Katri Raik on sotside volikogu esimehe kandidaat Narvas

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 1999. aastast Narva kolledžit juhtinud Katri Raik on siiani kohalikest valimistest hoidunud, kuid tunneb nüüd, et ei tohi enam kõrvalvaatatajaks jääda ega lasta Narva linna endisel viisil valitseda.
Alates 1999. aastast Narva kolledžit juhtinud Katri Raik on siiani kohalikest valimistest hoidunud, kuid tunneb nüüd, et ei tohi enam kõrvalvaatatajaks jääda ega lasta Narva linna endisel viisil valitseda. Foto: Matti Kämärä

Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik kandideerib sügisel Narva volikogusse sotsiaaldemokraatide nimekirjas, kuigi kuulub ise Isamaa ja Res Publica Liitu ega kavatse sealt välja astuda.

Kohe pärast seda, kui Narvas sai sel nädalal teatavaks, et Katri Raik otsustas kandideerida linnavolikogusse, hakkas tema e-posti aadressile potsatama mitmeid anonüümseid  ähvarduskirju. "Nendes anti üsna sõimaval ja ropul moel mõista, et minuga õiendatakse arveid, kui ma Narvast ei kao," rääkis Raik, kelle sõnul tuli taolise sisuga kirju talle ka mullu sügisel enne uue kolledžihoone valmimist.

Raik sõnas, et kavatseb seoses nende ähvarduskirjadega pöörduda ka politsei poole. "Samal ajal ei hakka ma kindlasti spekuleerima, kes ja mis põhjusel võiks olla nende kirjade saatja," ütles ta, märkides vaid, et on väga löödud, et keegi püüab selliste võtetega inimesi mõjutada.

Ei saa jääda kõrvaltvaatajaks

Alates 1999. aastast kaheaastase pausiga Narva kolledžit juhtinud Raik rääkis, et on ammu mõistnud, et tal on kolledžis rahulikum toimetada, kui ta ei sekku Narva kohalikku poliitikasse. "Aga samas ei pea ma Narva patrioodina õigeks jääda ka kõrvaltvaatajaks, kui näen, kuidas Narva elanike arv on langenud juba alla 60 000 ja linnast lahkujate seas on ka 30-35aastased inimesed. Linna tasandil on võimalik midagi põhimõtteliselt muuta siiski eelkõige volikogu kaudu," selgitas Raik oma kandideerimismotiive.

Katri Raik astus Isamaaliitu 2001. aastal ja mullu valis Isamaa ja Res Publica Liit ta oma erakonna aasta tegijaks. Sotside valimisnimekirjaga liitumist põhjendas Raik asjaoluga, et näeb Jevgeni Ossinovski eestvedamisel koostataval nimekirjal kõige reaalsemaid võimalusi Narva valitsemises mingeid muutusi kaasa tuua. "Ma ei kavatse IRList välja astuda, sest pean õigeks, et erakonda valitakse kord elus. Kohalikel valimistel ei peaks nimekirjad väga rangelt erakonnapõhised olema. See sotside nimekiri on ju samuti avatud nii teiste erakondade kui parteitutele inimestele," arutles Raik.

IRL ei taha mõista

Samas oli Raik murelik, et tema otsus ei ole mitmete IRLi  poliitikute poolt leidud mõistmist. "Esimeste reaktsioonide põhjal otsustades võivad suhted muutuda keeruliseks," tunnistas Raik. "Ühelt poolt olen andnud  Jevgeni Ossinovskile lubaduse kandideerida, aga samas on mu oma erakonna inimesed selles pettunud."

IRLi Ida-Virumaa piirkonna juht Joel Guljavin oli üllatunud, kui kuulis Põhjarannikult, et Raik kandideerib Narvas sotsiaaldemokraatide nimekirjas. "Meil oli kavatsus Narvas oma nimekiri teha ja arvestasime ka Katri Raigi kandideerimisega," sõnas Guljavin.

Sotsiaaldemokraatide Narva linnapea kandidaat, riigikogu liige Jevgeni Ossinovski, tõdes, et Katri Raik on nende valimisnimekirjale tugev täiendus ning väga hea kandidaat volikogu esimehe kohale. "Tegu on tuntud, usaldusväärse ja kompententse inimesega, kes on ennast tõestanud nii võimeka haridusjuhi kui ka administraatorina," sõnas ta.

Ossinovski sõnul on neil Katri Raigiga sarnased arusaamised, et Narva linna juhtimises on vaja teha muutusi ja selle nimel tuleb ühiselt tegutseda. "Suurt erakondlikku poliitikat ei ole mõtet kohalikule tasandile tuua," ütles ta. "Tuleb aru saada, et IRLi nimekirjal pole Narvas mingisugustki lootust valimiskünnist ületada."

Et sotside avatud nimekiri võib muutuda erakondlikus mõttes väga kirjuks ja seetõttu ka konkurentide poolt kergesti rünnatavaks Ossinovski ei pelga. "Meid rünnatakse nagunii kõikvõimalikul moel, sest oleme Narva keskerakondlaste jaoks kõige arvestatavam vastasjõud," ütles ta.

Keskerakondlasest Narva linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov nimetas eile intervjuus Eesti  rahvusringhäälingule Katri Raiki üheks selle poliitika ideloogiks, mille tulemusel peavad Narva gümnasistid üle minema eestikeelsele õppele. "Nii või naa tuleb Raigil hakata andma vastuseid selle poliitika kohta, mida viivad Eestis ellu tema parteikaaslased Laar, Aaviksoo ja teised," sõnas Jefimov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles