Vallandatud bussifirma juht sai kaasa poole aasta palga

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanislav Sorokin on Narva munitsipaalbussifirmat juhtinud viimased kolm aastat. Praegu pole ettevõtte majanduslik olukord kiita ning linnavalitsuse kontrollid on tuvastanud seal rikkumisi.
Stanislav Sorokin on Narva munitsipaalbussifirmat juhtinud viimased kolm aastat. Praegu pole ettevõtte majanduslik olukord kiita ning linnavalitsuse kontrollid on tuvastanud seal rikkumisi. Foto: Ilja Smirnov

Juba pikemat aega majanduslikes raskustes sipleva ASi Narva Bussiveod nõukogu vabastas ametist juhatuse liikme Stanislav Sorokini, kellega alles mõned kuud tagasi pikendati töölepingut kolme aasta võrra. Samas määrati talle hüvitiseks poole aasta palk. 

Asjaosalised on ootamatu vallandamise põhjustes rääkides kidakeelsed. Teada on, et Sorokini vallandamine langes samasse aega, mil linnavalitsuse erikomisjon oli lõpetamas linnale kuuluvas ettevõttes kontrollauditit. Kontrolli esialgsed tulemused saadeti ettevõttele selle nädala alguses,  kuid 5. märtsil ilmus äriregistrisse kanne, et ASi Narva Bussiveod juhatusest on välja arvatud Stanislav Sorokin, kes juhtis ettevõtet 2009. aasta lõpust.

Audit tuvastas rikkumisi

Erikomisjoni juhtinud aselinnapea Natalja Šibalova kinnitas, et auditi esialgsed tulemused on esitatud bussiettevõtte juhtkonnale ja neilt oodatakse selgitusi.    

"Rikkumisi on küll tuvastatud, kuid ma ei tahaks üksikasju veel kommenteerida," ütles Šibalova, kinnitades, et kui kontrollakt lõplikult vormistatakse, siis ei varjata seda avalikkuse eest. Tulemused tehakse teatavaks märtsi lõpus.

Sorokini vallandamise kohta ütles Šibalova: "Ka mulle oli see ootamatu." Ta  kinnitas, et ei tea, miks munitsipaalaktsiaseltsi nõukogu sellise otsuse vastu võttis.

ASi Narva Bussiveod nõukogu esimees ja linnavolikogu liige Sergei Nikitin ütles Põhjarannikule, et raske on hoobilt hinnata ettevõttele saadetud kontrollakti sisu: "Peab süvenema."

Sellele vaatamata tunnistas Nikitin, et Sorokin tagandati osalt kontrolli tulemuste tõttu. Ilmselt aimati selle tulemusi ette, ettevõtte majanduslik olukord on samuti kehv, mida nõukogu esimees ka tunnistab.

"See ei juhtunud aasta või poolega, vaid ajapikku. Aga pole hullu, ajame korda - me töötame selle kallal," räägib Nikitin. "Praegu peame oma töös rohkem sissepoole vaatama, muutma sisemist tegevuskava, samas kui Stanislav sõlmis enne palju lepinguid, uuendas bussiparki jne."

Ettevõtte suurima saavutusena Sorokini juhtimise ajal märkis nõukogu esimees Nikitin möödunud aasta aprillis sõlmitud 8 aasta pikkust veolepingut osadel maakonnaliinidel.

Niiöelda juriidilisi pretensioone Sorokini suhtes Nikitini sõnul praegu pole. Kui selleks peaksid ajendid ilmnema, siis peab endine juhatuse liige nende eest tema sõnul ka vastutama.

Suur hüvitis vaatamata võlgadele

Sorokini tagandamine oli üllatav  ka seetõttu, et 2012. aasta lõpus pikendas nõukogu temaga juhatuse liikme ametilepingut kolme aasta võrra. Miks kõigest mõned kuud hiljem leping üles öeldi? Nikitini sõnul tuli selline mõte  nõukogu liikmetelt.

Uueks juhatuse liikmeks nimetas nõukogu Eduard Easti, kes oli seni ametis sama firma tegevdirektorina ning on varem töötanud aastaid ka Ida-Viru maavalitsuses maasekretärina.

Kuigi Nikitin andis mõista, et nõukogu liikmed polnud Sorokini tööga rahul, määrasid nad talle siiski kuue kuu töötasu suuruse lahkumishüvitise. Nikitini sõnutsi nägi seda ette temaga sõlmitud ametileping.

Sorokin, kes tavaliselt hoidub kommentaaridest ajakirjandusele, ei vastanud ka eile kõnedele.

AS Narva Bussiveod on kolme viimase aasta jooksul saanud linnalt avaliku transporditeenuse osutamiseks ühistranspordiseaduse alusel ümmarguselt 2,57 miljonit eurot. Kõige rohkem ehk 1,08 miljonit eurot eraldati 2012. aastal. Ometi oli ettevõttes eelmisel aastal probleeme palga maksmisega töötajatele. Maksuvõlad moodustavad praeguse seisuga umbes 70 000 eurot, kuid on varasemaga võrreldes siiski  tasapisi vähenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles