Liitumine suuri lisakulusid kaasa ei too

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse kirik ja kalmistu, mida omavalitsused juba praegu jagavad, on üks uue omavalitsuse prioriteetseid investeeringuobjekte.
Lüganuse kirik ja kalmistu, mida omavalitsused juba praegu jagavad, on üks uue omavalitsuse prioriteetseid investeeringuobjekte. Foto: Matti Kämärä

Lüganusele, Maidlale ja Püssile on ühinemisettevalmistuse suurimaks rahaliseks kuluks 150eurone panus infolehe kojukandesse, ülejäänud ettevalmistamisega seotud kulud - ekspertide palkamine, kes aitavad kaasa ühinemislepingu sünnile ja analüüsidele - kannab riik. 

Kolm omavalitsust, kel on plaanis järgmisel nädalal rahvakoosolekud korraldada, andsid sellel nädalal välja infolehe, mille postkastidesse jõudmine on õigupoolest ainus kulu, mis ettevalmistamisel oma eelarvest tehakse - ülejäänu ehk inimeste tööpanus ettevalmistusprotsessis mingeid lisakulutusi kaasa ei too.

30 protsenti oleks hea tulemus

Ehkki peale infolehe on kavas veel mitmeid ühinemisega seotud tegevusi - rahvakoosolekud kolmes omavalitsuses ning rahvaküsitlus -, ei tähenda need ettevalmistused väljaminekuid valla- või linnaeelarvest. Suurem osa omavalitsuste panusest on eelkõige komisjonides olevate ja läbirääkimistega seotud inimeste ajakulu. "Aga see on asi, mida inimesed oma tööajast teevad, mistõttu ei ole võimalik konkreetseid rahalisi kulutusi mõõta," ütles Maidla vallavanem Hardi Murula.

Suurem kulu, mis ühinemisega seotud, on ekspertide palkamine. See on aga riigi panus liitumisse. Lisaks sellele annab riik veel toetust 40 eurot iga uue omavalitsuse elaniku kohta, mis tähendab, et liituvad omavalitsused saavad  ligikaudu 140 000 eurot, mis suunatakse omavalitsuse arendusse. "Kindlasti ei ole see raha, millega hakatakse maksma jooksvate kulutuste eest, vaid pigem läheb see meie prioriteetsete investeeringute tarbeks," kinnitas Murula.

Millised on prioriteetsed investeeringud, millised on uue omavalitsuse arengusuunad ning uus struktuur, tutvustatakse seitsmel rahvakoosolekul järgmise nädala jooksul.

Kui rahvarohkeks koosolekud, kus peale kolme omavalitsuse liitumisettevalmistuste tegijate on ka riigi palgatud eksperdid, kujunevad, on raske ennustada. Murula sõnul loodavad nad, et inimesed tulevad oma küsimustele vastuseid saama. "Pigem on küll nii, et kui arengute ja otsustega ollakse rahul, siis koosolekule arvamust avaldama ei tulda, kuid me loodame, et tekib arutelu, tänu millele saavad inimeste küsimused vastuse," lisas ta.

Rahvakoosolekutel saab kohapeal täita ka küsitluslehe, kus oodatakse vastust küsimusele, kas liitumist pooldatakse või mitte, ning oodatakse avaldama arvamust, kas uue omavalitsuse nimi võiks olla Lüganuse või Purtse.

"Juhul kui me saame 30 protsendi rahva arvamuse teada, on see väga hea tulemus," ütles Murula.

Suunad ja sihid selgeks

Pärast seda kui rahval on kahe nädala jooksul võimalik nii koosolekutel kui rahvaküsitlusel oma meelsust näidata, läheb tööjärg uuesti komisjonide ja volikogude kätte, sest hakkab ühinemislepingu ettevalmistamine.

Murula sõnul on ühinemislepingud, mida teised omavalitsused on seni Eestis koostanud, väga erinevad: osa neist on väga napi- ja üldsõnalised, teised väga põhjalikud. "Selge on see, et väga detailselt lepingus kõike punkte ja samme läbi käia me ei suuda, kuid eesmärgiks on saada sisukas dokument, mis annaks uuele omavalitsusele esimesed sihid ja suunad, et pärast valimisi, kui uus omavalitsus peaks sündima, ei tekiks peata olukorda, kus ei teata, mida edasi teha," ütles ta.

Ühinemislepingu sisu kohta saavad parandusi ja ettepanekuid teha kõigi kolme omavalitsuse volikogud. Otsus liitumise kohta tehakse 11. aprillil, kui kolmes omavalitsuses toimuvad erakorralised volikogu istungid, kus päevakorras on vaid liitumist puudutav punkt.

Ühinemist tutvustavad rahvakoosolekud

* Lüganuse vallas: 28. jaanuaril kell 18 Purtse teabetoas, 31. jaanuaril kell 18 Varja raamatukogus, 3. veebruaril kell 12 Lüganuse rahvamajas.

* Maidla vallas: 29. jaanuaril kell 18 Soonurme raamatukogus, 30. jaanuaril kell 18 Oandu külastuskeskuses, 3. veebruaril kell 14 Maidla rahvamajas.

* Püssi linnas: 3. veebruaril kell 16 Püssi kultuurimajas.

* Koosolekul saab kohapeal täita ka küsitluslehe.

* Rahvaküsitlus toimub 4.-10. veebruarini valla- ja linnavalitsuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles