Koolivaheaja teaduslaager täitus tundidega

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Roosileht juhendas, kuidas interaktiivsel tahvlil puslet kokku panna. Pusletükid pärinesid teaduslaagris osalejate grupipildist.
Mare Roosileht juhendas, kuidas interaktiivsel tahvlil puslet kokku panna. Pusletükid pärinesid teaduslaagris osalejate grupipildist. Foto: Peeter Lilleväli

TTÜ Virumaa kolledžis avastab kevadisel koolivaheajal teaduse põnevat maailma 60 koolilast, kellest noorimad käivad alles esimeses klassis. Tung tasuta laagrisse oli nii suur, et hulk soovijaid jäi ukse taha.

TTÜ Virumaa kolledži arendusdirektor Mare Roosileht ütles, et koolivaheajal õpib nende majas 60 koolilast, aga nõudlus on viis korda suurem. "Näiteks vene põhikooli rühm täitus nelja tunniga. See on täiesti uskumatu! Kahjuks pidid paljud pettuma, sest laborid seavad osalejate arvule oma piirid."

Tema hinnangul näitab suur huvi teaduslaagri vastu seda, et koolivaheajal pakutakse lastele vähe organiseeritud tegevusi. "Ka koolid ise võiksid vaheajal midagi korraldada," arvas Roosileht.

Tänuväärne publik

Kui põhikooliõpilastele on teaduslaagrit ka varasematel aastatel korraldatud, siis 1.-4. klassi teadushimulised lapsed pääsesid sinna esimest korda. "See on hämmastav, millise rõõmuga tegelevad meie õppejõud väikestega, sest on väga meeldiv näha säravaid silmi. Nad on hästi tänuväärne publik ja mõnusaks vahelduseks," rääkis Roosileht.

"Kolledži õppejõud räägivad koolilastele sellest, mis on mikromaailm ja kes seal elab ning milliste keemia- ja füüsikareeglitega puutume kokku igapäevases elus. Lisaks toimuvad robootika, multimeedia ja programmeerimise töötoad," selgitas kolledži turundus- ja kommunikatsioonijuht Anna Kaljusaar.

Laagri käigus toimub põhikooliõpilastele ekskursioon Lennusadamasse, kus külastajaid ootavad allveelaev Lembit, aurik-jäämurdja Suur Tõll, vesilennuk Short 184 ning teised elusuuruses eksponaadid. Algkooliõpilastele korraldatakse sõit Kohtla-Nõmme kaevandusparki-muuseumisse.

Väikesest peale

1. klassi õpilase Erik Küttise ema Merike Teelahk pidas teaduslaagrit tänuväärseks ettevõtmiseks.

"Poeg oli pärast esimest päeva väga elevil ja teatas: "Kujuta ette, ma oskan nüüd maja ehitada!". Ta teadis, et vundament tuleb ehitada kahe meetri sügavusele ja oli teinud majaplaani," rääkis Teelahk, kelle hinnangul pole esimese klassi juntsud teadusmaailmaga tutvuse sobitamiseks sugugi liiga väikesed. "Kuna Eesti Vabariik tahab olla innovaatiline, peaks sellega alustama juba lasteaias."

Teelahk lisas, et lapsed ei taha koolivaheajal tegevusetult kodus vedeleda, vaid teha midagi kooli- ja koduvälist ning teaduslaager kolledžimajas on selleks igati hea võimalus.

Kui praegu toimuvat laagrit rahastab Euroopa Sotsiaalfond, siis järgmise õppeaasta koolivaheaegade sisustamiseks esitas kolledž taotluse haridus- ja teadusministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles