«Peeter Esimene» müüb internetis ilmselt kalmudest riisutud eesti muinasehteid

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Väidetavalt Jõhvis elav mees müüb internetioksjonil esemeid, mis ekspertide sõnul saavad pärineda vaid muinaskalmest ega tohiks mingil tingimusel müügil olla.

Muinsuskaitseamet algatas menetluse müüki pandud ehete päritolu väljaselgitamiseks.

Osta.ee oksjonil on müügis paarkümmend muinasaegset ehet, mis viitavad muinsuskaitseameti spetsialisti hinnangul hauapanustele. Nende müüja varjub kasutajanime Petr 1 taha ja märgib oma asukohaks Ida-Virumaa. Tema ülejäänud oksjonitel on müügiks vanad mündid. Need asjaolud kokku viitavad, et tegu võib olla metallidetektoriga jahti pidava „hobiarheoloogiga”, kes võis avastada muinasaegse haua ja selle siis rüüstata. Kultuuriväärtuslike leidude loata müük on seadusega keelatud ja selle eest võib kuni viieks aastaks vangi minna.

Eesti Päevaleht teatas oksjonist muinsuskaitseametile, kust kinnitati, et leid ei üllata. „Me jälgime, mis Osta.ee-s toimub ja kui on ebaseadusliku müügi kahtlus, siis oleme esitanud politseile avaldusi. Politsei menetleb neid ning selgitab välja isikud, kes kultuuriväärtuslikke leide müüvad. Menetlusi on alustatud omastamise paragrahvi alusel, kuna kultuuriväärtuslikud leiud kuuluvad leidmise hetkest riigile,” selgitas muinsuskaitseameti õigusnõunik Liisi Mets. „Meil on väga kahju selliseid asju näha ja leida ning me ei soovi üldse sellist menetlust, sest tegelikult on olemas süsteem, kus maksame leiutasu taolise leiu leidjale,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles