Stalnuhhin võrdles ministrit pannil sipleva kalaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin süüdistab kahte endist linnaametnikku korruptsioonis ning on pahane õiguskaitseasutuste peale, et need ei näe kuritegu ning keeldusid kriminaalasja alustamast.
Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin süüdistab kahte endist linnaametnikku korruptsioonis ning on pahane õiguskaitseasutuste peale, et need ei näe kuritegu ning keeldusid kriminaalasja alustamast. Foto: Ilja Smirnov

Ida-Virumaalt valitud keskerakondlasest riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin vihastas sel esmaspäeval siseminister Ken-Marti Vaheri peale, kui too ütles, et tal pole volitusi anda hinnanguid justiitsasutuste tegevusele.

Endine Narva volikogu esimees Mihhail Stalnuhhin võttis sel nädalal parlamendis taas sõna Narva linnavalitsuses toimunud loo asjus, kus mullu 28. juunil otsustas Narva volikogu kaotada linnavara- ja majandusameti kommunaalosakonna, ent päev enne seda vormistas ameti juht Tamara Luigas osakonna juhatajana tööle Riho Sillari, kes pärast seda jäi aga haiguslehele.

Stalnuhhin kaebas, et linn kaotas seeläbi enam kui 7200 eurot ning kuigi linnakantselei pöördus avaldusega nii politsei, Viru ringkonnaprokuratuuri kui ka riigiprokuratuuri poole, keeldusid kõik kolm instantsi kriminaalasja alustamisest, sest ei näinud selleks alust. Sellega seoses tahtis riigikogulane saada siseministrilt sellele loole hinnangut ning teada saada, kas see on juriidiliselt korrektne.

Vaher: ma pole batjuška

Ken-Marti Vaher ütles, et kolm instantsi on asjaga tegelnud ja leidnud, et midagi kriminaalset siin pole. Kui aga Narva linn leiab, et on kahju saanud, võib ta pöörduda kahjunõudega kohtusse.

"See, kui te mulle esitate küsimused ja mainite siin mingit kõrget ametnikku, kes võtab tööle kellegi teise ametniku ametikohale, mis koondatakse kolm päeva pärast mainitud isiku töölevõtmist, siis niimoodi, lihtsalt peale vaadatuna tundub see küll väga kummaline, ma nõustun teiega täiesti. Aga anda hinnanguid, mida Eesti Vabariigis annavad konkreetsed ametkonnad, kes on selleks loodud /.../. Eesti Vabariigis ei ole tegemist ühes või teises kohas olevate batjuška'tega, kelle poole kõik pöörduvad, kui ühe või teise ametkonna otsusega ei olda rahul," sõnas Vaher.

Stalnuhhin ütles seepeale, et ta ei saanud ministrilt vastust ühelegi oma küsimusele "ja härra minister keerutab nagu kala pannil".

Seepeale süüdistas Stalnuhhin Vaherit Keskerakonna tagakiusamises, meenutades partei peasekretäri Priit Toobali juures korraldatud läbiotsimist ning rääkides, kuidas pedofiilias süüdi mõistetud IRLi liikme Kaur Hansoni asja enne valimisi varjati.

Allik: Stalnuhhin paljastagu tegelikke korruptante

Seejärel tuli kõnepulti samuti Ida-Virumaalt valitud saadik, sotsiaaldemokraat Jaak Allik, kes avaldas Stalnuhhinile tunnustust, et see on asunud võitlema korruptsiooniga Narva linnavalitsuses.

"Seni on sellega tegelnud vahelduva eduga mitmed õiguskaitseorganid. Kui nüüd ka linna peremees, kes härra Stalnuhhin ju paljude narvalaste arvates on, asub ise korruptsiooniga võitlema, siis võib peagi edu loota," rääkis Allik.

Saadiku sõnul läks aga esimene Stalnuhhini katse süüdistada Alliku parteikaaslast Tamara Luigast korruptsioonis, untsu.  "Härra Stalnuhhin asus paljastama proua Tamara Luigast, kes Narva linnavalitsuse linnavara ja majandusameti direktorina töötades on Narvas viimasel aastal saanud tuntuks kui korruptsioonimaiguliste tehingute paljastaja ja ka sellesisuliste tunnistuste andja. Aga sellest ei maksa lasta ennast heidutada - seda juhtub, kui asja hakatakse otsima sealt, kus on valge, mitte aga hämaratest paikadest. Kõnekäänd ütleb, et parem hilja kui mitte kunagi, ja ma tahaksin soovida härra Stalnuhhinile tema vajalikus tegevuses meelekindlust, küllap siis ka tõelised korruptandid saavad päevavalgele tiritud," rääkis Allik.

Kui Stalnuhhin möödunud aasta lõpus riigikogu kõnetoolist Luigast ja Sillarit korruptsioonis süüdistas, kirjutas Sillar riigikogu esimehele Ene Ergmale kirja, kus ta kurtis, et tavainimene on kaitsetu selliste rünnakute ees, mis parlamendi kõnetoolist sel kombel maha hüütakse.

Sillar lükkas kõik süüdistused tagasi ning selgitas Stalnuhhini käitumist kättemaksuihaga. "Olin ju minagi linnapea Tarmo Tammiste võltsimisasjas tunnistaja, nagu ka Stalnuhhin. Üks rääkis tõtt, teine vassis ja kokkuvõttes vassis enamik tunnistajaid," rääkis Sillar Põhjarannikule linnapea suhtes käivitatud kriminaalasjast, kus ta kahes kohtuastmes õigeks on mõistetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles