Inimesed andsid ühinemisele rohelise tee

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaküsitlusel osalenud inimeste otsusega saab uus omavalitsus endale vana kihelkonnakeskuse järgi nimeks Lüganuse.
Rahvaküsitlusel osalenud inimeste otsusega saab uus omavalitsus endale vana kihelkonnakeskuse järgi nimeks Lüganuse. Foto: Peeter Lilleväli

Üle nädala aja toimunud rahvaküsitlus näitas, et kolme omavalitsuse - Püssi, Lüganuse ja Maidla liitumist pooldavad kõigi kolme omavalitsuse elanikud. 

Kõigis kolmes liitumist ette valmistavas omavalitsuses nädal aega toimunud rahvaküsitluses osales küll veidi alla 15 protsendi kogu piirkonna elanikest, kuid see andis liitujatele siiski tunnistust, et nende valitud suund on õige: liitumist toetas Maidlas 61, Lüganusel 83 ning Püssis lausa rohkem kui 97 protsenti küsitlusel osalenud inimestest.

Vastu hääletamist peaks põhjendama

Püssi, kus rahvaküsitlusel osalenud 119 inimesest oli liitumise vastu vaid kolm, on varemgi näidanud üles valmisolekut ühinemiseks. Ka ühinemiseelse uuringu jaoks tehtud küsitlusel oli Püssis neid, kes pooldasid liitumist, naaberomavalitsustest rohkem. "Ma usun, et see tulemus on volikogule otsustuseks hea alus," ütles Püssi linnapea Enno Mägar, kelle sõnul on kurb, et nii väike osa inimestest tuli oma arvamust avaldama, kuid pildi inimeste eelistusest see siiski annab ja pigem tasub uskuda, et need inimesed, kes küsitlusel ei osalenud, on pigem poolt kui vastu.

Lüganusel hääletamas käinud 134 inimesest oli vastu 22. "Minule annab see tulemus küll kindlust juurde," ütles Lüganuse vallavanem Arno Rossman, kelle sõnul on rahvahääletuse tulemus volikogu jaoks küll ainult soovitavat iseloomu, kuid kui inimeste poolt volikogusse valitud saadik otsustab rahva tahte vastu, siis peaks ta seda ka korralikult põhjendama.

Kui ühinemiseelne uuring näitas, et Maidlas on inimesed pigem liitumise vastu, siis nüüd korraldatud rahvaküsitlus näitab, et pigem ollakse ka seal ühinemise poolt, ehkki ühinemise pooldajate hulk on seal väiksem kui naaberomavalitsustes, on siiski selgelt üle poole ehk 61,6 protsenti osalenutest ühinemise poolt.

Nime puhul üksmeel veel suurem

Kui kolme omavalitsuse peale pooldas liitumist ligi 80 protsenti rahvaküsitlusel osalenutest, siis nimevalikul oli see protsent veel kõrgem - ligi 90 protsenti inimestest eelistaks uue omavalitsuse nimena näha Lüganust. Kui liitumise pooldamine või mittepooldamine oli volikogule soovitava iseloomuga, siis valla nime puhul oli otsustavaks just inimeste tahe, mistõttu hakkab võimalik uus omavalitsus kandma nime Lüganuse vald.

Kolme omavalitsuse rahvaküsitluse tulemused kinnitavad kõik kolm volikogu veel selle kuu jooksul. Veebruari volikogu istungil tutvustatakse volikogu liikmetele ka ühinemislepingut, mis alates 15. veebruarist on kolm nädalat avalik, et nii volikogu liikmed kui piirkonna elanikud saaksid sinna teha parandus- ja muudatusettepanekuid. Pärast seda viivad komisjonid muudatused ühinemislepingusse sisse ning märtsis arutavad volikogud liitumislepingu heakskiitmist.

11. aprillil kogunevad kõik kolm volikogu erakorralisele istungile, kus hääletatakse ühinemise poolt või vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles