Konkurentsiamet pole uut kütte hinda kooskõlastanud?

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsiasi on, et sellise hinnaga nagu praegu Kohtla-Järvel ja Jõhvis kaua enam ei saa. Lahtine on vaid, kas järsk hinnatõus toimub jaanuari alguses või veidi hiljem. 
Tõsiasi on, et sellise hinnaga nagu praegu Kohtla-Järvel ja Jõhvis kaua enam ei saa. Lahtine on vaid, kas järsk hinnatõus toimub jaanuari alguses või veidi hiljem. Foto: Peeter Lilleväli

VKG Soojus teatas novembri lõpus avalikkusele, et konkurentsiamet kinnitas alates 1. jaanuarist Kohtla-Järvel, Ahtmes ja Jõhvis uueks kaugkütte hinnaks 55,54 eurot megavatt-tunni kohta, konkurentsiameti teatel on aga otsus alles vormistamisel, mis võib tähendada hinnatõusu edasilükkumist.

Kui VKG Soojuse väide uue hinna kooskõlastamisest vett peaks pidama, tuleb Kohtla-Järve Järve linnaosas hakata toasooja eest maksma senisest 60 protsenti ning Ahtme linnaosas ja Jõhvis 19 protsenti rohkem. Ahtmes ja Jõhvis toimuks kaugkütte kallinemine seekord väiksema sammuga vaid seetõttu, et seal on erinevalt Järvest viimase paari aasta jooksul juba mitu hinnatõusu olnud. 

Otsus alles vormistamisel

Konkurentsiameti kodulehel on olemas tabel, kus on avaldatud konkurentsiametiga kooskõlastatud Eestis tegutsevate soojatootjate piirhinnad. Lisaks kehtivatele hindadele on seal eraldi lahter ka uute kooskõlastatud hindade kohta koos sellekohase otsuse numbri ja kuupäevaga.  VKG  Soojuse real oli eileõhtuse seisuga uute hindade lahtris tühjus. See peaks tähendama, et konkurentsiamet ei ole uut hinda siiani kooskõlastanud.

Konkurentsiameti kaugkütteosakonna juhataja Mare Karotamm kinnitaski eile Põhjarannikule, et otsus VKG Soojuse hindade kooskõlastamiseks on alles vormistamisel. Selleks kuluvad veel mõned tööpäevad, kuna koos hinna kooskõlastamisega tuleb VKG Soojusele vormistada ka uus tegevusluba, sest muutub kaugküttepiirkond. 

VKG Soojuse juhatuse liige Andres Veske on aga veendunud, et firma ei valetanud tarbijatele, kui kinnitas novembri lõpus, et konkurentsiamet kooskõlastas hinna. "Hinna puhul oli meil kooskõlastus olemas. Me ei oleks ju hakanud inimestele kuulutama uut hinda, kui seda poleks kinnitatud," väitis Veske, lisades, et tegevusluba on tõepoolest veel vormistamisel. 

Olulised kaks senti

Samas on VKG Soojuse poolt  novembri lõpus välja hüütud ja nüüd konkurentsiametis vormistamisel oleval hinnal kahesendine erinevus. Mare Karotamme sõnul läheb kinnitamisele hind 55,52 eurot megavatt-tunni kohta. Ka Veske möönab seda erinevust. See tähendab aga, et tegu ei ole sama hinnaga, mis novembri lõpus avalikustati. 

Need kaks senti võivad osutuda otsustavaks teguriks, et määrata kindlaks kuupäev, millest uus hind kehtima tohib hakata.  Kaugkütteseaduse kohaselt peab soojusettevõtja avalikustama oma võrgupiirkonnas soojuse piirhinna vähemalt üks kuu enne selle kehtima hakkamist. 

Mare Karotamm ei osanud öelda, kas hinda võib avalikustada enne selle ametlikku kooskõlastamist ja kas see läheb arvesse, kui ta erineb hiljem täpsustatud hinnast. "Selles peame juristidega nõu pidama," jättis ta eile lahtiseks vastuse küsimusele, kas VKG Soojus peab uuesti teavitama hinnatõusust ja kas sel juhul saaks uus hind hakata kehtima alles jaanuari lõpust.

Andres Veske oli aga enesekindel, et uut avalikustamist pole vajadust teha. "Paraku ei saa ma tarbijatele anda lootust, et jaanuari algusest hinnatõusu ei tule," sõnas ta. 

IRLi liikmed nõuavad oma juhtidelt selgitust 

Järsk hinnatõus on tekitanud suurt meelehärmi Kohtla-Järve korteriühistutes, mille esimehed on kaalunud ka protestiaktsioonide korraldamist.

Eile saatis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Kohtla-Järve osakonna juhatus oma partei esimehele Urmas Reinsalule ja majandusminister Juhan Partsile kirja. Selles meenutatakse erakonna juhtfiguuridele, et kodukulude alandamine oli viimastel riigikogu valimistel  üks IRLi olulisemaid lubadusi. "Paraku kalduvad monopole kontrollivad riigiorganid tihti esindama pigem ettevõtete, kui tarbijate huve," mainitakse kirjas ja tehakse Juhan Partsile ettepanek kontrollida, kuivõrd õigustatud on olnud  tema haldusalas oleva konkurentsiameti poolt Kohtla-Järve soojuse hinna kooskõlastamine. 

IRLi Kohtla-Järve osakonna juht Janek Raik ütles, et ei oska hinnata, kas selline kiri võib hinnatõusu vähendada. "Kuid selge on, et selline  hinnatõus oleks tugev majanduslik löök suuremale osale Kohtla-Järve elanikele ja selle vastu tuleb midagi ette võtta," sõnas Raik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles