mingit süüd."

Sillari arvates võib temavastaste rünnakute taga olla kättemaksuiha.

"Olin ju minagi linnapea Tarmo Tammiste võltsimisasjas tunnistaja, nagu ka Stalnuhhin. Üks rääkis tõtt, teine vassis ja kokkuvõttes vassis enamik tunnistajaid," sõnas Sillar, öeldes, et esimest korda koondati ta linnavalitsusest selle eest, et ta julges vastu seista linnavara kantimisele.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk ütles, et Narva linnavalitsus esitas tänavu  26. septembril politseile avalduse alustada menetlust Tamara Luigase suhtes ja kui politsei keeldus, pöörduti prokuratuuri.

"Tutvunud kogutud materjalide ja kaebusega, leidis ringkonnaprokurör, et esitatud kaebusest ja asja materjalidest ei nähtu kriminaalmenetluse alust. Ringkonnaprokurör nõustus kriminaalmenetluse alustamata jätmise teates toodud seisukohaga, et Tamara Luigase tegevuses võivad esineda distsiplinaarsüüteo tunnused, kuna ta jättis oma töökohustused täitmata," lisas Luuk.

Narva on otsuse vaidlustanud riigiprokuratuuris, kes pole seni seisukohta võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles